Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeHotunjski vrh / Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - Hotunjski vrh
  

Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - Hotunjski vrh (po pešpoti)

 
Izhodišče: Poljšica pri Gorjah (Zatrata) (660 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3711°N / 14,0694°E
Cilj: Hotunjski vrh (1107 m)
Ime poti: po pešpoti
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 447 m
Višinska razlika po poti: 475 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 940
Ocena: 1 glasov
Število slik: 47
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se na Bled, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Pokljuke. Ko prispemo v Zgornje Gorje, v križišču pri cerkvi zavijemo levo v smeri Poljšice. V nadaljevanju se peljemo po ozki cesti mimo cerkve, nato pa na bližnjem križišču za kapelico desno. Le malo naprej v naslednjem križišču gremo levo v smeri Poljšice, ko pa prispemo v omenjeno naselje pa gremo na prvem križišču desno, nato pa po dobrih 10 metrih levo v smeri zaselka Zatrata. Parkiramo na primernem mestu ob začetku omenjenega zaselka, kjer opazimo oznake za Riklijevo pot, ki se s ceste odcepi v desno.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Lipce, nato pa sledimo oznakam za naselje Kočna in pozneje Spodnje Gorje. V Spodnjih Gorjah se priključimo cesti z Bleda, mi pa nadaljujemo v smeri Pokljuke. Ko prispemo v Zgornje Gorje, v križišču pri cerkvi zavijemo levo v smeri Poljšice. V nadaljevanju se peljemo po ozki cesti mimo cerkve, nato pa na bližnjem križišču za kapelico desno. Le malo naprej v naslednjem križišču gremo levo v smeri Poljšice, ko pa prispemo v omenjeno naselje pa gremo na prvem križišču desno, nato pa po dobrih 10 metrih levo v smeri zaselka Zatrata. Parkiramo na primernem mestu ob začetku omenjenega zaselka, kjer opazimo oznake za Riklijevo pot, ki se s ceste odcepi v desno.

Opis poti:

Z izhodišča, kjer je tudi manjše križišče večih cest, nadaljujemo v smeri Riklijeve poti, katere oznake nas usmerijo rahlo desno na ožjo makadamsko cesto, ki se zložno vzpenja ob pašni ograji. Sprva se nam odpre lep razgled proti Karavankam, nato pa cesta zavije levo ter se po krajšem vzponu prehodno spusti. V manjši dolinici zapustimo slabšo cesto in z vzponom nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Riklijeve poti. Nadaljujemo po kolovozu, ki se nadaljuje skozi gozd, na razpotjih pa sledimo oznakam za Riklijevo pot. Višje se nam odpre lep razgled na Kamniško Savinjske Alpe, pot pa se nato vrne v gozd ter nas postopoma pripelje na gozdnat greben. Po grebenu se sprva vzpenjamo, nato pa se po njem spustimo do gozdne ceste, kateri sledimo v smeri planine Rčitno.
V nadaljevanju, ko hodimo po cesti, nas spremljajo tudi Knafelčeve markacije. Dokaj zložna cesta, ki nekaj časa poteka po manjši dolinici, višje zavije desno in postane bolj strma in vse bolj podobna širokemu kolovozu. Med vzponom po slabši cesti se nam prehodno odpre nekaj razgleda v smeri Galetovca, ko pa se pot vrne v strnjen gozd, se tudi razcepi.
Nadaljujemo rahlo desno na vzpenjajoč se kolovoz (naravnost planina Rčitno - 5 minut), ki po desni strani obide planino Rčitno. Med prečnim vzponom se nam prehodno odpre nekaj razgleda proti omenjeni planini, kolovoz pa kmalu preide v strnjen gozd, na bližnjem razcepu pa izberemo desni kolovoz, ki je v nadaljevanju precej razrit od hudourniški vod. Omenjenemu kolovozu, nato sledimo vse do prihoda na makadamsko cesto, kateri pa sledimo v desno. Po cesti se nekaj minut lahkotno vzpenjamo, ko pa se cesta prične spuščati, jo zapustimo (cesto zapustimo na delu, kjer se prične spuščati, lahko pa tudi kako minuto naprej pri ruševinah nekdanje domačije Posavc) in nadaljujemo levo v gozd, kjer po minuti ali dveh dosežemo nekdanjo smučarsko progo smučišča Zatrnik.
Vzpon nadaljujemo po nekdanji smučarski progi, ki zavije levo, nato pa ob vse lepših razgledih prispemo do zgornje postaje opuščene vlečnice, od koder nas do vrha Hotunjskega vrha loči le še nekaj 10 korakov hoje po grebenu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (januar).

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh1 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh2 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh3 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh4 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh5 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh6 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh7 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh8 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh9 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh10 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh11 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh12 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh13 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh14 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh15 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh16 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh17 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh18 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh19 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh20 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh21 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh22 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh23 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh24 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh25 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh26 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh27 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh28 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh29 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh30 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh31 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh32 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh33 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh34 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh35 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh36 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh37 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh38 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh39 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh40 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh41 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh42 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh43 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh44 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh45 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh46 Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - hotunjski_vrh47
Diskusija o izletu Poljšica pri Gorjah (Zatrata) - Hotunjski vrh (po pešpoti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki