Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Ivanščica / Prigorec - Ivanščica (čez Konja (Rajterjeva pot))

Prigorec - Ivanščica (čez Konja (Rajterjeva pot))

Natisni
Izhodišče: Prigorec (396 m)
Ime poti: čez Konja (Rajterjeva pot)
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 665 m
Višinska razlika po poti: 665 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 5.780
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Na Hrvaško pridemo na prehod Gruškovje / Macelj. Avtocesto zapustimo na prvem odcepu in gremo v smeri Varaždina. Ob poti so Trakoščan, Bednja, Lepoglava in pridemo v Ivanec. V Ivancu, na križišču s semaforjem zavijemo desno na jug (zdaj je vrh Ivanščice točno pred nami) in se peljemo le naprej. Pot se prične vzpenjati in nas pripelje v vas Prigorec. Peljemo se skozi vas le naprej in navzgor ter ob najvišji hiši bomo prišli na veliko, ampak zaradi velike obiskanosti pogosto zasedeno parkirišče, kjer zapustimo vozilo.
b) Iz Prekmurja preko MP Petišovci / Mursko središče prispemo na Hrvaško in z vožnjo nadaljujemo skozi Čakovec in Varaždin, kjer bomo zavili v smeri Ivanec. V Ivancu, na razpotju s semaforjem zavijemo levo na jug in sledimo opisu a.
Opis poti:
Od velikega parkirišča na koncu vasi Prigorec se vrnemo nazaj do zadnjega križišča v vasi, kjer bomo opazili planinske smerokaze. Gremo v vzporedno ulico do konca asfalta in potem levo do zadnje in najvišje ležeče hiše v vasi. Pridemo na kolovoz, kateri je običajno zelo blaten, ampak ga hitro zapustimo in se začnemo kar strmo vzpenjati po vzhodnem pobočju (če bi nadaljevali naravnost bi nas pot prehodno pripeljala na neuradno pot "Po struji" in "Temna dol").
Pot se zdaj kar strmo v številnih okljukih vzpenja po strmem in v dežju drsnem pobočju. Na nekaj ovinkih so nam v pomoč lesene stopnice. Višje prispemo na manjši razglednik Mali Konj, kjer pot postane bolj položna in zavije na sever.
Za razglednikom bomo prišli do krajšega skalnatega dela, kjer podlaga postane gruščnata, gozd pa nekoliko bolj nizek. Ob koncu tega dela se pot za minuto položi, potem pa bomo spet v višjem gozdu in bo pot bolj strma.
Zdaj se vzpenjamo v številnih ovinkih (uporablja se tudi bližnjica, ki je zelo strma in poteka po samem grebenu), na enem drevesu pa bomo opazili oznako 1/2, kar označuje, da smo na polovici poti. Pot postaja vse bolj in bolj strma, nato pa se za nekaj minut položi.
Na položnem delu pridemo do razcepa, kjer lahko izberemo spodnjo pot, katera obide vrh Konja, ali pa zgornjo, ki nas vodi preko lepega razgledišča Konj. Poti se kmalu združita na krajšem položnem delu, nato pa kmalu postane zelo strma.
Na tem delu je problem poseka, katera je v letnem času običajno zelo zarasla. Na zgornjem delu poti bo problem tudi običajno blatna in kamnita podlaga. Ko bo gozd postal vidno mešan smo v bližini vrha. Prehodno pridemo tudi na oskrbovalno cesto, kjer se nam priključijo poti z Ivanca in Belca.
Zdaj gremo desno mimo rampe in po minuti dosežemo planinsko kočo Pasarićev dom, kjer se lahko okrepčamo ter tudi prespimo.
Od koče do vrha je še minuta hoje. Na vrhu je razgledni stolp, s katerega je kljub razmeroma nizki višini izjemen razgled.

Prigorec - Mali Konj 30 minut
Mali Konj - Konj 30 minut
Konj - vrh 30 minut.
zemljevid poti - Ivanščica
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Prigorec - Ivanščica1
Prigorec - Ivanščica2
Prigorec - Ivanščica3
Prigorec - Ivanščica4
Prigorec - Ivanščica5
Prigorec - Ivanščica6
Prigorec - Ivanščica7
Prigorec - Ivanščica8
Prigorec - Ivanščica9
Prigorec - Ivanščica10
Prigorec - Ivanščica11
Prigorec - Ivanščica12
Prigorec - Ivanščica13
Prigorec - Ivanščica14
Prigorec - Ivanščica15
Prigorec - Ivanščica16
Prigorec - Ivanščica17
Prigorec - Ivanščica18
Prigorec - Ivanščica19
Prigorec - Ivanščica20
Prigorec - Ivanščica21
Prigorec - Ivanščica22
Prigorec - Ivanščica23
Prigorec - Ivanščica24
Prigorec - Ivanščica25
Prigorec - Ivanščica26
Prigorec - Ivanščica27
Prigorec - Ivanščica28
Prigorec - Ivanščica29
Diskusija o izletu Prigorec - Ivanščica (čez Konja (Rajterjeva pot))
Marx2. 11. 2015
Uradni začetek te poti (Kot tudi vseh poti na severni strani Ivanščice) je na železniški postaji v Ivancu , ampak od tja do našeg ishodišča je več kot uro hoda in to vse po asfaltu in skoz Ivanec in Prigorec.

Rudolf Rajter je bil pesnik z Ivanca ki je za vzpon vedno izbiral tisto pot. Bil je velik zaljubljenik v Ivanščico. Najdulja ulica v Ivancu , in to ta ki gre iz centra navzgor v Prigorec se kliče po njem.
milesdavis11. 03. 2023 09:58:00
V Opisu gore napaki: z vrha se ne vidi niti Triglav niti Dachstein.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki