Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Krog (Ledinski grič) / Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)

Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)

Natisni
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Širina/Dolžina: 46,0281°N 14,0477°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 238 m
Višinska razlika po poti: 310 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 245
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem, mi pa po njej hodimo dobrih 50 m, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo in nato takoj desno v smeri markirane poti proti Sivki. Za bližnjo hišo cesta prehodno izgubi asfaltno prevleko, nato pa se v zmernem vzponu priključi nekoliko širši cesti, kateri sledimo desno v smeri Sivke (naravnost Jazne, levo navzdol pa se lahko vrnemo na Ledinsko Razpotje). Sledi še kratek vzpon, nato pa se cesta položi in nas vodi po dokaj razglednem terenu. Za kapelico, ki se nahaja med dvema lipama, se cesta nekoliko spusti in nas pripelje na planoto. Nekoliko naprej se nam z desne priključi še markirana pot iz Žirov preko Vrsnika in Govejka.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (levo vrh Sivke 10 minut) ter se po asfaltni cesti pričnemo zmerno spuščati. Ko se spust konča, na prvem križišču, takoj za gospodarskim poslopjem nadaljujemo desno v smeri Ledinice, Breznice in Žirov. Pot kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji.
Tu se rahlo v desno odcepi pot na Mrzli vrh, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se ob lepih razgledih spusti do manjšega prevala.
Tu se asfaltna cesta spusti desno navzdol, mi pa nadaljujemo rahlo levo do nekaj korakov oddaljene planinske smerne table, kjer se pot še enkrat razcepi. Rahlo levo se nadaljuje markirana poti proti Ledinici, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti, ki se nadaljuje po neizrazitem grebenu. Pot naprej nas vodi mimo hiške Na Krog, za njo pa se hitro vzpnemo na vrh Kroga.
zemljevid poti - Krog (Ledinski grič)
Ob poti: Ledine (790m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)1
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)2
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)3
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)4
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)5
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)6
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)7
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)8
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)9
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)10
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)11
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)12
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)13
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)14
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)15
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)16
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)17
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)18
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)19
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)20
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)21
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)22
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)23
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)24
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)25
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)26
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)27
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)28
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)29
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)30
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)31
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)32
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)33
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)34
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)35
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)36
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)37
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)38
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)39
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)40
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)41
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)42
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)43
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)44
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)45
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)46
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)47
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)48
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)49
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)50
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)51
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)52
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)53
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)54
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)55
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)56
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)57
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)58
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)59
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)60
Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)61
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Krog (Ledinski grič)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki