Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Travnik / Pod Zjabci - Travnik

Pod Zjabci - Travnik

Natisni
Izhodišče: Pod Zjabci (745 m)
Širina/Dolžina: 46,3261°N 13,6982°E
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1507 m
Višinska razlika po poti: 1530 m
Zemljevid: TNP 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 19.573
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 64
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za galerijo Berebica, bomo prišli v vas Soča, kjer zavijemo levo preko mostu čez reko Sočo (smer turistična kmetija Jelinčič in kamp Korita). Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S primorske strani, pa se najprej zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Proti koncu vasi Soča, pa zavijemo desno v smeri turistične kmetije Jelinčič in kampa Korita. Za mostom, ne zavijemo levo proti kampu, ampak z vožnjo nadaljujemo naravnost po vzpenjajoči asfaltni cesti. Naprej se vzpenjamo čez prostrane travnike, sredi katerih stoji nekaj posameznih koč, nato pa cesta preide v gozd. Višje cesta zavije precej v levo ter nas pripelje do Pod Zjabcev, kjer opazimo planinske smerne table za planino Za skalo, Dom na Komni in Triglavska jezera. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od Pod Zjabcev se usmerimo na markirano pot, ki po desni strani obide bližnji koči. Za kočama gre pot v gozd ter nas hitro pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno preko potoka. Na drugi strani potoka pot zavije levo in se prične zmerno vzpenjati skozi strnjen gozd. Vzpon nadaljujemo po stari mulatjeri, ki je na več mestih že pošteno načeta, le ta pa nas višje pripelje do kratkega strmega skalnatega dela. Preko omenjenega dela nas vodi lepo vzdrževana in široka mulatjera, nas pa pot, nad omenjenim delom pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Bavški Grintavec.
Od razgledne točke, se pot vrne v gozd in se hitro vzpne do starega korita z vodo (tu je ob poti manjši studenček, ki pa v sušnih obdobjih presahne). Nad koritom pot zavije nekoliko levo, nato pa se v številnih okljukih vzpenja skozi gozd. Višje se steza nekoliko položi in nas pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi opuščena pot proti planini Za skalo.
Od tu še naprej nadaljujemo naravnost, nas pa spet nekoliko bolj strma pot, po 10 minutah nadaljnje hoje, pripelje do naslednjega, tokrat povsem neoznačenega razpotja. Tu se v desno odcepi neoznačena stezica, ki vodi k bližnji lovski koči in naprej proti planini za Črnim vrhom, v levo se odcepi lovska pot proti planini Za skalo, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega naslednjega razpotja, ki pa je nekoliko bolje označeno.
Tu nadaljujemo levo v smeri planine Za skalo (naravnost se nadaljuje pot proti Komni in Triglavskim jezerom) po poti, ki preči pobočja proti levi. Že kmalu bomo stopili iz gozda, kjer se steza rahlo spusti proti levi (tu se nam z leve priključi še ena, v opisu neomenjena stezica), mi pa nadaljujemo po sprva lepo vidni stezici, ki se spusti do planine Za skalo in tamkajšnje koče TNP.
S planine se vrnemo nekoliko nazaj in pred seboj bomo na pobočju opazili stezico, ki v vzponu preči melišče proti Travnikovi dolini. Usmerimo se na omenjeno neoznačeno stezo, ki se vzpne po že rahlo zaraščenem melišču. Pot nato preide na travnato pobočje, zavije rahlo v desno in se strmo vzpne. Na tem delu poti nam je v pomoč tudi jeklenica. Pot nato postane manj strma in še naprej poteka po travnatem pobočju mimo vse redkejših dreves. Steza nato poteka po desni strani doline, kjer bomo na naši desni opazili vhod v brezno. Nadaljujemo z vzponom po dolini in na desni strani se nam kmalu odpre pogled proti Čelu. Na tem delu postane stezica vse težje sledljiva vendar orientacija ni pretirano težavna, saj samo nadaljujemo po široki dolini. Pred seboj lahko že vidimo vrh Travnika. Ko začne dolina zavijati v desno, se usmerimo levo in pričnemo se vzpenjati po strmih travah proti Travniški škrbini (škrbina levo od Travnika). Vrh Travnika lahko sicer dosežemo tudi preko škrbine na koncu doline na desni strani Travnika. Ko dosežemo Travniško škrbino se usmerimo desno in nadaljujemo po razglednem grebenu navzgor do vrha Travnika.
Pod Zjabci - planina Za skalo 2:15, planina Za skalo - Travnik 2:30.
zemljevid poti - Travnik
Ob poti: Planina Za skalo (1510m), Travniška škrbina (2077m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Plaski Vogel (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Zjabci - Travnik1
Pod Zjabci - Travnik2
Pod Zjabci - Travnik3
Pod Zjabci - Travnik4
Pod Zjabci - Travnik5
Pod Zjabci - Travnik6
Pod Zjabci - Travnik7
Pod Zjabci - Travnik8
Pod Zjabci - Travnik9
Pod Zjabci - Travnik10
Pod Zjabci - Travnik11
Pod Zjabci - Travnik12
Pod Zjabci - Travnik13
Pod Zjabci - Travnik14
Pod Zjabci - Travnik15
Pod Zjabci - Travnik16
Pod Zjabci - Travnik17
Pod Zjabci - Travnik18
Pod Zjabci - Travnik19
Pod Zjabci - Travnik20
Pod Zjabci - Travnik21
Pod Zjabci - Travnik22
Pod Zjabci - Travnik23
Pod Zjabci - Travnik24
Pod Zjabci - Travnik25
Pod Zjabci - Travnik26
Pod Zjabci - Travnik27
Pod Zjabci - Travnik28
Pod Zjabci - Travnik29
Pod Zjabci - Travnik30
Pod Zjabci - Travnik31
Pod Zjabci - Travnik32
Pod Zjabci - Travnik33
Pod Zjabci - Travnik34
Pod Zjabci - Travnik35
Pod Zjabci - Travnik36
Pod Zjabci - Travnik37
Pod Zjabci - Travnik38
Pod Zjabci - Travnik39
Pod Zjabci - Travnik40
Pod Zjabci - Travnik41
Pod Zjabci - Travnik42
Pod Zjabci - Travnik43
Pod Zjabci - Travnik44
Pod Zjabci - Travnik45
Pod Zjabci - Travnik46
Pod Zjabci - Travnik47
Pod Zjabci - Travnik48
Pod Zjabci - Travnik49
Pod Zjabci - Travnik50
Pod Zjabci - Travnik51
Pod Zjabci - Travnik52
Pod Zjabci - Travnik53
Pod Zjabci - Travnik54
Pod Zjabci - Travnik55
Pod Zjabci - Travnik56
Pod Zjabci - Travnik57
Pod Zjabci - Travnik58
Pod Zjabci - Travnik59
Pod Zjabci - Travnik60
Pod Zjabci - Travnik61
Pod Zjabci - Travnik62
Pod Zjabci - Travnik63
Pod Zjabci - Travnik64
Diskusija o izletu Pod Zjabci - Travnik
igorf28. 06. 2010
V nedeljo, 27.06.10 smo opravili zgoraj opisan izlet. Vreme in zazmere odlične (poleti je namreč zelo vroče in ni vode), cvetja pa toliko, da ti zastane dih, še zlasti greben priti travniku ves posejan s prelepimi encijani. Tudi v studenčku pri drevesu nad skalnim skokom dovolj vode za natočiti (poleti namreč presahne). Neverjetno dosti ljudi, najmanj kakih 50.
damijanp17. 08. 2015
Zares pravljičen svet, vreden obiska. Nekaj slik je na:

Travnik
boštjanko1. 08. 2020
Pred nekaj dnevi obiskal čudovito Travniško dolino in Travnik. Po velikosti kopriv ob jeklenici bi rekel, da vsaj 1 teden tu ni bilo pohodnikov. Sama pot po Travniški dolini kar lep čas dokaj uhojena in sledljiva. Cvetje pa te očara na vsakem koraku. V celem dnevu videl le 2 planinca, na poti proti zaključku Travniške doline. Naslednjič pridem pa še po čudovite razglede z vrha, ki jih je motila rahla megla...
Spelcarocket2. 07. 2022 20:01:00
Danes šla sem nabirat razglede. Ko se končajo markacije je res lepo sledljiva pot edino pri razgledni točki nad planino za skalo bi veljala pozornost,da se ne nadaljuje kar naravnost koder so sledi poti in pa malo pred ostenjem vrha,ko se preči v dolini na levo stran,je malo slabše opazna pot. Razgledi,ki jih ta kar malo pozabljen in samoten svet ponuja pa so prelepi.
darinka429. 07. 2022 12:58:31
Se pridružujem Damjanu , ki pravi , da je ta svet lep in pravljičen.Ker smo bili prvikrat , smo bili še bolj presenečeni nad lepoto cvetja in skalnatih skladov. Krožno smo prehodili turo. Z ogledom vsem vrhov okoli. Le en pohodnik je šel pred nami. Smo ga videli ko je sestopal s Travnika.
mikkeni14. 01. 2023 20:04:13
Zimski vzpon po Travniški dolini - predviden Travnik, vendar nato v skrajni sili izbrala Planjo nasmeh Razmere zimske, zanimive... sneg žal precej mehak, udiralo do kolen oz. tudi do riti... sicer pa, jutri še en suh dan, nato pa padavine in sprememba razmer nasmeh varen korak nasmeh

http://ma-uc.blogspot.com/2023/01/travniska-dolina.html
ppegan15. 01. 2023 07:39:57
Tale bo pa pravi Travnik mežikanje Bravo za turo, to so res lepi konci. Zagotovo bi šlo s krplji ali smučmi lažje, kot je nekdo omenil pod Razmerami nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki