Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeStenar / Pišnica - Stenar
  

Pišnica - Stenar (čez Križ)

 
Izhodišče: Pišnica (850 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4688°N / 13,7833°E
Cilj: Stenar (2501 m)
Ime poti: čez Križ
Čas hoje: 6 h 50 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1651 m
Višinska razlika po poti: 1810 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 890
Ocena: 1 glasov
Število slik: 110
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Vršič. Ko se Kranjska Gora konča, nas cesta vodi mimo jezera Jasna, za jezerom pa pridemo do mostu preko Velike Pišnice, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču, ali pa že nekoliko prej, na večjem parkirišču pred začetkom TNP-ja, ali pa za mostom v bližini nekdanjega hotela Erika.
b) Zapeljemo se v Trento, nato pa se preko prelaza Vršič pričnemo spuščati proti Kranjski Gori. Za tem, ko prečimo most preko Velike Pišnice, se prične opisana pot. Parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču, ali pa že nekoliko prej v bližini bivšega hotela Erika, ali pa nekoliko za mostom, na nekoliko večjem parkirišču nasproti table TNP.

Opis poti:

Od mostu čez Veliko Pišnico nadaljujemo v smeri Koče v Krnici, kjer nas pot vodi po makadamski cesti, le ta pa po dolini Velike Pišnice. Dokaj zložna cesta, ki poteka ob gorskem potoku, pa sprva preči nekaj hudournikov, nato pa nas za jezom, ki je zaradi visokih gora v ozadju dokaj fotogeničen, pa nas malo naprej pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot skozi Kačji graben na Špik.
Nadaljujemo naravnost po še naprej zložni cesti, ki nas nato preko prodišča pripelje do označenega razpotja, kjer se nam na obrobju planine V Klinu, z desne priključi pot od Ruskega križa.
Nadaljujemo levo v smeri Krnice, nato pa takoj za prečenjem hudournika desno na gozdno pešpot. Sledi zmeren vzpon skozi gozd, mi pa po približno 20 minutah nadaljnje hoje prispemo do Koče v Krnici.
Od Koče v Krnici nadaljujemo naravnost (levo Špik in Velika Dnina) v smeri Križa, Pogačnikovega doma na Kriških podih in Škrlatice. Pot naprej nas sprva še vodi skozi gozd, nato pa nas pripelje v pas grmičevja, kjer nekaj časa hodimo ob mogočnih hudourniških nanosih. Višje pot zavije nekoliko v levo ter se prične strmo vzpenjati. Sledi strm vzpon po predelu imenovanem Travno brdo, kjer nas pot vodi še skozi zadnji pas gozda. Višje se macesnov gozd najprej razredči, nato pa dokaj hitro tudi konča. Sledi vzpon preko kratkega travnatega dela, nam pa se s poti, ki preide na melišča, odpirajo lepi pogledi na okoliške gore in stene. Višje, na višini približno 1900 metrov se pot položi in nas pripelje v krnico V kotu, na koncu krnice pa pot zavije levo in nas pripelje do vstopa v Kriško steno (v zgodnjem poletju je pri vstopu v steno pogosto še sneg).
Pred vstopom v steno, lahko tudi že prej si nadenemo čelado, nato pa previdno stopimo v steno. Pot se na začetku stene obrne levo ter se strmo vzpne, v nadaljevanju pa je pot večinoma speljana po naravnih prehodih, na težjih mestih pa so nam v pomoč tudi varovala. Vzpon po steni, ki je poleg izpostavljenosti, izpostavljen tudi padajočemu kamenju traja približno eno uro. Nad steno se pot položi in nas pripelje na razpotje na Vrhu Kriške stene, kjer nadaljujemo desno v smeri Križa (levo Vrata, Škrlatica, bivak na Rušju).
Sledi vzpon po širokem grebenu, po katerem se vzpenjamo do Bovških vratic, kjer je naslednje razpotje.
Z Bovških vratic, od koder se nam odpre lep pogled na Kriške pode, nadaljujemo levo v smeri Križa (desno Pogačnikov dom, Razor, Vršič in Trenta) ter pot nadaljujemo po vedno ožjem grebenu, nato pa se s pomočjo jeklenice vzpnemo preko nekoliko izpostavljene skalne plošče. Nad omenjenim delom prispemo do manjšega naravnega žleba, skozi katerega se z nekaj spretnosti vzpnemo na bližnji vrh Križa.
S Križa se najprej strmo spustimo po izpostavljenem grebenu, kjer nam je v pomoč nekaj varoval, nato pa se greben razširi, pot pa zavije nekoliko desno, še vedno pa se strmo spušča. Malo naprej se nam z desne priključi pot, ki obide vrh Križa, mi pa nadaljujemo rahlo levo ter se sprva še vedno strmo spuščamo. Nižje se pobočje in pot položita, mi pa še nekoliko naprej prispemo na označeno razpotje pod Stenarskimi vratci.
Nadaljujemo naravnost (levo Stenarska vratca, desno Sovatna in Pogačnikov dom) po vse bolj razgledni poti. V nadaljevanju prečimo melišče ter se ob lepih pogledih na Triglav, Bovški Gamsovec, Pihavec in dolino Trente sprehodimo do strmih pobočij Stenarja. Od tu naprej se pot prične strmo vzpenjati po lepo razčlenjenem skalovju, nato pa zavije ostro v levo, kjer se po nekaj 10 m nenadoma položi. Tu oz. že dobrih 10 m prej se v desno odcepi brezpotni pristop na Spodnji Stenar, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se ponovno prične strmeje vzpenjati. Sledi še približno 15 minut hoje po vršnem pobočju gore in vse bolj razgledna pot nas pripelje na 2501 m visok vrh.
Izhodišče - Koča v Krnici 1:20, Koča v Krnici - V kotu 2:30, V kotu - Vrh Kriške stene 1:00, Vrh Kriške stene - Križ 30 minut, Križ - razpotje pod Stenarskimi vratci 35 minut, razpotje pod Stenarskimi vratci - Stenar 55 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Koča v Krnici (1113m), Vrh Kriške stene (2289m), Bovška vratica (2375m), Križ (2410m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pišnica - stenar1 Pišnica - stenar2 Pišnica - stenar3 Pišnica - stenar4 Pišnica - stenar5 Pišnica - stenar6 Pišnica - stenar7 Pišnica - stenar8 Pišnica - stenar9 Pišnica - stenar10 Pišnica - stenar11 Pišnica - stenar12 Pišnica - stenar13 Pišnica - stenar14 Pišnica - stenar15 Pišnica - stenar16 Pišnica - stenar17 Pišnica - stenar18 Pišnica - stenar19 Pišnica - stenar20 Pišnica - stenar21 Pišnica - stenar22 Pišnica - stenar23 Pišnica - stenar24 Pišnica - stenar25 Pišnica - stenar26 Pišnica - stenar27 Pišnica - stenar28 Pišnica - stenar29 Pišnica - stenar30 Pišnica - stenar31 Pišnica - stenar32 Pišnica - stenar33 Pišnica - stenar34 Pišnica - stenar35 Pišnica - stenar36 Pišnica - stenar37 Pišnica - stenar38 Pišnica - stenar39 Pišnica - stenar40 Pišnica - stenar41 Pišnica - stenar42 Pišnica - stenar43 Pišnica - stenar44 Pišnica - stenar45 Pišnica - stenar46 Pišnica - stenar47 Pišnica - stenar48 Pišnica - stenar49 Pišnica - stenar50 Pišnica - stenar51 Pišnica - stenar52 Pišnica - stenar53 Pišnica - stenar54 Pišnica - stenar55 Pišnica - stenar56 Pišnica - stenar57 Pišnica - stenar58 Pišnica - stenar59 Pišnica - stenar60 Pišnica - stenar61 Pišnica - stenar62 Pišnica - stenar63 Pišnica - stenar64 Pišnica - stenar65 Pišnica - stenar66 Pišnica - stenar67 Pišnica - stenar68 Pišnica - stenar69 Pišnica - stenar70 Pišnica - stenar71 Pišnica - stenar72 Pišnica - stenar73 Pišnica - stenar74 Pišnica - stenar75 Pišnica - stenar76 Pišnica - stenar77 Pišnica - stenar78 Pišnica - stenar79 Pišnica - stenar80 Pišnica - stenar81 Pišnica - stenar82 Pišnica - stenar83 Pišnica - stenar84 Pišnica - stenar85 Pišnica - stenar86 Pišnica - stenar87 Pišnica - stenar88 Pišnica - stenar89 Pišnica - stenar90 Pišnica - stenar91 Pišnica - stenar92 Pišnica - stenar93 Pišnica - stenar94 Pišnica - stenar95 Pišnica - stenar96 Pišnica - stenar97 Pišnica - stenar98 Pišnica - stenar99 Pišnica - stenar100 Pišnica - stenar101 Pišnica - stenar102 Pišnica - stenar103 Pišnica - stenar104 Pišnica - stenar105 Pišnica - stenar106 Pišnica - stenar107 Pišnica - stenar108 Pišnica - stenar109 Pišnica - stenar110
Diskusija o izletu Pišnica - Stenar (čez Križ)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki