Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Županov vrh / Rakitna - Županov vrh (vzhodna pot)

Rakitna - Županov vrh (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Rakitna (789 m)
Širina/Dolžina: 45,8907°N 14,4397°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 210 m
Višinska razlika po poti: 210 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.079
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do Rakitne (za odcepom za Krim se cesta prične spuščati), kjer na parkirišču ob cerkvi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Ko prispemo na Rakitno parkiramo na parkirišču ob župnijski cerkvi na Rakitni.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na markirano pot oz. sprva cesto v smeri Krima, Doma v Iškem Vintgarju, kmetij Benko in Ustje, Vrbice in vasi Osredek. Cesta nas sprva vodi mimo kapelice, trgovine Mercator, nato pa nas po krajšem vzponu pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi cesta k bližnji Okrepčevalnici Krimček, mi pa nadaljujemo nekoliko desno ter še naprej nadaljujemo po markirani cesti. Cesta nas nato vodi še mimo nekaj pašnikov in hiš, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo levo navzgor (desno vodi cesta proti zdravilišču MKZ Rakitna) po cesti, ki se po krajšem vzponu ponovno razcepi. Tokrat nadaljujemo naravnost v smeri Krima (desno partizanska bolnica Krvavice in Iški Vintgar) po slabši makadamski cesti, ki postaja nekoliko bolj strma. Markirana pot kmalu zavije desno (levo zahodna pot na Županov vrh) ter se še nekaj minut nadaljuje po kolovozu. Za bližnjim obračališčem kolovoz preide v široko planinsko pot, ki se prečno vzpenja proti sedlu med Županovim vrhom in Rotovcem. Ob poti, ki je ves čas zmerno strma, pa opazimo večje število oznak učne poti. Nekaj 10 korakov pred sedlom, kjer je tudi označeno razpotja, pa na razpotju kolovozov nadaljujemo levo na razmeroma nov nemarkiran kolovoz. Omenjeni kolovoz se v nadaljevanju vzpenja proti levi, nato pa se kaj hitro razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desnem slabšem kolovozu (kolovoz, ki se nadaljuje naravnost se nekoliko naprej konča), ki se nekoliko bolj vzpne. Ko se višje kolovoz pri el. pastirju položi, ga zapustimo in nadaljujemo levo preko el. pastirja, za katerim kmalu stopimo iz gozda. Sledi le še kratek sprehod ob lepih razgledih do anten na Županovem vrhu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2014 (avgust).
zemljevid poti - Županov vrh
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Rotovc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Rakitna - Županov vrh1
Rakitna - Županov vrh2
Rakitna - Županov vrh3
Rakitna - Županov vrh4
Rakitna - Županov vrh5
Rakitna - Županov vrh6
Rakitna - Županov vrh7
Rakitna - Županov vrh8
Rakitna - Županov vrh9
Rakitna - Županov vrh10
Rakitna - Županov vrh11
Rakitna - Županov vrh12
Rakitna - Županov vrh13
Rakitna - Županov vrh14
Rakitna - Županov vrh15
Rakitna - Županov vrh16
Rakitna - Županov vrh17
Rakitna - Županov vrh18
Rakitna - Županov vrh19
Rakitna - Županov vrh20
Rakitna - Županov vrh21
Rakitna - Županov vrh22
Rakitna - Županov vrh23
Rakitna - Županov vrh24
Rakitna - Županov vrh25
Rakitna - Županov vrh26
Rakitna - Županov vrh27
Rakitna - Županov vrh28
Rakitna - Županov vrh29
Rakitna - Županov vrh30
Rakitna - Županov vrh31
Diskusija o izletu Rakitna - Županov vrh (vzhodna pot)
grega_p11. 06. 2015
Zanimivo, da tale izlet še nima nobenega komentarja.

Lep kratek izlet v bližini prestolnice, kjer ni množice pohodnikov (no vsaj na tistem delu od odcepa proti vrhu) in kjer lahko občudujemo zanimive poglede na notranjska hribovja in na cerkvico Sv.Lenart nad Krvavo Pečjo. Proti severu se tudi kaj vidi, a drevesa že vztrajno rastejo.

Lepo je odkrivati nove poti.
milenula28. 01. 2021
Zimska varianta sprehoda po snegu in prekrasnem vremenu, medtem, ko je v dolinah megla. Izlet se lahko podaljša po celem grebenu vse do ceste na Krim in vrne po drugi poti, ki poteka malo nižje pod vrhom. Razgledi fantastični, vsi hribi od KSA, do Karavank in Julijcev kot na dlani. Hrib je fantastičen razglednik!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki