Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSpodnji Plot / Ljubelj - Spodnji Plot
  

Ljubelj - Spodnji Plot (športna zelo zahtevna ferata)

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4324°N / 14,2602°E
Cilj: Spodnji Plot (1682 m)
Ime poti: športna zelo zahtevna ferata
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 624 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 2190
Ocena: 3 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici. Sledi vožnja preko mostička, nato pa parkiramo na velikem parkirišču.

Opis poti:

Na začetku parkirišča nas planinske oznake za Stol, Vrtačo in Dom na Zelenici usmerijo na širok kolovoz, ki se prične vzpenjati ob hudourniku. Ko malo višje kolovoz zavije levo, mi nadaljujemo naravnost po planinski poti, ki se nadaljuje skozi gozd ter se kmalu vrne na kolovoz. Kolovoz nekoliko višje zavije desno in nas pripelje iz gozda na smučarsko progo nekdanjega smučišča Zelenica. Sledi kratek bolj strm vzpon po smučišču, nato pa se pot položi in nas vodi ob vznožju melišč pod Begunjščico.
Z markirane pot se kmalu v desno odcepi pot, ki poteka po servisni cesti, mi pa po "cesti" nadaljujemo do bližnje Koče Vrtača.
Pri koči cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinske poti na Zelenico. Kratek čas nadaljujemo pod nekdanjo enosedežnico Zelenica II, nato pa se pot prične strmeje vzpenjati po pobočju, ki ga deloma prerašča ruševje. Po nekaj serpentinah se vrnemo na servisno cesto, po kateri nadaljujemo ob pogledu na Šentanski plaz.
Pot naprej nas vodi po pobočjih Spodnjega plota (vrha, na katerega so pred leti nadelali športno plezalno pot), nato pa s ceste zavijemo desno na pešpot, ki seka daljši ovinek. Ko se vrnemo na cesto smo že pri zgornji postaji nekdanje enosedežnice Zelenica II, nas pa do Doma na Zelenici loči le še nekaj korakov spusta.
Od doma na Zelenici nadaljujemo desno proti severovzhodu in sledimo tablam, ki nas vodijo proti izhodišču plezalnih poti. Sprva hodimo po travnatih pobočjih kjer steza ni dobo vidna nato pa pridemo na strmejša pobočja na južni strani Spodnjega Plota. Sledi prečenje strmih pobočij, ki nas hitro pripelje do izhodišča plezalnih poti.
Pri izhodišču se opremimo s samovarovalnim kompletom, čelado in plezalnimi rokavicami. Priporočljiva je tudi uporaba dodatne popkovine za lažje počivanje ter plezalna obutev.
Plezalna pot se sprva prečno vzpne ob jeklenici (težavnost do B/C) nato pa zavije v levo in postane bistveno zahtevnejša. Sledi vzpon preko navpičnega stebra (težavnost D), ki nas pripelje do razpotja.
Levo vodi lažja pot (učna zavarovana plezalna pot), desno pa težja (športna zelo zahtevna ferata). V kolikor se odločimo za težjo pot nadaljujemo v desno in nekaj metrov s pomočjo jeklenice prečimo navpično steno. Sledi zelo zahteven navpičen vzpon po gladki steni (težavnost E). Pot nato preči steno v levo (težavnost D) za tem pa se ponovno vzpne desno navzgor (težavnost D/E). Temu sledi še krajši previsen vzpon (težavnost E). Težavnost nato za odtenek popusti in v nadaljevanju pot nekaj časa preči pobočje v desno (težavnost B/C). V zadnjem delu pot zavije v levo in sledi še zaključni rahlo previsni vzpon (težavnost E). Zavarovana pot se nato konča, do vrha pa je le še nekaj korakov hoje.
Sestopimo po nezahtevni poti na severozahodno stran proti Domu na Zelenici.
Opisana pot je izjemno zahtevna in je trenutno edina tako zahtevna v Sloveniji. Pot je primerna samo za plezalce in izkušene gornike, ki so dobro fizično pripravljeni saj je za vzpon potrebna velika moč v rokah.
Višinska razlika plezalnega dela je 90 metrov, predviden čas plezanja pa 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ljubelj - spodnji_plot1 Ljubelj - spodnji_plot2 Ljubelj - spodnji_plot3 Ljubelj - spodnji_plot4 Ljubelj - spodnji_plot5 Ljubelj - spodnji_plot6 Ljubelj - spodnji_plot7 Ljubelj - spodnji_plot8 Ljubelj - spodnji_plot9 Ljubelj - spodnji_plot10 Ljubelj - spodnji_plot11 Ljubelj - spodnji_plot12 Ljubelj - spodnji_plot13 Ljubelj - spodnji_plot14 Ljubelj - spodnji_plot15 Ljubelj - spodnji_plot16 Ljubelj - spodnji_plot17 Ljubelj - spodnji_plot18 Ljubelj - spodnji_plot19 Ljubelj - spodnji_plot20 Ljubelj - spodnji_plot21 Ljubelj - spodnji_plot22 Ljubelj - spodnji_plot23 Ljubelj - spodnji_plot24 Ljubelj - spodnji_plot25 Ljubelj - spodnji_plot26 Ljubelj - spodnji_plot27 Ljubelj - spodnji_plot28 Ljubelj - spodnji_plot29 Ljubelj - spodnji_plot30 Ljubelj - spodnji_plot31 Ljubelj - spodnji_plot32 Ljubelj - spodnji_plot33 Ljubelj - spodnji_plot34 Ljubelj - spodnji_plot35 Ljubelj - spodnji_plot36 Ljubelj - spodnji_plot37 Ljubelj - spodnji_plot38 Ljubelj - spodnji_plot39 Ljubelj - spodnji_plot40 Ljubelj - spodnji_plot41 Ljubelj - spodnji_plot42 Ljubelj - spodnji_plot43 Ljubelj - spodnji_plot44 Ljubelj - spodnji_plot45 Ljubelj - spodnji_plot46 Ljubelj - spodnji_plot47 Ljubelj - spodnji_plot48 Ljubelj - spodnji_plot49 Ljubelj - spodnji_plot50 Ljubelj - spodnji_plot51 Ljubelj - spodnji_plot52 Ljubelj - spodnji_plot53 Ljubelj - spodnji_plot54 Ljubelj - spodnji_plot55 Ljubelj - spodnji_plot56 Ljubelj - spodnji_plot57 Ljubelj - spodnji_plot58 Ljubelj - spodnji_plot59 Ljubelj - spodnji_plot60 Ljubelj - spodnji_plot61 Ljubelj - spodnji_plot62 Ljubelj - spodnji_plot63 Ljubelj - spodnji_plot64 Ljubelj - spodnji_plot65 Ljubelj - spodnji_plot66 Ljubelj - spodnji_plot67 Ljubelj - spodnji_plot68 Ljubelj - spodnji_plot69 Ljubelj - spodnji_plot70 Ljubelj - spodnji_plot71
Diskusija o izletu Ljubelj - Spodnji Plot (športna zelo zahtevna ferata)
don kihott     
9.6.2017
Vse super lepe slikce;ampak slikca 66:hoja po sidriščnih klinih pa res ni potrebna saj za slikco in počitek obstaja popkovinamežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki