Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeŠkednjovec / Planina Blato - Škednjovec
  

Planina Blato - Škednjovec (po zahodnem grebenu)

 
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3112°N / 13,8501°E
Cilj: Škednjovec (2309 m)
Ime poti: po zahodnem grebenu
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1162 m
Višinska razlika po poti: 1162 m
Zemljevid: Triglav 1: 25000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima):
Avtor: atoamac
Ogledov: 11780
Ocena: 6 glasov
Število slik: 53
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer čez most pri cerkvi sv. Janeza nadaljujemo desno v Staro Fužino. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato, planini Vogar in dolini Voje. Cesta pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). V naslednjem križišču čez nekaj časa zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo rampe v nekaj korakih pripelje do desnega ovinka. Tu je desno kak meter nad cesto začetek lovske poti, ki nas s pomočjo aluminijaste žice vodi čez krajše zelo strmo pobočje. Pot kmalu preide v gozd in zavije rahlo proti desni, kjer že kmalu preči širok kolovoz (možic). Naprej sledimo stezi po gozdu, ki se vzpenja vzporedno z razmeroma strmim kolovozom. Višje steza zavije v levo, z desne pa se ji priključi steza, ki kolovoz zapusti približno 15 minut nad planino Blato.
Lovska pot se naprej nadaljuje po gozdu z nekaj krajšimi strmimi vzponi in nas po dobri uri hoje pripelje do manjše lovske koče na levi strani poti. Od lovske koče naprej pot kmalu pripelje iz gozda, kjer se ponovno priključi kolovozu. Sledi le še dobrih pet minut hoje do planine Krstenica, kjer se nam odpre lep razgled na Ograde, Krn in Spodnje Bohinjske gore.
S planine nadaljujemo naprej po poti, po zahodni (levi) strani planine. Že po nekaj deset metrih se več manjših stezic združi v eno, lepo vidno pot. Pot naprej z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči pobočja Krsteniškega in Jezerskega Stoga. Po približno pol ure hoje od planine Krstenica pot pripelje v travnat svet opuščene Planine Jezerce. Ob koritu z vodo se vzpnemo nekaj deset metrov desno navzgor proti Jezerskemu prevalu. Tu zapustimo označeno pot in se usmerimo levo v manjšo dolinico pod melišča, kjer opazimo neoznačeno stezico. Pot, ki se sprva rahlo vzpne, nato v rahlem spustu preči pobočja pod pečinami na naši desni strani. Nekoliko naprej pot zavije desno in se začne vzpenjati po mestoma slabše vidni stezici. Pot nas nato čez niz manjših dolinic pripelje pod pobočja Prevalskega Stoga. Tu pred seboj opazimo Mišeljski preval, ki se nahaja med Škednjovcem na levi in Prevalskim Stogom na desni. Pot, ki se v zadnjih metrih kar strmo vzpne nas pripelje na omenjeni preval. Pod prevalom dosežemo markirano stezo, ki pripelje z leve, z Lazovškega prevala med Ogradi in Debelim vrhom. Stezi sledimo navzdol proti Lazovškemu prevalu nekaj minut do z možici označenega odcepa na desno v dolino med Debelim vrhom in Škednjevcem. (Možna je približno enako dolga, bolj direktna in bolj brezpotna varianta, ki jo začnemo ostro v levo na primernem mestu, kmalu ko prvič zagledamo Mišeljski preval, med travnatimi dolci, rušjem in navzgor, dokler ne dosežemo markirane poti med prevaloma in odcepa v dolino). Po tej dolini ob vznožju južne stene Škednjovca se vzpenjamo proti prelazu med Vrhom Hribaric in Škednjovcem. Lahko hodimo po melišču ali pa se po svoje povzpnemo na sleme na levi strani in po njem do prelaza. Na prelazu si najprej damo duška ob fantastičnem razgledu na sever, ki se nam odpre (Kanjavec, Mišeljski Konec, Triglav, Rjavina, Mišelj vrh, Vernar, Tosc itd. so kot na dlani), nato pa čelado na glavo in pričnemo previdno plezati po zahodnem grebenu. Kakšno pečino obidemo po desni, večinoma pa sledimo ostremu, izpostavljenemu, mestoma previsnemu in krušljivemu grebenu do vrha. Na vrhu je manjši možic.
Tura je zelo zahtevna, orientacijsko zapletena. Mihelič priporoča vrv in spremstvo vodnika. Previdno še posebej v sestopu.
Opomba: Od planine Blato do planine Jezerce je nezahtevna neoznačena steza, od Jezerca do stika z markirano potjo slabše shojena stezica, od možica po dolini dobro vidna steza, označena z redkimi možici, plezanje po levem boku doline je bolj iskanje prehodov, zahodni greben pa enka s kakšnim mestom 2. zahtevnostne stopnje.
Časi: Blato - Krstenica 1:30, Krstenica - Jezerce 30 minut, Jezerce – Mišeljski preval 1 ura, Mišeljski preval – prelaz med Škednjovcem in Vrhom Hribaric 1 uro, prelaz – zahodni greben - vrh 30 minut.

Ob poti: lovska koča (1580m), planina Krstenica (1670m), planina Jezerce (1720m), Mišeljski preval (1995m), Lazovški preval (1966m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Blato - skednjovec1 Planina Blato - skednjovec2 Planina Blato - skednjovec3 Planina Blato - skednjovec4 Planina Blato - skednjovec5 Planina Blato - skednjovec6 Planina Blato - skednjovec7 Planina Blato - skednjovec8 Planina Blato - skednjovec9 Planina Blato - skednjovec10 Planina Blato - skednjovec11 Planina Blato - skednjovec12 Planina Blato - skednjovec13 Planina Blato - skednjovec14 Planina Blato - skednjovec15 Planina Blato - skednjovec16 Planina Blato - skednjovec17 Planina Blato - skednjovec18 Planina Blato - skednjovec19 Planina Blato - skednjovec20 Planina Blato - skednjovec21 Planina Blato - skednjovec22 Planina Blato - skednjovec23 Planina Blato - skednjovec24 Planina Blato - skednjovec25 Planina Blato - skednjovec26 Planina Blato - skednjovec27 Planina Blato - skednjovec28 Planina Blato - skednjovec29 Planina Blato - skednjovec30 Planina Blato - skednjovec31 Planina Blato - skednjovec32 Planina Blato - skednjovec33 Planina Blato - skednjovec34 Planina Blato - skednjovec35 Planina Blato - skednjovec36 Planina Blato - skednjovec37 Planina Blato - skednjovec38 Planina Blato - skednjovec39 Planina Blato - skednjovec40 Planina Blato - skednjovec41 Planina Blato - skednjovec42 Planina Blato - skednjovec43 Planina Blato - skednjovec44 Planina Blato - skednjovec45 Planina Blato - skednjovec46 Planina Blato - skednjovec47 Planina Blato - skednjovec48 Planina Blato - skednjovec49 Planina Blato - skednjovec50 Planina Blato - skednjovec51 Planina Blato - skednjovec52 Planina Blato - skednjovec53
Diskusija o izletu Planina Blato - Škednjovec (po zahodnem grebenu)
mirank     
16.10.2011
Zelo lepa tura v tem super vremenu; zgornji opis poti je kar na mestu. Kljub polnemu parkingu na pl Blato v tej smeri nisva srečala nikogar, le sledi rogatega štirinožnega prijatelja v snegu (kjer sploh je) zelo zanesljivo kažejo logične prehode
Miro-962     
17.9.2012
Izredno lepa tura a ne toliko zahtevna kot je opisana.Vreme ravno pravo za tako turo in nobenega drena ,razen nekaj piskajočih svizcev eden gams in planinec-ka na Evi.
ljubitelj gora     
13.10.2014
Dva grebena, nekaj mest z oceno II, gor na Škednjovec po grapi, začetek se najde na Mišeljskem prevalu, dol po grebenu in nadaljevanje do Vrh Hribaric. Tam pa do Preval Hribaric sprva po grebenu, nato prečno do vstopa v žleb z oceno II+, šel sem meter bolj desno. Nato z vrha Mišeljskega konca do Mišelj vrha, vmes še na en travni vrh in spust z njega z oceno II in naprej do Mišelj vrha, lažji prehod-obvoz desno. Sestop nazaj na pl.Krstenico-pl.Blato. Nekaj slik: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6069415548987009601?banner=pwa
katja87     
23.10.2014
V ponedeljek smo izkoristili še zadnji sončni dan, da smo naredili prečudovito turo velik nasmeh
Grebensko prečenje je potekalo: Planina Blato - Planina Krstenica - Krsteniški Stog - Jezerski Stog - Eva (čez Evin steber) - Adam - Prevalski Stog - Mišeljski preval - Škednjovec (čez vzhodni greben) - spust čez zahodni greben - Planina Jezerce - Planina Krstenica - Planina Blato.
Za celotno turo smo porabili 12 ur, seveda z kratkimi postanki na vrhovih.

Vzpon na Evo smo naredili čez njen vzhodni steber, ki je označen kot II. težavnostna stopnja plezanja ... bilo je kar adrenalinsko nasmeh

Grebensko prečenje Škednjovca pa je zelo zahtevno in na nekaterim delih precej izpostavljeno, tako da je potrebna dobra koncentracija velik nasmeh

Več slik in opis ture je objavljen na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki