Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Prelesje - Sivka

Natisni
Izhodišče: Prelesje (650 m)
Širina/Dolžina: 46,0659°N 14,1896°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 284 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.960
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se do Gorenje vasi v Poljanski dolini, od koder iz krožišča ob Petrolovi bencinski črpalki zapeljemo na izvoz v smeri Vrhnike in Horjula. V nadaljevanju se peljemo skozi Dolenjo in Gorenjo Dobravo ter Todraž, nato pa se cesta prične strmeje vzpenjati. Ko se višje cesta nekoliko položi, prispemo do križišča ob avtobusni postaji Prelesje, kjer nadaljujemo levo proti Prelesju )naravnost Lučine in Polhov Gradec). Za križiščem se cesta nekoliko vzpne in nas hitro pripelje do naselja Prelesje, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem.
b) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa sledimo oznakam za Gorenjo vas. Višje prispemo do naselja Suhi Dol, kjer se cesta prične spuščati proti Poljanski dolini, mi pa se po njej peljemo do Lučin, oz. do konca omenjenega naselja, od koder nadaljujemo desno proti Prelesju. Za križiščem se cesta nekoliko vzpne in nas hitro pripelje do naselja Prelesje, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem.
c) Zapeljemo se v Horjul, nato pa sledimo oznakam za Šentjošt nad Horjulom. Za Vrzdencem se cesta prične vidneje vzpenjati in nas kmalu pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno po prednostni cesti v smeri proti Suhemu Dolu, Butajnovi in Gorenji vasi (naravnost Šentjošt in Žiri). Sledi nekaj spusta, nato pa se združimo s cesto iz Polhovega Gradca, mi pa nadaljujemo proti Gorenji vasi. Višje prispemo do naselja Suhi Dol, kjer se cesta prične spuščati proti Poljanski dolini, mi pa se po njej peljemo do Lučin, oz. do konca omenjenega naselja, od koder nadaljujemo desno proti Prelesju. Za križiščem se cesta nekoliko vzpne in nas hitro pripelje do naselja Prelesje, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem.
Opis poti:
Skozi Prelesje hodimo ob lepih razgledih, za naseljem pa cesta preide v gozd ter nas po krajšem prečenju pripelje do manjše dolinice, kjer cesta zavije levo. Na delu, kjer cesta zavije levo, jo zapustimo in nadaljujemo desno na neoznačen kolovoz, ki se vzpenja ob potoku Preleški graben. Nekaj minut se vzpenjamo ob potoku, ki v sušnih dneh presahne, nato pa na razcepu izberemo levi kolovoz in prečimo Preleški graben. Na drugi strani se prečno vzpnemo, na nekaj razpotjih pa izberemo tisto pot, ki se vidneje vzpenja (na prvem razpotju desno, na drugem levo, na tretjem pa ponovno desno). Po nekaj minutah vzpona dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo levo navzdol (desno domačija), po cesti pa se spuščamo le nekaj 10 korakov, nato pa gremo desno na kolovoz, ki se vzpne nad prej omenjeno domačijo. Nad domačijo se vrnemo v gozd, kjer se sprva strmo vzpnemo, nato pa se pot položi in nas pripelje na vršno travnato pobočje Sivke, po katerem se hitro vzpnemo do vpisne skrinjice Prijateljev Sivke, od nje pa v lepih razgledih še do bližnjega vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).
zemljevid poti - Sivka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Prelesje - Sivka1
Prelesje - Sivka2
Prelesje - Sivka3
Prelesje - Sivka4
Prelesje - Sivka5
Prelesje - Sivka6
Prelesje - Sivka7
Prelesje - Sivka8
Prelesje - Sivka9
Prelesje - Sivka10
Prelesje - Sivka11
Prelesje - Sivka12
Prelesje - Sivka13
Prelesje - Sivka14
Prelesje - Sivka15
Prelesje - Sivka16
Prelesje - Sivka17
Prelesje - Sivka18
Prelesje - Sivka19
Prelesje - Sivka20
Prelesje - Sivka21
Prelesje - Sivka22
Prelesje - Sivka23
Prelesje - Sivka24
Prelesje - Sivka25
Prelesje - Sivka26
Prelesje - Sivka27
Prelesje - Sivka28
Prelesje - Sivka29
Prelesje - Sivka30
Prelesje - Sivka31
Prelesje - Sivka32
Diskusija o izletu Prelesje - Sivka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki