Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKalški greben / Planina Jezerca - Kalški greben
  

Planina Jezerca - Kalški greben (čez planino Koren)

 
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2855°N / 14,5314°E
Cilj: Kalški greben (2224 m)
Ime poti: čez planino Koren
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 814 m
Višinska razlika po poti: 1120 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6821
Ocena: 3 glasov
Število slik: 76
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

Opis poti:

Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
S parkirišča nadaljujemo v smeri planine Koren ter pot nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki gre skozi podvoz pod smučarsko progo. Markirana pot se za podvozom s ceste usmeri rahlo levo, tako, da se nadaljuje vzporedno s cesto ob nekakšnem smrekovem drevoredu. Ko bomo po nekaj minutah rahlega vzpona prišli na vzhodni rob Kriške planine, kjer se nahaja manjše napajališče za živali, pa nadaljujemo rahlo levo preko pašne ograje (desno planina Osredek in Kamniški vrh), a rahel vzpon še naprej nadaljujemo v približno isti smeri. Pot naprej s planine preide na nekoliko bolj strma pobočja Krvavca, preko katerih se prečno vzpnemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Kržišču (Pokovše), grebenu Kamniškega vrha, dolini Korošice, Veliki planini ter proti bližnji Košutni in Velikemu Zvohu.
Od razgledne točke, katera se nahaja nekaj korakov desno s poti, pa se pričnemo strmeje spuščati proti lovski koči nad dolino Korošice. Ko se spust preneha in se pot nadaljuje brez večjih sprememb višine, bomo prišli na vidno, a slabo označeno razpotje, kjer se v desno odcepi pot k prej omenjeni lovski koči in dalje proti dolini Korošice in dolini Kamniške Bistrice. Na omenjenem razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo rahlo vzpenjati skozi gozd. Pot iz gozda hitro preide med grmičevje in ruševje, nato pa nas preko pašne ograje postopoma pripelje do naslednjega neoznačenega razpotja, katero pa se nahaja ravno sredi ostrega desnega ovinka.
Z omenjene serpentine se v smeri naravnost nadaljuje neoznačena stezica proti sedlu Razor (sedlo med Krvavcem in Velikim Zvohom), mi pa nadaljujemo desno po še naprej markirani poti. Sledi še kratek prečni vzpon in pot nas pripelje na južni del planine Koren, od koder se nam odpre lep pogled po osrednjem delu planine in okoliškim vrhovom. Z južnega dela planine sledi kratek spust do bližnje pastirske koče, katera se nahaja v osrednjem delu planine Koren.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo levo v smeri Vrha Korena (naravnost Kompotela). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nas po kraškem svetu hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Velikega Zvoha proti Vrhu Korena (greben Jež-a). Nadaljujemo desno in pot nas v nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se desno odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Pot se naprej začne spuščati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Po 15 minutah spusta pa nas pot pripelje do razpotja na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo (desno Kalška gora in Cojzova koča) po poti, ki se začne rahlo vzpenjati po vse bolj razglednih pobočjih. Prijetna pot, ki pa zna biti sredi dneva zelo vroča, nas sprva vodi v bližini manjšega grebena, nato pa se postopoma obrne nekoliko bolj v levo in nas iz rušja pripelje na čudovite travnike, na katerih bomo našli različne vrste cvetja. Široko pobočje po katerem hodimo se nato zoži, travnike pa postopoma zamenjajo skale. Višje nas pot pripelje na razgleden glavni greben, kateremu nato sledimo do vrha, ki je pogosto poln ovčjih iztrebkov.

zemljevid poti
Ob poti: Kriška planina (1480m), Planina Koren (1675m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Jezerca - kalski_greben1 Planina Jezerca - kalski_greben2 Planina Jezerca - kalski_greben3 Planina Jezerca - kalski_greben4 Planina Jezerca - kalski_greben5 Planina Jezerca - kalski_greben6 Planina Jezerca - kalski_greben7 Planina Jezerca - kalski_greben8 Planina Jezerca - kalski_greben9 Planina Jezerca - kalski_greben10 Planina Jezerca - kalski_greben11 Planina Jezerca - kalski_greben12 Planina Jezerca - kalski_greben13 Planina Jezerca - kalski_greben14 Planina Jezerca - kalski_greben15 Planina Jezerca - kalski_greben16 Planina Jezerca - kalski_greben17 Planina Jezerca - kalski_greben18 Planina Jezerca - kalski_greben19 Planina Jezerca - kalski_greben20 Planina Jezerca - kalski_greben21 Planina Jezerca - kalski_greben22 Planina Jezerca - kalski_greben23 Planina Jezerca - kalski_greben24 Planina Jezerca - kalski_greben25 Planina Jezerca - kalski_greben26 Planina Jezerca - kalski_greben27 Planina Jezerca - kalski_greben28 Planina Jezerca - kalski_greben29 Planina Jezerca - kalski_greben30 Planina Jezerca - kalski_greben31 Planina Jezerca - kalski_greben32 Planina Jezerca - kalski_greben33 Planina Jezerca - kalski_greben34 Planina Jezerca - kalski_greben35 Planina Jezerca - kalski_greben36 Planina Jezerca - kalski_greben37 Planina Jezerca - kalski_greben38 Planina Jezerca - kalski_greben39 Planina Jezerca - kalski_greben40 Planina Jezerca - kalski_greben41 Planina Jezerca - kalski_greben42 Planina Jezerca - kalski_greben43 Planina Jezerca - kalski_greben44 Planina Jezerca - kalski_greben45 Planina Jezerca - kalski_greben46 Planina Jezerca - kalski_greben47 Planina Jezerca - kalski_greben48 Planina Jezerca - kalski_greben49 Planina Jezerca - kalski_greben50 Planina Jezerca - kalski_greben51 Planina Jezerca - kalski_greben52 Planina Jezerca - kalski_greben53 Planina Jezerca - kalski_greben54 Planina Jezerca - kalski_greben55 Planina Jezerca - kalski_greben56 Planina Jezerca - kalski_greben57 Planina Jezerca - kalski_greben58 Planina Jezerca - kalski_greben59 Planina Jezerca - kalski_greben60 Planina Jezerca - kalski_greben61 Planina Jezerca - kalski_greben62 Planina Jezerca - kalski_greben63 Planina Jezerca - kalski_greben64 Planina Jezerca - kalski_greben65 Planina Jezerca - kalski_greben66 Planina Jezerca - kalski_greben67 Planina Jezerca - kalski_greben68 Planina Jezerca - kalski_greben69 Planina Jezerca - kalski_greben70 Planina Jezerca - kalski_greben71 Planina Jezerca - kalski_greben72 Planina Jezerca - kalski_greben73 Planina Jezerca - kalski_greben74 Planina Jezerca - kalski_greben75 Planina Jezerca - kalski_greben76
Video:
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kalški greben (čez planino Koren)
velkavrh     
18.9.2013
Lepa tura, vsako leto jo naredim. Priporočam!
Zgembo     
23.1.2016
Včeraj sem bil na tej turi, zelo lepa pa vreme svetovno, brez derez ni šlo. Evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=rk5XiYcv9Ok
bposl     
31.3.2017
Pozna kdo trenutne razmere na tej poti?
brina     
31.3.2017
Takole je izgledala pot v sredo.
bposl     
31.3.2017
brina hvala, a še vedno ne vem kako mežikanje
Tadej     
1.4.2017
Tu je brina prilepila sliki http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=736&stran=12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki