Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Izvir Boke / Most Boka - Izvir Boke

Most Boka - Izvir Boke

Natisni
Izhodišče: Most Boka (300 m)
Širina/Dolžina: 46,3183°N 13,4948°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 550 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 14.831
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Iz Kobarida se peljemo proti Bovcu ali pa obratno. Pred in za mostom Boka je parkirišče na katerem parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča najprej prečimo glavno cesto (če smo parkirali na desnem bregu Boke moramo najprej prečiti most). Ob mostu bomo opazili smerokaz, ki nas usmeri na kolovoz, ki vodi ob levem bregu Boke. Kolovoz kmalu preide v stezo, ki nas kmalu pripelje do razpotja. Usmerimo se levo za oznakami »Slap Boka, izvir«. Pot se prične strmeje vzpenjati in je na nekaj mestih tudi rahlo izpostavljena. Pot ves čas poteka rahlo v levo in občasno se nam skozi gozd odpre tudi pogled proti strugi Boke ter Bovški kotlini. V zgornjem delu postane pot že precej izpostavljena in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Na koncu sledi še spust po zelo strmem pobočju ob jeklenici in nato izpostavljeno prečenje proti izviru.
Pot poteka ves čas skozi gozd, tako da lahko že z izhodišča lepo vidimo kje poteka pot.
zemljevid poti - Izvir Boke
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Most Boka - Izvir Boke1
Most Boka - Izvir Boke2
Most Boka - Izvir Boke3
Most Boka - Izvir Boke4
Most Boka - Izvir Boke5
Most Boka - Izvir Boke6
Most Boka - Izvir Boke7
Most Boka - Izvir Boke8
Most Boka - Izvir Boke9
Most Boka - Izvir Boke10
Most Boka - Izvir Boke11
Most Boka - Izvir Boke12
Most Boka - Izvir Boke13
Most Boka - Izvir Boke14
Most Boka - Izvir Boke15
Most Boka - Izvir Boke16
Most Boka - Izvir Boke17
Most Boka - Izvir Boke18
Most Boka - Izvir Boke19
Diskusija o izletu Most Boka - Izvir Boke
barjus2. 08. 2009
Ta zlet je zelo fajn če človek ve v kaj se spušča. Škoda ker nikjer na začetku ne piše koliko je do tja, da se naključni obiskovalec na pot pripravi. Mi smo hotl it sam mal pogledat slap in smo štartal brez vode, tako da je bla kr mal kriza. Taka pot bi morala bit spodaj bolje označena.
Drugače je pa gor lepo, samo res pa je fino izpostavljena.
VanSims22. 04. 2012
Pri mostu ni(več) v opisu omenjenega smerokaza(april 2012). Problem zahtevne poti se rešuje tako, da se postavi opozorilo o zahtevnosti poti, ne pa da se smerokaz preprosto umakne, da se ne bi naključnemu turistu kaj zgodilo.
IgorZlodej22. 04. 2012
Nihče ni umaknil tistega stebrička, ampak je enostavno preperel spodnji del in je verjetno padel dol za most. Sicer pa je bil stebriček postavljen s strani LTO in ne PD. Takih stebričkov je na Bovškem še veliko (nekaj tudi podrtih)zadrega.
B222. 04. 2012
Ker je pot vsaj na enem mestu zares izpostavljena (jeklenica) in je označena z planinskimi markacijami, bi moralo! PD Bovec, ki s potjo upravlja i jo (ne!)oskrbuje in tekoče vzdržuje,na izhodišču pri mostu postaviti ustrezno usmerjevalno tablico o zahtevnosti planinske poti (rdeča tablica z vsemi podatki o smeri cilja, času hoje, nadmorsko višino izhodišča in imenom PD - v tem primeru PD Bovec), ki planinsko pot upravlja in vzdržuje ter oskrbuje. Zraven spada še oznaka o težavnosti poti (v tem primeru, ker je pot ZELO zahtevna)je to trikotnik z klicajem! Lesen stebriček LTO z tablico in imenom cilja - je za tako zahtevno pot čisto zavajanje obiskovalcev... Posledice takšnih zavajanj pa so na žalost znane...
IgorZlodej22. 04. 2012
B2 se pa res čudim temu zapisu, ko se ve kdo je več kot 10 let skrbel za poti in tudi se ve zakaj je s tem prenehal.
VanSims22. 04. 2012
Zelo zahtevna pot ravno ni, zahtevna pa. Je pa v takem vremenu kot je bilo včeraj na ključnih mestih tudi spolzka in nevarna.

Morda bi čez skalo na mestu tik predno prideš do izvira(cca 200 - 300 m), ki jo lahko prečiš le z alpinističnimi znanji ali pa greš okoli in si za silo pomagaš z drevesom kot oprimkom, napeli zajlo

Fino bi tudi bilo, da bi naša PD nehala operirati s trikotnički in klicaji temveč zapisala oznako poti z besedami, še posebej na močno obiskovanih poteh kamor zahajajo tudi gorniško nepismeni ljudje.

To da je tisti, ki je oskrboval poti to prenehal opravljati(vemo kdo je to bil mežikanje), je popolnoma njegova svobodna odločitev. Problem PD-ja pa je, če ne najde zamenjave zanj.
Irina22. 04. 2012
Še ena, ki se ji niti ne sanja, kdo je za pot skrbel in zakaj danes ne skrbi več.
BT8822. 04. 2012
Ma me že encajt ni blu to ma je sama jentriga, bi rekla moja nona velik nasmeh
Ma če je potka mal za popucat lahko grem jazcool in spotoma vidim še lepote te narave ,ki ji ni para
B222. 04. 2012
BT88, ni samo za popucat, je tudi za obnovit in niso to heci zavajanje ljudi, da se spuščajo v pustolovščine, ki so lahko za njih tudi zadnje... Strinjam pa se tudi z Van Simisom, da vsi obiskovalci niso pismeni in ne vedo, kaj pomeni trikotnik in trikotnik z klicajem... V (skoraj) vsaki planinski koči se najde kakšna zloženka PZS, ki bi dileme takoj pojasnila... Ti znaki so tudi mednarodno dogovorjeni... Sicer pa ne škodi, še kakšen napis o zahtevnosti poti - usmerjevalna tablica (rdeča) ne bi zaradi tega bila nič dražja - in nepismeni (nepoučeni) bi bili obveščeni in se na takšne poti ne bi podajali, če sploh vedo,oziroma bi jih bilo najprej treba poučiti, kaj pomeni zahtevna ali zelo zahtevna planinska pot... Pa smo spet pri drugi temi - in delo bodo imeli gorski reševalci in še kdo drugi...
VanSims23. 04. 2012
@B2: No, pot sama je drugače v redu. Varovala so v dobrem stanju, markacije tudi(kaka dodatna kje morda sicer ne bi škodila), problem je samo označenost t.j. oznaka same destinacije in obvestilo o zahtevnem značaju poti.
ljubitelj gora14. 04. 2013
Bil danes na tej poti, pot je kopna, slika 15 nad tem je bil podor skale, še malo proti izviru je potrebno mal uredit pot s kakšnim klinom, zima svoje naredi, pot ni za vsakega, primerna obutev in ne pozabit na vodo, drugače pa kar strma pot, če si hočeš spotoma pogledat še izvir po že eni turi, slap se vidi z mostunasmeh
5376358. 05. 2014
Pot je srednje zahtevna, predvsem zaradi strmega končnega spusta do izvira. Na enem mestu je plaz odnesel del poti in je potrebno malce improvizacije. Jeklenice so v precej slabem stanju.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki