Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Krače - Pleše

Natisni
Izhodišče: Krače (410 m)
Širina/Dolžina: 46,1408°N 14,9175°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 456 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.334
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Izlak in Zagorja. Na koncu kraja Izlake zavijemo desno proti Moravčam, mi pa cesti proti Moravčam sledimo le kratek čas, saj že hitro zavijemo levo v vas Medija. V Mediji nadaljujemo levo proti Šemniku, nato pa desno v smeri Zasavske Svete gore. Cesta se nato prične vidneje vzpenjati in nas hitro pripelje do zaselka Krače, ki je izhodišče za naš izlet, Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) Iz Zasavja se najprej zapeljemo v Zagorje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Izlakam. V križišču na začetku Izlak nadaljujemo levo v smeri Moravč, mi pa cesti proti Moravčam sledimo le kratek čas, saj že hitro zavijemo levo v vas Medija. V Mediji nadaljujemo levo proti Šemniku, nato pa desno v smeri Zasavske Svete gore. Cesta se nato prične vidneje vzpenjati in nas hitro pripelje do zaselka Krače, ki je izhodišče za naš izlet, Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
Opis poti:
Iz zaselka Krače se usmerimo na strmo makadamsko cesto v smeri Zasavske Svete gore. Cesta nas hitro pripelje na razgledno travnato pobočje, kjer najprej zavije levo in nato še desno ter se za tem postopoma spremeni v širok kolovoz. Vzpon nadaljujemo po markiranem kolovozu, ki se prečno vzpenja skozi gozd. Višje se kolovoz prehodno položi, preči manjši potoček, ki v sušnih dneh presahne, nato pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati proti bližnji asfaltni cesti.
Ko dosežemo omenjeno cesto, ji sledimo v levo, le ta pa nas sprva vodi mimo odcepa poti na Zasavsko Sveto goro. Naprej se nekaj časa prečno vzpenjamo proti levi, nato pa cesta naredi oster desni ovinek in nas pripelje na označeno križišče.
Tu nadaljujemo ostro levo v smeri Pleše (naravnost po cesti Zasavska Sveta gora) ter cesti še naprej sledimo skozi gozd. Nekoliko višje se nam z desne priključi še pot z vrha Roviškovca.
S ceste, po kateri nadaljujemo pot, se kmalu v levo odcepi makadamska cesta, katero "spregledamo", mi pa po asfaltu hodimo le še nekaj 10 korakov, nato pa nas oznake za Zagorje, usmerijo levo na sprva ožji, višje pa širši kolovoz. Pot naprej nas vodi mimo travnika, do širše makadamske ceste, le ta pa nas naprej vodi preko obsežnega travnika, s katerega se nam odpre lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Na drugi strani travnika, se cesta razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo desno za oznakami Pleše. Pot naprej se vzpne skozi pas gozda, nato pa se položi in nas pripelje na večje ter precej zložno travnato pobočje bližnjega vrha Pleše. Tu se sprehodimo na drugo stran hriba, nato pa preden se markirana pot proti Mareli prične spuščati, nadaljujemo levo po kolovozu. Kratek čas nadaljujemo po kolovozu, nato pa na levi strani zagledamo kovinski drog (drog namenjen izobešanju zastave) ter pod njim spomenik NOB.
Od spomenika lahko nadaljujemo še nekoliko bolj proti severu, sprva rahlo navzdol ter nato še navzgor do severnega dela vrha Pleše.
zemljevid poti - Pleše
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Krače - Pleše1
Krače - Pleše2
Krače - Pleše3
Krače - Pleše4
Krače - Pleše5
Krače - Pleše6
Krače - Pleše7
Krače - Pleše8
Krače - Pleše9
Krače - Pleše10
Krače - Pleše11
Krače - Pleše12
Krače - Pleše13
Krače - Pleše14
Krače - Pleše15
Krače - Pleše16
Krače - Pleše17
Krače - Pleše18
Krače - Pleše19
Krače - Pleše20
Krače - Pleše21
Krače - Pleše22
Krače - Pleše23
Krače - Pleše24
Krače - Pleše25
Krače - Pleše26
Krače - Pleše27
Krače - Pleše28
Krače - Pleše29
Krače - Pleše30
Krače - Pleše31
Krače - Pleše32
Krače - Pleše33
Krače - Pleše34
Krače - Pleše35
Krače - Pleše36
Krače - Pleše37
Diskusija o izletu Krače - Pleše
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki