Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaSveti nadangel Gabrijel (Planica) / Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
  

Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)

 
Izhodišče: Pevno (403 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1901°N / 14,29955°E
Cilj: Sveti nadangel Gabrijel (Planica) (824 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 421 m
Višinska razlika po poti: 430 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 370
Ocena: 1 glasov
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Medvode, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. V nadaljevanju se peljemo skozi Škofjo loko, nato pa malo za glavno avtobusno postajo, na delu, kjer glavna cesta zavije rahlo levo, nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Nekoliko naprej, na označenem križišču gremo desno v smeri Crngoba in Pevnega, na naslednjem pa levo v smeri papirnice, Crngroba in Pevnega. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Žirov ali Cerknega se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo levo proti Železnikom. V nadaljevanju se peljemo skozi Škofjo loko, nato pa malo za glavno avtobusno postajo, na delu, kjer glavna cesta zavije rahlo levo, nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Nekoliko naprej, na označenem križišču gremo desno v smeri Crngoba in Pevnega, na naslednjem pa levo v smeri papirnice, Crngroba in Pevnega. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
c) Iz Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa preden cesta zavije nekoliko desno ter se prične spuščati proti glavni avtobusni postaji, nadaljujemo levo v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob in Pevno. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
d) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer cerkev in nekaj hiš obidemo po levi strani. V nadaljevanju se peljemo skozi gozd, kjer nas cesta vodi mimo Rdečega znamenja, ko se gozd konča, pa se vozimo med polju. Na bližnjem križišču gremo desno in se mimo cerkve sv. Uršule zapeljemo do središča naselja Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.

Opis poti:

Od mesta, kjer opazimo prve markacije, nas pot vodi po stranski cesti, ki se pri hidrantu razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji cesti, ki se postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa zavije desno in se vzpne do roba gozda. Ob robu gozda izberemo desno pot, ob kateri so tudi markacije, pot pa preide v gozd, kjer se nekoliko višje vrne na širši kolovoz. Pot nadaljujemo po gozdnatem kolovozu, ki se sprva dokaj zložno, nato pa zmerno vzpenja. Na razpotjih sledimo markacijam oz. oznakam za Planico. Višje kolovoz postane bolj strm in prehodno preide na krajše strmo pobočje. Nad omenjenim delom dosežemo širši kolovoz, ki nas iz gozda pripelje na travnato pobočje pod naseljem Planica. Ob lepih pogledih proti dolini in Alpam hitro dosežemo manjše naselje, kjer v križiščih nadaljujemo naravnost, nekaj 10 korakov pred cestno tablo, ki označuje konec naselja pa nadaljujemo rahlo levo na kolovoz, ki se vzpne mimo znamenja.
Od znamenja sledi še približno 10 minut vzpona in pot, ki deloma poteka skozi gozd, nas pripelje do cerkve sv. nadangela Gabrijela, ki se nahaja na vrhu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (december).

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Križ (Križna Gora) (45 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica1 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica2 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica3 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica4 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica5 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica6 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica7 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica8 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica9 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica10 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica11 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica12 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica13 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica14 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica15 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica16 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica17 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica18 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica19 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica20 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica21 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica22 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica23 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica24 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica25 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica26 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica27 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica28 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica29 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica30 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica31 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica32 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica33 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica34 Pevno - sveti_nadangel_gabrijel_planica35
Diskusija o izletu Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki