Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Pokljuška soteska (luknja) / Krnica - Pokljuška soteska (luknja)

Krnica - Pokljuška soteska (luknja)

Natisni
Izhodišče: Krnica (660 m)
Širina/Dolžina: 46,3789°N 14,0419°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 170 m
Višinska razlika po poti: 170 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 52.583
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, od koder se zapeljemo na Bled. Od tu nadaljujemo v smeri "Pokljuka, Zgornje Gorje". Na koncu omenjene vasi na levi opazimo avtobusno postajo, desno pa odcep ceste, ki pelje v smeri Radovne, katero upoštevamo. Takoj, ko se za omenjenim odcepom cesta spusti, zavijemo levo v naselje, kjer tudi opazimo tablo z zemljevidom Pokljuške soteske. Peljemo nadalje skozi naselje do makadamske podlage, kjer se čez cca 1 km cesta spusti do mostu, prek katerega se pripeljemo do parkirišča oz izhodišča.
Opis poti:
Na levi (južni) strani parkirišča bomo opazili info - tablo "Pokljuška soteska", kjer se usmerimo na pot, ki vodi k cilju. Deloma uničena pot nas pelje ob in po strugi potoka Ribščica v klanec skozi gozd proti soteski. Ob poti nas spremljajo markacije "P", ter informativne table. Kmalu pridemo do stene z napisi ter smernimi tablami. Tu najprej zavijemo levo proti soteski, naravnemu mostu, in galerijam. Ko se vzpnemo nekaj metrov, se nam najprej prikaže širok prostor soteske, kjer v smeri zgoraj levo lahko opazimo atraktiven naravni most. Pot naprej vodi v slikovito ožino soteske, skozi katero se kaj hitro vzpnemo na dvorišče pod galerijami (trenutno podrto 10.6.2009, zato se nikakor ne poizkušajmo povzpeti nanje - smrtno nevarno!).
Tu, desno v spodmolu na klopeh se lahko spočijemo, ali se podamo še nekaj metrov više v smeri "Zatrnik", od koder pogledamo v prostor pod seboj, kasneje pa se vrnemo nazaj proti prej omenjeni steni z napisi. Ko smo tam se usmerimo še desno od napisov (naravnost v breg) proti t.i. "Luknji". Le-to, atraktivno jamo ali velik skalnat naravni prehod, dosežemo že v nekaj 10 m nadaljnje hoje v breg, ki se nadaljuje tudi v samem prehodu. Proti vrhu se pot strmeje vzpne, se nekoliko izpostavi ter zavije levo (od tod lahko nadaljujemo proti Pokljuki), mi pa tu zaključimo svoj izlet, ter se vrnemo po isti poti do izhodišča.
zemljevid poti - Pokljuška soteska (luknja)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)1
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)2
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)3
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)4
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)5
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)6
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)7
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)8
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)9
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)10
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)11
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)12
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)13
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)14
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)15
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)16
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)17
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)18
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)19
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)20
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)21
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)22
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)23
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)24
Krnica - Pokljuška soteska (luknja)25
Diskusija o izletu Krnica - Pokljuška soteska (luknja)
mt10. 08. 2009
Danes (10.9.2009) sem kolovratil tam okoli in galerije(mostiček) je popolnoma obnovljen!
lp
mt10. 08. 2009
Pomota 10.8.2009-se prehitevam.
heinz10. 08. 2009
Ja, res je, soteska naj bi bila že v celoti prehodna, ali nekaj takega. Njeno ponovno otvoritev načrtujejo konec avgusta, mislim da v nedeljo 30-tega.
Ta dolgo pričakovani korak občine Gorje z veseljem pozdravljamo!
heinz30. 08. 2009
Danes ob 15 uri se obeta otvoritev soteske s kulturnim programom.
več o tem najdete na: www.tnp.si/prireditve/termin/678/
heinz30. 08. 2009
Zadnje tri fotografije (danes nastale) so iz prvega dela izleta- soteska. Torej, preden se vrnemo nazaj proti steni z napisi.(drugi del izleta= luknja)
Po vrstnem redu pa naj bi sledile nekje od 13.(14) dalje.
Soteska je namreč od danes dalje tudi uradno v celoti prehodna.
darh8. 09. 2010
Mi smo se na izlet skozi Pokljuško sotesko odpravili v soboto. Pot in galerije so v dobrem stanju. Namesto, da bi se na drugi strani galerij vrnili levo prek Zatrnika ali desno prek planine Pokljuka, smo soteski sledili vse dokler se pot ne izteče na makadamsko cesto. Tudi ta del je vreden ogleda in ga priporočam, če si želite obisk soteske še malo podaljšati. Več o naših vtisih pa si lahko preberete tule.
rs7569. 09. 2010
Prejšnjo nedeljo z namenom gobarjenja z dobrim gobarjem in hribovcem prehodil Pokljuško sotesko, nato nazaj in skozi Luknjo na Staro Pokljuko. Vandraš po gozdu, nabiraš gobe, vendar je bilo tisto nedeljo bolj sušno.Širne gozdove Pokljuke sva premagovala v smeri planine Lipanca in nato pod breznom v Medvedovi konti po lovskih stezicah priključila markirani poti z Lipance na planino Javornik.Tu sva po kratkem klepetu z gospodarjem planine potešila žejo s pivom, nato nadaljevala pot po gozdu do Kranjske doline.Pot v dolino sva nadaljevala po markirani makedamski cesti do izhodišča na parkirišču pred vstopom v Pokljuško sotesko.
Lep in dolg izlet, prilagam nekaj fotografij.
fabjang16. 10. 2010
Tole turo priporočam družinam z otroki. Zelo lepa in zanimiva pot, kjer lahko vsak kos poti povezeš s pravljičnimi bitji, da je hoja po poti zanimiva tudi za naše "male" štrajkače. Galerije so lepo urejene, zanima pa je pot skozi Luknjo na planino Pokljuka ter nazaj po cesti do izhodišča, kjer smo pustili avto. Vse skupaj je trajalo cca 1,5 ure.
Bojan_A16. 10. 2010
Tudi jaz sem bil že nekajkrat v Pokljuški soteski (nazadnje ko je bil prehod čez galerije še podrt). Soteska je zanimiva tako za geologe, kot za botanike, saj na relativno nizki nadmorski višini uspevajo alpske rastline. To zato, ker soteska deluje kot mrališče in res se v njej še dolgov pomlad zadržuje sneg: http://bojanambrozic.wordpress.com/2009/03/22/trije-treningi-v-dveh-dneh-pokljuska-soteska/
godlike1. 05. 2011
V soteski sma bil lani jeseni. Pot, ki sma jo posreči odkrila, se mi zdi ombembe vredna.
Prvo sma šla preko galerije, kasneje ko se odcepi pot na levo v hrib sma po njej zavila. Tukaj prideš do razpotja: ena gre v levo, ena v desno. Če greš na desno prideš do Zatrtnika. Preglagam pot na levo. Po kateri prideš dobesedno preko taoskega dela za galerijo, torej na drugo stran soteske. Pot se nadaljuje nazaj po soteski. Kasneje je še eno razpotje, na katerem sva zavila po bregu navzdol in končala krožno pot skoz naravni most.
laik7. 04. 2014
včeraj (6.4.2014) kolovratil tod.....žal neprehodno zaradi podrtih dreves......ni me treba obveščat,kdaj bo očiščeno,ampak kdaj se bo čistilo in če vam dve roki nista odveč,se z veseljem pridružim akciji....
janez5201. 05. 2021 14:40:39
Pozdrav, v kakšnem stanju je pot danes? So galerije in mostički v dobrem stanju?
Tina_S11. 07. 2021 15:54:55
Danes sem bila v soteski (11. 7. 2021) in je prehodna, padlo drevje že davno odstranjeno, galerije v redu.
Pri razcepu krožne poti sem izbrala daljšo pot do galerij (desna). Ta se na začetku strmo vzpne skozi "Luknjo", zato to smer predlagam za tiste, ki se ne želijo spuščati po precejšnjem klancu. Vsaj zame to velja nasmeh Spust po drugi strani pa ni zahteven.
Kmalu po "Luknji" je odcep poti na Pokljuko, a je glavna krožna pot dobro označena in je ni mogoče zgrešiti.
Majdag5. 10. 2021 12:11:59

Pokljuška soteska in malo naokoli. Po deževju je kamenje po poti mokro in spolzko. Tudi stopnice so polne blata. Galerije so čudovite in varne. Za pomoč so tudi zajle. Lep sprehod, le pazljivo po poti. nasmeh
https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/10/divjina-pokljuske-soteske-in-malo.html
Tina_S8. 09. 2023 21:28:12
Zaradi letošnjih neurji in poplav je pot poškodovana. Ob vhodu v sotesko je opozorilo, da je hoja na lastno odgovornost. Pot je prehodna vsaj do prvega vrtca za galerijami (do tja sem šla), a je treba precej prestopati skale, saj nekaterih lesenih stopnic ni več. Galerije so nepoškodovane.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki