Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeLučki Dedec / Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec
  

Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec (lovska pot)

 
Izhodišče: Lovska koča na Brežičih (1490 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3287°N / 14,6662°E
Cilj: Lučki Dedec (2023 m)
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 533 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 8577
Ocena: 1 glasov
Število slik: 45
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob parkirišču so rampa in številne planinske table), mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 500 m, oz. do mesta, kjer se cesta konča. Parkiramo na primernem prostoru ob koncu ceste (ob koncu ceste se nahaja manjša lovska koča).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

Od konca ceste se sprehodimo do lovske koče, nato pa nadaljujemo rahlo levo v gozd, kjer hitro stopimo na lepo lovsko pot. Pot nas po nekaj korakih vzpona pripelje na neizrazit greben, kjer se pot obrne v desno. Vzpon nadaljujemo skozi gozd, po stezici, ki se nadaljuje po in ob grebenu s katerega se nam občasno odpre lep pogled na Veliko planino, Konja in Rzenik. Pot naprej preide v pas rušja, kjer kmalu pridemo na manj opazno razpotje.
Nadaljujemo nekoliko proti levi (rahlo desno Lastovec) po poti, ki preči staro pašno pregrado. Naprej se pot postopoma začne spuščati in nas hitro pripelje na zahodna pobočja Lastovca, katera je pred leti zaznamoval velik požar. Zahodna pobočja, po katerih nadaljujemo pot postajajo vse bolj strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Da pot naprej ni lahka opazimo že kmalu, ko moramo prečiti izpostavljeno kamnito polico. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne ob samo vznožje strmih sten, nato pa se spusti po strmi in izpostavljeni polički. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona ob vznožju sten, nato pa pot zavije precej v levo, kjer z melišč preide v pas rušja. Sledi le še kratek spust in priključimo se markirani poti iz Podvolovjeka.
Markirani poti sledimo v desno, le ta pa nas po kratkem spustu pripelje do presihajočega jezera Stare Stale. Omenjeno travnato ravnico pot obide po desni strani, nato pa se nadaljuje ob prijetnem studenčku. Višje pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno jezero Vodotočnik). Pot naprej se nadaljuje v zmerni strmini čez razgledna in deloma z rušjem porasla pobočja. Naprej se nam z leve strani priključi pot s sedla Presedljaj, mi pa nadaljujemo naravnost po razgibani poti, ob kateri kmalu opazimo oznake za Lučkega Dedca (odcep je le nekaj minut pred prevalom Prag).
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z rušjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Stare Stale (1640m), Prag (1910m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec1 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec2 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec3 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec4 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec5 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec6 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec7 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec8 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec9 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec10 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec11 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec12 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec13 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec14 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec15 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec16 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec17 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec18 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec19 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec20 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec21 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec22 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec23 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec24 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec25 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec26 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec27 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec28 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec29 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec30 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec31 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec32 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec33 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec34 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec35 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec36 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec37 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec38 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec39 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec40 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec41 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec42 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec43 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec44 Lovska koča na Brežičih - lucki_dedec45
Diskusija o izletu Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec (lovska pot)
aleš43     
21.8.2011
Včeraj sem po potepanju po Dleskovški planoti, tod vračal iz Lučkega dedca. Moram povdariti, da je ta pot zelo panoramska, sicer ne markirana, vendar shojena. Izbral sem pot, ki gre mimo Vodotočnika in je do pečin speljana malo višje. Vendar, kjer je najtežje, se poti združita. Opozoril bi, da je teh 5-6m v pečini zelo nevarnih, nezavarovanih in dobesedno navpičnih v steni. V mokrem je tod hoditi čisti samomor in predlagam, da to nekdo na začetku poti pove oz. napiše, ker za ljudi z vrtoglavico in brez izkušen tod ni varno. Sam se štejem med izkušene, pa sem imel ogromno težav (pa tud streslo me je), ko sem prečkal to polico, pa psa sem imel zraven, ki je vajen hribov in sem ga moral dobesedno prenesti čez polico! Z varovali, jeklenico bi ta pot bila mnogo bolj varna! Je pa ta konec Dleske izredo lep, miren, ....
garmont     
4.11.2015
Ker gre za neoznačeno pot seveda ne bo nikjer napisa , za kakšno vrsto poti gre. Zahtevnega dela je za cca 50 metrov , ni pa to nikakršno samomorilsko dejanje.zavijanje z očmi
Pot zahteva zanesljiv korak (katera ga pa ne) in to je vse.
Se pa strinjam ,da bi jeklenica prehod po polici omilila,ampak gre pa vendarle za lovsko pot.mežikanje
lino     
4.11.2015
Garmont, se popolnoma strinjam s teboj. Čudovita in prijetna lahka pot. Samo približno 50 metrov pa je res bolj zahtevnih in zahteva popolno koncentracijo. Morebitni zdrs se ne bi dobro končal.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki