Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeŠkrlatica / Pišnica - Škrlatica
  

Pišnica - Škrlatica (čez Kriško steno)

 
Izhodišče: Pišnica (850 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4688°N / 13,7833°E
Cilj: Škrlatica (2740 m)
Ime poti: čez Kriško steno
Čas hoje: 8 h 5 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1890 m
Višinska razlika po poti: 1890 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 1300
Ocena: 2 glasov
Število slik: 97
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Ko se Kranjska Gora konča, nas cesta vodi mimo jezera Jasna, za jezerom pa pridemo do mostu preko Velike Pišnice, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču, ali pa že nekoliko prej, na večjem parkirišču pred začetkom TNP-ja, ali pa za mostom v bližini nekdanjega hotela Erika.
b) Zapeljemo se v Trento, nato pa se preko prelaza Vršič pričnemo spuščati proti Kranjski Gori. Za tem, ko prečimo most preko Velike Pišnice, se prične opisana pot. Parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču, ali pa že nekoliko prej v bližini bivšega hotela Erika, ali pa nekoliko za mostom, na nekoliko večjem parkirišču nasproti table TNP.

Opis poti:

Od mostu čez Veliko Pišnico nadaljujemo v smeri Koče v Krnici, kjer nas pot vodi po makadamski cesti, le ta pa po dolini Velike Pišnice. Dokaj zložna cesta, ki poteka ob gorskem potoku, pa sprva preči nekaj hudournikov, nato pa nas za jezom, ki je zaradi visokih gora v ozadju dokaj fotogeničen, pa nas malo naprej pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot skozi Kačji graben na Špik.
Nadaljujemo naravnost po še naprej zložni cesti, ki nas nato preko prodišča pripelje do označenega razpotja, kjer se nam na obrobju planine V Klinu, z desne priključi pot od Ruskega križa.
Nadaljujemo levo v smeri Krnice, nato pa takoj za prečenjem hudournika desno na gozdno pešpot. Sledi zmeren vzpon skozi gozd, mi pa po približno 20 minutah nadaljnje hoje prispemo do Koče v Krnici.
Od Koče v Krnici nadaljujemo naravnost (levo Špik in Velika Dnina) v smeri Križa, Pogačnikovega doma na Kriških podih in Škrlatice. Pot naprej nas sprva še vodi skozi gozd, nato pa nas pripelje v pas grmičevja, kjer nekaj časa hodimo ob mogočnih hudourniških nanosih. Višje pot zavije nekoliko v levo ter se prične strmo vzpenjati. Sledi strm vzpon po predelu imenovanem Travno brdo, kjer nas pot vodi še skozi zadnji pas gozda. Višje se macesnov gozd najprej razredči, nato pa dokaj hitro tudi konča. Sledi vzpon preko kratkega travnatega dela, nam pa se s poti, ki preide na melišča, odpirajo lepi pogledi na okoliške gore in stene. Višje, na višini približno 1900 metrov se pot položi in nas pripelje v krnico V kotu, na koncu krnice pa pot zavije levo in nas pripelje do vstopa v Kriško steno (v zgodnjem poletju je pri vstopu v steno pogosto še sneg).
Pred vstopom v steno, lahko tudi že prej si nadenemo čelado, nato pa previdno stopimo v steno. Pot se na začetku stene obrne levo ter se strmo vzpne, v nadaljevanju pa je pot večinoma speljana po naravnih prehodih, na težjih mestih pa so nam v pomoč tudi varovala. Vzpon po steni, ki je poleg izpostavljenosti, izpostavljen tudi padajočemu kamenju traja približno eno uro. Nad steno se pot položi in nas pripelje na razpotje na Vrhu Kriške stene, kjer nadaljujemo levo navzdol v smeri Škrlatice (desno Križ,). Že po nekaj minutnem spustu nas pot pripelje na naslednje razpotje, kjer ponovno nadaljujemo levo (naravnost bivak na Rušju in dolina Vrata). Naprej hodimo pod stenami Gubnega in Dovškega Gamsovca, brez večjih sprememb višine. Po pol ure nadaljnje hoje se pot ponovno prične vzpenjati, vodi pa nas po zagruščenem svetu proti strmi Rdeči škrbini, ki se nahaja med Dolkovo Špico in manj znano Rogljico.
S škrbine nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Škrlatice (desno Dolkova špica 15 minut). Pot naprej preči kratko zavarovano grapo, nato pa se spusti po strmi in za zdrs precej nevarni grapi (v zgodnjem poletju možna snežišča). Spust se konča 200 višinskih metrov niže, v manjši krnici Zadnji Dolek, kjer tudi pridemo na razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo navzgor v smeri Škrlatice (naravnost dolina Vrata) in se povzpnemo po strmem melišču. Po melišču se vzpenjamo vse do vstopa v plezalni del poti na Škrlatico. Tu nas markacije usmerijo desno in pot preide z melišča v skalnat del poti. Pot naprej poteka po zahodni steni in je dobro varovana s klini in jeklenicami. Kmalu pridemo do težavnega, a dobro zavarovanega prehoda. Pogled nam uide na steno, ki je skoraj navpična čez njo pa pelje pot, ki je varovana s skobami in jeklenico. Previdno gremo preko, saj se včasih katera od skob zavrti. Sledi še nekaj lažjega plezanja po zavarovani poti. V zadnjem delu težavnega dela poti lahko opazimo okno v Škrlatici, ki pa ga marsikateri planinec spregleda. Kmalu za tem stopimo na greben, od katerega imamo do vrha le še 20 minut razgledne, ne posebej težavne hoje. Ko zagledamo križ smo že skoraj na vrhu.
Izhodišče - Koča v Krnici 1:20, Koča v Krnici - V kotu 2:30, V kotu - Vrh Kriške stene 1:00, Vrh Kriške stene - Rdeča škrbina 1:15, Rdeča škrbina - Škrlatica 2:00.

zemljevid poti
Ob poti: Koča v Krnici (1113m), Vrh Kriške stene (2289m), Rdeča škrbina (2500m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Škrlatica
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pišnica - skrlatica1 Pišnica - skrlatica2 Pišnica - skrlatica3 Pišnica - skrlatica4 Pišnica - skrlatica5 Pišnica - skrlatica6 Pišnica - skrlatica7 Pišnica - skrlatica8 Pišnica - skrlatica9 Pišnica - skrlatica10 Pišnica - skrlatica11 Pišnica - skrlatica12 Pišnica - skrlatica13 Pišnica - skrlatica14 Pišnica - skrlatica15 Pišnica - skrlatica16 Pišnica - skrlatica17 Pišnica - skrlatica18 Pišnica - skrlatica19 Pišnica - skrlatica20 Pišnica - skrlatica21 Pišnica - skrlatica22 Pišnica - skrlatica23 Pišnica - skrlatica24 Pišnica - skrlatica25 Pišnica - skrlatica26 Pišnica - skrlatica27 Pišnica - skrlatica28 Pišnica - skrlatica29 Pišnica - skrlatica30 Pišnica - skrlatica31 Pišnica - skrlatica32 Pišnica - skrlatica33 Pišnica - skrlatica34 Pišnica - skrlatica35 Pišnica - skrlatica36 Pišnica - skrlatica37 Pišnica - skrlatica38 Pišnica - skrlatica39 Pišnica - skrlatica40 Pišnica - skrlatica41 Pišnica - skrlatica42 Pišnica - skrlatica43 Pišnica - skrlatica44 Pišnica - skrlatica45 Pišnica - skrlatica46 Pišnica - skrlatica47 Pišnica - skrlatica48 Pišnica - skrlatica49 Pišnica - skrlatica50 Pišnica - skrlatica51 Pišnica - skrlatica52 Pišnica - skrlatica53 Pišnica - skrlatica54 Pišnica - skrlatica55 Pišnica - skrlatica56 Pišnica - skrlatica57 Pišnica - skrlatica58 Pišnica - skrlatica59 Pišnica - skrlatica60 Pišnica - skrlatica61 Pišnica - skrlatica62 Pišnica - skrlatica63 Pišnica - skrlatica64 Pišnica - skrlatica65 Pišnica - skrlatica66 Pišnica - skrlatica67 Pišnica - skrlatica68 Pišnica - skrlatica69 Pišnica - skrlatica70 Pišnica - skrlatica71 Pišnica - skrlatica72 Pišnica - skrlatica73 Pišnica - skrlatica74 Pišnica - skrlatica75 Pišnica - skrlatica76 Pišnica - skrlatica77 Pišnica - skrlatica78 Pišnica - skrlatica79 Pišnica - skrlatica80 Pišnica - skrlatica81 Pišnica - skrlatica82 Pišnica - skrlatica83 Pišnica - skrlatica84 Pišnica - skrlatica85 Pišnica - skrlatica86 Pišnica - skrlatica87 Pišnica - skrlatica88 Pišnica - skrlatica89 Pišnica - skrlatica90 Pišnica - skrlatica91 Pišnica - skrlatica92 Pišnica - skrlatica93 Pišnica - skrlatica94 Pišnica - skrlatica95 Pišnica - skrlatica96 Pišnica - skrlatica97
Diskusija o izletu Pišnica - Škrlatica (čez Kriško steno)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki