Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Nemške glave / Predel - Nemške glave

Predel - Nemške glave

Natisni
Izhodišče: Predel (1156 m)
Širina/Dolžina: 46,4186°N 13,5783°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 441 m
Višinska razlika po poti: 441 m
Zemljevid: Tabacco 019, Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: bagi
Ogledov: 11.582
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Iz ljubljanske smeri po gorenjski avtocesti do izvoza Hrušica. Od tam po regionalni cesti do mejnega prehoda Rateče in naprej proti Trbižu. Malo pred njim se levo odcepi cesta proti mejnemu prehodu Predel. Peljemo se skozi rudarsko naselje Rabelj in še nekaj kilometrov naprej do križišča Predel / Sella Nevea. Zavijemo levo in čez nekaj nadaljnjih kilometrov pripeljemo na mejni prehod. Iz Ljubljane do Predela potrebujemo približno 1 uro in 30 minut. Parkiramo na slovenski strani, kjer je dovolj prostora.
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri Bovca.
Opis poti:
Začetek neoznačene poti je na italijanski strani mejnega prehoda takoj za mejnim kamnom (obelisk) v smeri Jerebice. Pot ob robu travnika ni vidna, se pa pojavi ko pridemo v gozd. Je lepo razvidna in dovolj dobra, da ne povzroča težav, čeprav je videla že boljše čase. V dveh kamnitih grapah je potrebna pazljivost, da ne spregledamo nadaljevanja (glej slike). Pot do vršne planote je strma, vendar se z višino odpirajo lepi razgledi daleč naokoli. Na vršni planoti se začno plantaže ruševja, ki zahtevajo kakšen počep, vendar je pot še vedno sledljiva. Najvišji vrh je zadnji v verigi in ima na desnem robu utrdbo. Do njega pridemo čez malo zahtevnejšo škrbino, ki ima obvoz po desni strani. Ta obvoz ni bistveno lažji, se pa začne v grapi tik pred škrbino. Do vrha je nato še nekaj vzpona in pridemo na jaso sredi ruševja. Ker tu ni drugega razgleda kot na Jerebico, se podamo desno proti utrdbi. Dostop ni čisto enostaven zaradi zaraščenosti poti, vendar se jo z malo truda da slediti. Poteka od jase naprej ob meji listavcev in rušja. Ko pridemo do trdnjave, se nam odpre izreden razgled proti Rablju in Nevejskemu prevalu / Sella Nevei.
Pri povratku je potrebna večja pazljivost pri sledenju poti.
zemljevid poti - Nemške glave
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Predel - Nemške glave1
Predel - Nemške glave2
Predel - Nemške glave3
Predel - Nemške glave4
Predel - Nemške glave5
Predel - Nemške glave6
Predel - Nemške glave7
Predel - Nemške glave8
Predel - Nemške glave9
Predel - Nemške glave10
Predel - Nemške glave11
Predel - Nemške glave12
Predel - Nemške glave13
Predel - Nemške glave14
Predel - Nemške glave15
Predel - Nemške glave16
Predel - Nemške glave17
Predel - Nemške glave18
Predel - Nemške glave19
Predel - Nemške glave20
Predel - Nemške glave21
Diskusija o izletu Predel - Nemške glave
Loerst9. 05. 2018
Sicer povsem korektnemu opisu bi dodal samo to, da danes (maj 18) pot na kar nekaj odsekih ni razvidna in se jo zelo hitro zgreši (gor in dol). Tudi nekaj mest je, kjer je tudi v suhem terenu nekoliko drsno. Sicer nič takega, kar ne bi povprečen pohodnik z malce improvizacije rešil (pač, gor je treba, lahko tudi po kakšni grapi ali malo po svoje naokoli), ampak ker je zgoraj precej zaraščeno se odmik iz poti hitro maščuje z lomastenjem skozi šavje, kar pa potem ni več tako simpatičen izlet, kot bi sicer lahko bil.
keti111. 05. 2018
Se strinjam, da pot ni enostavno sledljiva in je ne bi priporočala manj izkušenim. Pred cca 15 leti sem bila gor nekajkrat, vedno brez težav. Nazadnje l. 2016 pa sem se na nekaj mestih precej lovila, tudi pri povratku ni bilo enostavno. Nikakor pa ni primerna v megli.
inferno66630. 07. 2019
Prejšnji teden sem se z boljšo polovico podal po tej poti. Pot je na začetku lepo sledljiva, potem pa sva na neki točki zašla. Pot med sliko 4 in 12 sva midva opravila po brezpotjih in delno po poti, ki ni opisana tukaj nasmeh.

Za vračanje pa sva našla pot, ki je za moje pojme najlažja tudi za vzpon. Pri škrbini sva zavila v dolino proti rabeljskem jezeri. Pot gre najprej po levi strani, kasneje pa po desni strani potoka. Z zgodaj opisano potjo se združi 10 min pred izhodiščem. Na poti ni tehnično zahtevnih delov.

Opazila sva, da je pot označena s puščico, ki pa sva jo midva spregledala. Razcep se pojavi po cca 10-15 min od izhodišča. Prilagam še sliko.











skiro12331. 08. 2020
Pot prehodil pred nekaj dnevi in kar nekaj informacij ni najbolj točnih:
1) Spust v škrbino je zahteven, vsaj toliko kot npr. Mali Draški vrh, zato bi bila bolj primerna oznaka zahtevna neoznačena steza.
2) Vrh, ki je opisan kot "vršna planota" je na nekaterih zemljevidih označen Veliki Koteh - do tja je oznaka delno zahtevna povsem primerna.
2) Za pot se primerljivo z drugimi časi hoje potrebuje 2 uri, razen če je mišljen Veliki Koteh.
3) Dostop z vrh Nemških glav do utrdbe ni zatheven.

Vse skupaj je verjetno nesporazum zaradi nejasnosti kako se imenuje vrh. Peakvisor in opencyclemap imata vrh označen kot Veliki Koteh (1578), pespoti.si pa Nemške glave, brez oznake višine. Adminu predlagam popravek ali v spremembo imena vrha (in višine) ali pa v opisu.
Loerst29. 03. 2021
Veliki Koteh (1578 m) in Nemške glave (1597 m) sta dva različna vrhova na praktično isti lokaciji, oddaljena zračne črte cca 300 m oz. nekaj minut zaradi vmesnega spusta v škrbino. Veliki Koteh je še pred spustom v škrbino in Nemške glave so za njo, bližje Jerebici. Ker je slednji vrh višji, pa se pogosteje navaja samo Nemške glave. Na nemških zemljevidih je ponekod tudi oznaka leva oz. desna glave (linker oder rechter Kopf).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki