Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Kraspesspitze / Kühtai - Kraspesspitze (zahodni pristop iz Kühtaia in čez sedlo Finstertal)

Kühtai - Kraspesspitze (zahodni pristop iz Kühtaia in čez sedlo Finstertal)

Natisni
Izhodišče: Kühtai (2020 m)
Širina/Dolžina: 47,21371°N 11,02469°E
Ime poti: zahodni pristop iz Kühtaia in čez sedlo Finstertal
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 934 m
Višinska razlika po poti: 934 m
Zemljevid: Stubaier Alpen Sellrain, 31/2 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 275
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo po avtocesti A12 do razcepa z izvozom 87-Zirl-Ost. Tam se priključimo cesti L13 in ji sledimo v Sellrainsko dolino. Široka in udobna cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Sellrain, Gries in St. Sigmund ter skozi dolg predor, za katerim se po cca. 20 km zmernega vzpenjanja znajdemo v turističnem zaselku Kühtai. Najugodnejšo možnost za parkiranje ponuja brezplačno parkirišče pri kapeli in avtobusni postaji tik po tabli, ki označuje začetek vasi, kolikor pa je le-to zasedeno, pa zaselek ponuja številne alternativne možnosti. Možno se je tudi peljati skozi vas in z vzponom začeti pri Dortmunder Hütte; v tem primeru nas čaka malenkost večja višinska razlika, a nekoliko bolj neposredna pot proti akumulacijskemu jezeru Finstertal.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku in nato še nekaj kilometrov v smeri proti Bregenzu do izvoza 87-Zirl-Ost. Od tam nadaljujemo po zgoraj podanih navodilih.
Opis poti:
Tik nad visokogorsko kapelo v vzhodnem delu Kühtaia zasledimo smerokaz, ki nas usmeri na zahod proti Sulzkoglu in akumulacijskemu jezeru Finstertal. Po nekaj minutah lahkotnega prečenja nad Kühtaiem pot zavije proti jugu in se prične zlagoma spuščati proti ravnici, ki se nahaja približno 50 višinskih metrov nižje od izhodišča in s katere je moč razvidno uzreti nadaljevanje poti proti razgledišču nad jezerom, nahajajočim se levo od pregrade nad nami. Steza, ki se ji kmalu priključi pot, ki pripelje iz smeri Dortmunder Hütte, se v nadaljevanju nekaj časa zmerno vzpenja po travnatem pobočju, pri tem pa večkrat prečka hudournike. Nekoliko višje nekajkrat prečkamo gorsko cesto in se po dobri uri hoje od izhodišča nad predorom povzpnemo do razgledišča nad severnim robom akumulacijskega jezera, kjer se nahaja velika panoramska tabla, ponuja pa se nam lep pogled proti masivu Zwölferkogla, ki zakriva Sulzkogel za njim.
Pot nas v nadaljevanju pretežno horizontalno vodi po levi strani nad jezerom (oz. nad vdolbino, v kateri se je le-to nahajalo) in nas po nekaj več kot pol ure lagodne hoje pripelje do njegovega južnega roba pod skalno stavbo Finstertaler Schartenkopfa. Ob koncu prečenja nad jezerom pri smerokazu sledeč oznakam za Finstertaler Scharte nadaljujemo ostro v levo (naravnost - proti zahodu - pelje pot proti Sulzkoglu).

Za razpotjem se v okljukih po travnatem pobočju zmerno strmo vzpnemo na ravnico med jezerom in sedlom Finstertal, od koder se nam odpre lep razgled proti Kraspesspitze pred nami, čudovit pa je tudi pogled nazaj proti Sulzkoglu in Zwölferkoglu. Po krajšem lagodnem vzponu naravnost proti jugu se ob vznožju pobočja, ki vodi proti Finstertaler Scharte, usmerimo v desno in pričnemo z nekoliko bolj strmim vzponom ob zahodnem robu visokogorske dolinice. Pot se v nadaljevanju vzpenja po vzhodnem pobočju Schartenkopfa, nato pa preči preko zgornjega roba dolinice, v kateri večino leta ostane sneg, in se preko dokaj strmega skoka (delno zahtevno) vzpne do položnega terena tik pod Finstertaler Scharte, do katerega imamo le še kratek sprehod.
S sedla nadaljujemo na levo proti vzhodu v smeri proti Kraspesspitze (naravnost - proti jugu - poteka pot k Schweinfurter Hütte, desno - proti zahodu - pa je moč zaslediti slabše označeno stezico, ki vodi na Schartenkopf, do katerega imamo s sedla cca. 15 minut vzpona z lažjim poplezavanjem (I)). Pot na Kraspesspitze se pred začetkom njenega zahodnega grebena slednjemu umakne na prostrana južna pobočja pod njim in se sprva približno 30 višinskih metrov spusti, po krajšem prečenju po ravnem pa strmo dvigne preko travnate vesine, kjer poplezamo čez nekaj lahkih krajših skalnatih skokov (delno zahtevno). Ko prispemo na uravnavo nad pobočjem, nas oznake usmerijo proti levi k prečenju pod grebenom Kraspesspitze po stezi, ki se zložno vzpenja proti vrhu, ki ga zdaj vidimo pred seboj. Malo višje se stezica razcepi in nam omogoči prečenje po delu dokaj širokega grebena ali nadaljevanje poti pod njim. Sledi še nekoliko neprijetno prečenje preko grušča z velikimi nazobčanimi kamni in znajdemo se pri smerni tabli pod vrhom, kjer se nam pridruži nekoliko položnejša pot, ki pripelje iz smeri Schweinfurter Hütte.
V zadnjem delu poti se zmerno strmo vzpnemo po kamnitem terenu do širokega južnega grebena, ki nas v nekaj minutah pripelje do razglednega vrha z velikim križem in vpisno knjigo.

Kljub temu, da vzpon večino leta poteka preko zasneženih pobočij, zanj od zgodnjega poletja naprej zimska oprema običajno ni potrebna, razen v primeru zaledenelih strmin pod sedlom Finstertal (npr. ob zgodnjih urah v zgodnjem poletju ali pozno v jeseni). Vsekakor je potrebno pred vzponom preveriti aktualne razmere. Turo je moč ob dolgem dnevu in ustrezni kondicijski pripravljenosti kombinirati z vzponi na druge vrhove, ki se dvigajo nad Kühtaiem (npr. Sulzkogel, Pockkogel ali Neunerkogel). Ob poti se je moč v četrt ure s sedla Finsterstal preko nekoliko zahtevnejšega terena povzpeti na Finstertaler Schartenkopf, s katerega se odpre lep pogled na Kraspesspitze in druge gore, ki tvorijo obroč nad akumulacijskim jezerom Finstertal.
zemljevid poti - Kraspesspitze
Ob poti: Finstertaler Stausee (2335m), Finstertaler Scharte (2777m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Kühtai - Kraspesspitze1
Kühtai - Kraspesspitze2
Kühtai - Kraspesspitze3
Kühtai - Kraspesspitze4
Kühtai - Kraspesspitze5
Kühtai - Kraspesspitze6
Kühtai - Kraspesspitze7
Kühtai - Kraspesspitze8
Kühtai - Kraspesspitze9
Kühtai - Kraspesspitze10
Kühtai - Kraspesspitze11
Kühtai - Kraspesspitze12
Kühtai - Kraspesspitze13
Kühtai - Kraspesspitze14
Kühtai - Kraspesspitze15
Kühtai - Kraspesspitze16
Kühtai - Kraspesspitze17
Kühtai - Kraspesspitze18
Kühtai - Kraspesspitze19
Kühtai - Kraspesspitze20
Kühtai - Kraspesspitze21
Kühtai - Kraspesspitze22
Kühtai - Kraspesspitze23
Kühtai - Kraspesspitze24
Kühtai - Kraspesspitze25
Kühtai - Kraspesspitze26
Kühtai - Kraspesspitze27
Kühtai - Kraspesspitze28
Kühtai - Kraspesspitze29
Kühtai - Kraspesspitze30
Kühtai - Kraspesspitze31
Kühtai - Kraspesspitze32
Kühtai - Kraspesspitze33
Kühtai - Kraspesspitze34
Kühtai - Kraspesspitze35
Kühtai - Kraspesspitze36
Kühtai - Kraspesspitze37
Kühtai - Kraspesspitze38
Kühtai - Kraspesspitze39
Kühtai - Kraspesspitze40
Kühtai - Kraspesspitze41
Kühtai - Kraspesspitze42
Kühtai - Kraspesspitze43
Kühtai - Kraspesspitze44
Kühtai - Kraspesspitze45
Kühtai - Kraspesspitze46
Kühtai - Kraspesspitze47
Kühtai - Kraspesspitze48
Kühtai - Kraspesspitze49
Kühtai - Kraspesspitze50
Kühtai - Kraspesspitze51
Kühtai - Kraspesspitze52
Kühtai - Kraspesspitze53
Kühtai - Kraspesspitze54
Kühtai - Kraspesspitze55
Kühtai - Kraspesspitze56
Kühtai - Kraspesspitze57
Kühtai - Kraspesspitze58
Kühtai - Kraspesspitze59
Kühtai - Kraspesspitze60
Kühtai - Kraspesspitze61
Kühtai - Kraspesspitze62
Kühtai - Kraspesspitze63
Diskusija o izletu Kühtai - Kraspesspitze (zahodni pristop iz Kühtaia in čez sedlo Finstertal)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki