Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeJezero v Lužnici / Krn - Jezero v Lužnici
  

Krn - Jezero v Lužnici (čez planino Sleme)

 
Izhodišče: Krn (900 m)
Cilj: Jezero v Lužnici (1801 m)
Ime poti: čez planino Sleme
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 901 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5710
Ocena: 1 glasov
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) S ceste Tolmin - Kobarid, se nekoliko pred Idrskim v desno odcepi cesta v vas Kamno. Usmerimo se na omenjeno cesto, nato pa, ko prispemo v vas, sledimo oznakam za Vrsno. Z Vrsnega, kjer stoji rojstna hiša Simona Gregorčiča, nadaljujemo po ozki in strmi cesti do vasi Krn, kjer se cesta razcepi na dva dela. Levo se nadaljuje cesta proti planini Kuhinja, mi pa nadaljujemo naravnost proti Mrzlemu vrhu. Parkiramo nad zadnjimi hišami v vasi, kjer je lepo urejeno manjše parkirišče, kjer je prostora za 4 do 5 avtomobilov.
b) Zapeljemo se v Kobarid, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Drežnici. Takoj za mostom preko reke Soče, pa zavijemo desno v smeri vasi Ladra, Smast, Libušnje, Vrsno in Krn. Ko prispemo do vasi Krn, nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja), mi pa še naprej ozki cesti sledimo do manjšega urejenega parkirišča, ki se nahaja nad zadnjimi hišami v vasi.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost v smeri Mrzlega vrha ter pot nadaljujemo po sprva še širokem kolovozu, ki postopno preide v strnjen gozd. Višje nas oznake za Pretovč, Mrzli vrh in Puščavnikovo jamo usmerijo levo na široko vzpenjajočo stezico, kateri se hitro priključi še manj uhojena pot s planine Kuhinja. Steza kmalu zavije v desno ter se nato prečno vzpenja skozi gozd. Nekoliko naprej prispemo do Puščavnikove jame, do katere imamo le nekaj 10 korakov hoje z markirane poti.
Nadaljujemo čez občasno nekoliko bolj redek gozd, nas pa zmerno strma pot pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo levo v smeri planine Sleme (desno navzdol Mrzli vrh in planina Pretovč). Le malo višje pa prispemo na naslednje križišče, kjer pa se nam z desne priključi pot s planine Polog.
Ponovno nadaljujemo v smeri planine Sleme, nas pa cesta, ki se prične strmeje vzpenjati pripelje v pas strnjenega gozda. Višje stopimo iz gozda in postopoma manj strma cesta nas pripelje do planine Sleme.
Na planini pri spomeniku NOB nadaljujemo levo na razgleden travnat greben, po katerem se sprehodimo do bivšega razpotja. Tu nas oznake za Krn in Rdeči rob usmerijo levo na spodnjo pot (zgornja pot je zaradi neprehodnosti zaprta že dalj časa), ki preči pobočja proti levi. Pot naprej nas hitro pripelje do strme in široke grape, preko katere pa vodi odlično urejena pot (če je pot poškodovana je prehod smrtno nevaren). Pot naprej preide na travnata pobočja, preči še eno manjšo grapo, peko katere je pot prav tako vzorno urejena. Za tem pot preide v pas gozda, kjer še naprej preči razmeroma strma pobočja. Pobočje se nato položi, pot pa nas preko pašne ograje pripelje na pašna območja planine Leskovica, kjer se sicer markirana pot prične izgubljati. Prečno se spustimo nekoliko proti desni, kjer ujamemo pot s planine Kuhinja proti jezeru v Lužnici.
Nadaljujemo v smeri Krna in pot nadaljujemo vse bolj strmo navzgor. Naprej se vzpenjamo po strmih pobočjih med Maselnikom (1906 m) na levi in Velikim Stadorjem (1903 m) na desni. Višje se pot prelomi in nas pripelje v manjšo krnico, kjer se v desno odcepi nemarkirana pot na Rdeči rob (odcep je označen). Markirana pot tu zavije v levo ter se vzpne čez kratko strmo pobočje, nato pa se položi in nas pripelje na sedelce med Maselnikom in Škofičem. Tu nadaljujemo naravnost ter nato po spodnji poti (desna zgornja pot obide jezero), v nekaj minutah spusta prispemo do jezera v Lužnici, katerega vidimo že s prej omenjenega sedla.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Sleme (1448m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Srednji vrh (30 min), Batognica (1 h), Vrh nad Peski, Krn
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Krn - jezero_v_luznici1 Krn - jezero_v_luznici2 Krn - jezero_v_luznici3 Krn - jezero_v_luznici4 Krn - jezero_v_luznici5 Krn - jezero_v_luznici6 Krn - jezero_v_luznici7 Krn - jezero_v_luznici8 Krn - jezero_v_luznici9 Krn - jezero_v_luznici10 Krn - jezero_v_luznici11 Krn - jezero_v_luznici12 Krn - jezero_v_luznici13 Krn - jezero_v_luznici14 Krn - jezero_v_luznici15 Krn - jezero_v_luznici16 Krn - jezero_v_luznici17 Krn - jezero_v_luznici18 Krn - jezero_v_luznici19 Krn - jezero_v_luznici20 Krn - jezero_v_luznici21 Krn - jezero_v_luznici22 Krn - jezero_v_luznici23 Krn - jezero_v_luznici24 Krn - jezero_v_luznici25 Krn - jezero_v_luznici26 Krn - jezero_v_luznici27 Krn - jezero_v_luznici28 Krn - jezero_v_luznici29 Krn - jezero_v_luznici30 Krn - jezero_v_luznici31 Krn - jezero_v_luznici32 Krn - jezero_v_luznici33 Krn - jezero_v_luznici34 Krn - jezero_v_luznici35 Krn - jezero_v_luznici36 Krn - jezero_v_luznici37 Krn - jezero_v_luznici38 Krn - jezero_v_luznici39 Krn - jezero_v_luznici40 Krn - jezero_v_luznici41 Krn - jezero_v_luznici42 Krn - jezero_v_luznici43 Krn - jezero_v_luznici44 Krn - jezero_v_luznici45 Krn - jezero_v_luznici46 Krn - jezero_v_luznici47 Krn - jezero_v_luznici48 Krn - jezero_v_luznici49 Krn - jezero_v_luznici50 Krn - jezero_v_luznici51 Krn - jezero_v_luznici52 Krn - jezero_v_luznici53 Krn - jezero_v_luznici54 Krn - jezero_v_luznici55 Krn - jezero_v_luznici56 Krn - jezero_v_luznici57 Krn - jezero_v_luznici58 Krn - jezero_v_luznici59 Krn - jezero_v_luznici60 Krn - jezero_v_luznici61 Krn - jezero_v_luznici62
Diskusija o izletu Krn - Jezero v Lužnici (čez planino Sleme)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki