Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Rakitna - Rotovc

Natisni
Izhodišče: Rakitna (789 m)
Širina/Dolžina: 45,8907°N 14,4397°E
Čas hoje: 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 175 m
Višinska razlika po poti: 175 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 6.691
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do Rakitne (za odcepom za Krim se cesta prične spuščati), kjer na parkirišču ob cerkvi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Ko prispemo na Rakitno parkiramo na parkirišču ob župnijski cerkvi na Rakitni.
Opis poti:
Ob parkirišču opazimo planinske smerne table za Krim in Iški Vintgar, ki nas usmerijo na vzpenjajočo cesto. Po krajšem vzponu pridemo na neoznačeno križišče, kjer se v levo odcepi cesta k bližnjemu baru, mi pa nadaljujemo desno, kjer nekaj metrov naprej opazimo markacije. Po nekaj 10 metrih nadaljnje hoje pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti (desno zdravilišče na Rakitni) in ji sledimo še kratek čas do označenega razpotja. Tu zapustimo cesto in nadaljujemo rahlo desno po markiranem kolovozu v smeri Krima (ostro desno Iški Vintgar). Pot naprej se vzpne med travniki in nas v zgornjem delu le teh pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po desnem markiranem kolovozu. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja proti desni, med vzponom pa opazimo številne informativne table gozdne učne poti. Višje se pot nekajkrat nekoliko strmeje vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na sedlo med Županovim vrhom in Rotovcem.
S sedla nadaljujemo naravnost v smeri Rotovca (rahlo levo Krim) po poti, ki se prične zmerno vzpenjati skozi redek gozd in pas grmičevja. Tej poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, nato sledimo vse do vrha Rotovca, le tega pa dosežemo po 5 minutah hoje od razpotja na sedlu.
zemljevid poti - Rotovc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Rakitna - Rotovc1
Rakitna - Rotovc2
Rakitna - Rotovc3
Rakitna - Rotovc4
Rakitna - Rotovc5
Rakitna - Rotovc6
Rakitna - Rotovc7
Rakitna - Rotovc8
Rakitna - Rotovc9
Rakitna - Rotovc10
Rakitna - Rotovc11
Rakitna - Rotovc12
Rakitna - Rotovc13
Rakitna - Rotovc14
Rakitna - Rotovc15
Rakitna - Rotovc16
Rakitna - Rotovc17
Rakitna - Rotovc18
Rakitna - Rotovc19
Rakitna - Rotovc20
Rakitna - Rotovc21
Rakitna - Rotovc22
Rakitna - Rotovc23
Diskusija o izletu Rakitna - Rotovc
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki