Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Sv. Miklavž nad Mačami / Mače - Sv. Miklavž nad Mačami

Mače - Sv. Miklavž nad Mačami

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 51 m
Višinska razlika po poti: 80 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.911
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča nad Mačami se po asfaltni cesti vrnemo nazaj do središča vasi, od tam pa nadaljujemo v smeri sv. Miklavža (odcep ceste sredi vasi proti sv. Miklavžu je dobro označen). Iz središča vasi nadaljujemo po slepi ulici in se po njej pričnemo zmerno vzpenjati. Cesta se kmalu položi in nas pripelje do mesta, kjer opazimo naslednjo oznako za sv. Miklavža, ki pa nas tokrat usmeri levo, na cesto, ki nas vodi mimo nekaj dvorišč k bližnjemu potoku. Še preden se spustimo do potoka nas naslednja oznaka usmeri desno, kjer nadaljujemo mimo garaže in ob betonski škarpi. Ko se že slabša cesta spusti povsem do potoka Suha, pa ga preko manjšega lesenega mostička tudi prečimo. Na drugi strani mostička se vzpnemo do roba dvorišča bližnje stanovanjske hiše, nato pa nadaljujemo desno, kjer se pričnemo vzpenjati ob mrežasti ograji. Po krajšem vzponu stopimo na rob večje senožeti, od koder se nam odpre lep pogled na Tolsti vrh in Storžič. Nadaljujemo ob robu gozda oz. povsem po desni strani travnika, do mesta, kjer se steza vrne v gozd. Ko stopimo v gozd se steza razširi v kolovoz, mi pa po njem nadaljujemo le nekaj 10 korakov, nato pa gremo desno na dobro uhojeno stezo. Nekoliko naprej dosežemo naslednji kolovoz, katerega pa prečimo poševno proti levi.
Od kolovoza naprej se vzpenjamo po zmerno strmi poti, ki nas hitro popelje iz gozda na večji travnik pod cerkvijo sv. Miklavža. Od tod sledi le še kratek vzpon in že smo pri cerkvici, od katere se nam odpre lep razgled na gorenjska naselja, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje ter ob lepi vidljivosti tudi na Triglav.
zemljevid poti - Sv. Miklavž nad Mačami
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Kališče (2 h 10 min), Dom na Kališču (2 h 25 min), Mali Grintovec (3 h 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami1
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami2
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami3
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami4
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami5
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami6
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami7
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami8
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami9
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami10
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami11
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami12
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami13
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami14
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami15
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami16
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami17
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami18
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami19
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami20
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami21
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami22
Mače  - Sv. Miklavž nad Mačami23
Diskusija o izletu Mače - Sv. Miklavž nad Mačami
gmirko13. 02. 2022 16:12:20
Lep sprehod, le da iz Preddvora, mimo Nove vasi in Mač do cerkvice, ki pa je bila zgrajena veliko prej kot piše v opisu izhodišča.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki