Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Mesnice - Županov vrh

Natisni
Izhodišče: Mesnice (806 m)
Širina/Dolžina: 45,9066°N 14,4311°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 193 m
Višinska razlika po poti: 193 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.149
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Krima, do kamor je po oznakah 8 km. Cesta iz grmičevja hitro preide v gozd in se razmeroma zložno vzpenja, najprej po pobočjih vrha Reber (923 m), nato pa še po pobočjih Županovega vrha (999 m). Po približno pol ure hoje prispemo do daljšega levega ovinka, kjer skoraj neopazno prečimo zgornji del gozdnate Lepe doline. Od omenjenega ovinka pa po cesti, ob kateri smo od izhodišča opazili le nekaj starih, deloma že obledelih markacij, prispemo do označenega razpotja, kjer nas oznake za Rakitno usmerijo desno (naravnost še naprej po cesti Krim) na vzpenjajočo pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Po krajšem vzponu stopimo na razrit kolovoz in mu sledimo v desno. Zložen kolovoz se nadaljuje po neizraziti dolinici med Rotovcem (964 m) na levi in Županovim vrhom (999 m) na desni. Nekaj minut naprej se kolovoz razcepi na dva dela in sicer na opaznejši in markiran levi kolovoz ter manj izrazit desni nemarkiran kolovoz.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo po slabšem desnem kolovozu, ob katerem običajno stoji manjši možic. Star komaj sledljiv kolovoz nekoliko naprej zavije rahlo v desno ter se spremeni v sprva slabše sledljivo stezico, kateri pa se na neizrazitem grebenu Županovega vrha priključi še stezica s sedla (pot z Rakitne preko sedla). Od tu naprej je steza lažje sledljiva in tudi razmeroma dobro uhojena. Sledi nekoliko bolj strma pot, ki nas vodi skozi občasno bolj redek gozd, katerega pa je kot večino drugih gozdov v Sloveniji v začetku februarja 2014 nekoliko prizadel žled. Malo pod vrhom, ko smo še v gozdu, se steza ponovno razcepi na dva dela. Nadaljujemo levo preko manjše pašne ograje in po nekaj korakih stopimo iz gozda na prostran Županov vrh. Najvišja točka se nahaja malo pred antenskim stolpom, katerega zagledamo, ko stopimo iz gozda, na njem (vrhu) pa stoji trigonometrična točka. Ker je vrh prostran se moramo za razgled na različne strani malo sprehoditi po vrhu.
zemljevid poti - Županov vrh
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Rotovc ( 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Mesnice - Županov vrh1
Mesnice - Županov vrh2
Mesnice - Županov vrh3
Mesnice - Županov vrh4
Mesnice - Županov vrh5
Mesnice - Županov vrh6
Mesnice - Županov vrh7
Mesnice - Županov vrh8
Mesnice - Županov vrh9
Mesnice - Županov vrh10
Mesnice - Županov vrh11
Mesnice - Županov vrh12
Mesnice - Županov vrh13
Mesnice - Županov vrh14
Mesnice - Županov vrh15
Mesnice - Županov vrh16
Mesnice - Županov vrh17
Mesnice - Županov vrh18
Mesnice - Županov vrh19
Mesnice - Županov vrh20
Mesnice - Županov vrh21
Mesnice - Županov vrh22
Mesnice - Županov vrh23
Mesnice - Županov vrh24
Mesnice - Županov vrh25
Mesnice - Županov vrh26
Mesnice - Županov vrh27
Mesnice - Županov vrh28
Mesnice - Županov vrh29
Mesnice - Županov vrh30
Mesnice - Županov vrh31
Mesnice - Županov vrh32
Mesnice - Županov vrh33
Mesnice - Županov vrh34
Mesnice - Županov vrh35
Mesnice - Županov vrh36
Diskusija o izletu Mesnice - Županov vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki