Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjePodrta gora nad Ajdovščino / Lovska koča Budanje - Podrta gora nad Ajdovščino
  

Lovska koča Budanje - Podrta gora nad Ajdovščino

 
Izhodišče: Lovska koča Budanje (420 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8793°N / 13,9589°E
Cilj: Podrta gora nad Ajdovščino (827 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 407 m
Višinska razlika po poti: 520 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1317
Ocena: 1 glasov
Število slik: 43
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Colu. Po krajšem vzponu se Ajdovščina konča, mi pa se v nadaljevanju prečno vzpenjamo po cesti, ki se dviga nad Vipavsko dolino. Nekaj 100 metrov za oznako ceste 3,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi kratka z zapornico zaprta cesta, ki vodi do bližnje Lovske koče Budanje. Parkiramo ob križišču na desni strani ceste, ali pa kakih 50 metrov naprej na primernem mestu ob cesti na drugi strani ceste.
b) Zapeljemo se v Vipavo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti naselju Vrhpolje. Z Vrhpolja nadaljujemo proti Colu, Sanaboru in Beli ter se v nadaljevanju peljemo po vzpenjajoči se cesti, ki nas višje pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno vas Bela in Sanabor). Sledi vzpon po cesti, ki nas v številnih serpentinah pripelje do mesta, kjer se priključi na glavno cesto Ajdovščina - Col, mi pa ji sledimo levo navzdol. Po približno 500 metrih vožnje po glavni cesti prispemo do začetka markirane poti, ki vodi na Kovk in Sinji vrh. Ob izhodišču se nahaja lesene planinska oznaka za Kovk, v bližini pa je tudi primerno mesto za parkiranje. Na drugi strani ceste, kakih 50 metrov naprej pa je odcep k bližnji Lovski koči Budanje, kjer je tudi možno parkirati ob cesti.
c) Iz Godoviča ali Kalc pri Logatcu se zapeljemo na Col, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ajdovščini. Pri oznaki ceste približno 4 km bomo na desni strani opazili manjše parkirišče, ob njem pa oznake za pešpot na Kovk. Na drugi strani ceste, kakih 50 metrov naprej pa je odcep k bližnji Lovski koči Budanje, kjer je tudi možno parkirati ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na pešpot v smeri Kovka. Pot gre takoj v gozd skozi katerega se prične najprej zmerno, kaj kmalu pa dokaj strmo vzpenjati. Po dobrih 30 minutah hoje prispemo do razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti Nanosu, Vipavski dolini in pobočjem nad nami.
Pot naprej se prehodno povsem položi, nato pa se postopoma prične ponovno strmeje vzpenjati. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa mimo "zvončka želja" postopoma prispemo v bolj redek gozd in nekoliko naprej še do klopce, križa in vpisne skrinjice na Sončnici.
Od vpisne skrinjice še nekaj 10 metrov nadaljujemo naravnost, nato pa prispemo v manjšo dolinico, kjer se nahaja razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo (desno Kovk) ter pot nadaljujemo ob robu planote po razglednem terenu, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do vzletišča Sončnica.
Od vzletišča nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje proti zahodu in ki nas vodi ob robu planote. Po nekaj krajših vzponih in spustih hitro dosežemo vrh Kraguljc, katerega prepoznamo po majhnem betonskem kamnu (trigonometrična točka) na vrhu gore.
Z vrha sledi lahkoten spust po grebenu Kraguljca, od koder se nam občasno odpoirajo lepi razgledi na Vipavsko dolino, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Ajdovščine.
Tu se pred nami nahaja greben Podrte gore, mi pa nadaljujemo levo navzdol v smeri Ajdovščine, kjer po nekaj korakih prispemo do kapelice, ob kateri se nahaja žig Podrte gore.
Izhodiššče - Sončnica 1:10, Sončnica - Kraguljc 15 minut, Kraguljc - Podrta gora 10 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).

zemljevid poti
Ob poti: Sončnica (Reber) (867m), Kraguljc (897m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sončnica (Reber), Kraguljc, Kovk, Sinji vrh (1 h 35 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino1 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino2 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino3 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino4 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino5 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino6 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino7 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino8 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino9 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino10 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino11 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino12 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino13 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino14 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino15 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino16 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino17 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino18 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino19 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino20 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino21 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino22 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino23 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino24 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino25 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino26 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino27 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino28 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino29 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino30 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino31 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino32 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino33 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino34 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino35 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino36 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino37 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino38 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino39 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino40 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino41 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino42 Lovska koča Budanje - podrta_gora_nad_ajdovscino43
Diskusija o izletu Lovska koča Budanje - Podrta gora nad Ajdovščino ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki