Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMrzla gora / Ravenska Kočna - Mrzla gora
  

Ravenska Kočna - Mrzla gora (skozi Žrelo)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Mrzla gora (2203 m)
Ime poti: skozi Žrelo
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1203 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 1670
Ocena: 1 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Z nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah – skozi Žrelo. Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnat teren, ki je delno poraščen z rušjem. Tu pot zavije rahlo v levo in se nato prečno vzpenja ob redkem ruševju, kasneje pa po melišču. Takšna pot nas pripelje do prvega razpotja, kjer se desno odcepi pot proti Češki koči (Umik žrela). Razpotje je označeno z napisom »Češka koča« na skali. Že po nekaj deset metrih vzpona smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo v steno odcepi Slovenska pot. Mi nadaljujemo rahlo desno in se pričnemo vzpenjati po strmem melišču navzgor. Na tem delu poti je lahko tudi še v poznem poletju snežišče. V zgornjem delu melišča se nam z desne priključi še pot s Češke koče (skozi Žrelo). Tu nadaljujemo levo in kmalu vstopimo v grapo, imenovano Žrelo. Zaradi zelo velike nevarnosti padajočega kamenja je pri vzponu skozi grapo obvezna uporaba čelade.
V grapi se najprej prečno vzpnemo ob jeklenici, nato pa sledi kratek zelo strm vzpon desno navzgor. V pomoč so nam rahlo navzdol ukrivljeni klini in jeklenica. Sledi prečenje v levo po nekoliko gruščnatem pobočju ter nato vzpon ob jeklenici po grapi navzgor. V zadnjem delu postane grapa še nekoliko bolj strma in poleg jeklenice nam je v pomoč tudi nekaj klinov in skob. Iz grape nato s pomočjo nekaj klinov izstopimo levo navzgor in pot postane ponovno lažja.
Po nekaj metrih se nam z leve priključi slovenska pot in sledi še nezahteven vzpon do Koče na Ledinah.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Rink. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo. Z Jezerskega sedla nadaljujemo desno v smeri Savinjskega sedla, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah prečne hoje. S tega sedla pa se spustimo proti Okrešlju. Po nekaj minutah spusta pridemo do manjšega zasilnega bivaka, kjer se vpišemo v vpisno knjigo (bivak pod Mrzlim vrhom). Mi pa se še naprej spuščamo in kmalu pridemo na razpotje, kjer se desno po melišču navzgor odcepi plezalna pot na Koroško Rinko, mi pa še naprej nadaljujemo navzdol. Že kmalu pa se levo na višini 1700m odcepi pot na Mrzlo goro. Pot se sprva vzpne skozi redko rušje in nas nato pripelje do prečnice čez skalno ploščo. Tu si nadenemo čelade, saj je pot naprej zelo krušljiva in izpostavljena padajočemu kamenju. S prečnice nas pot pripelje v grapo katero samo prečimo. Sedaj pridemo v plezalni del poti. Pot je na začetku dobro varovana, a varoval kmalu zmanjka. Sledi nevarovan vzpon po pobočju v obliki piramide. Ker je ta del poti zelo strm, pazi na padajoče kamenje. Preden stopimo na vrh piramide imamo občutek, da je tu vrh. Ko pa stopimo na "vrh" vidimo, da temu ni tako. Sledi močno izpostavljeno prečenje ozke poličke brez varoval. Na koncu te poličke pa se pot obrne levo po zmerno strmi steni naravnost navzgor (brez varoval). Nato hodimo po grebenu, ki je mestoma precej izpostavljen. Pot nato zavije nekoliko desno in nas v 30 minutah po precej strmem terenu pripelje na vrh.
Pot je zelo zahtevna in slabo varovana. Čelada je obvezna.
Ravenska Kočna - Kranjska koča 2:00, Kranjska koča - Savinjsko sedlo 1:15, Savinjsko sedlo - Mrzla gora 2:30.

zemljevid poti
Ob poti: Kranjska koča na Ledinah (1700m), Jezersko sedlo (2034m), Savinjsko sedlo (2020m), Bivak pod Mrzlim vrhom (1980m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - mrzla_gora1 Ravenska Kočna - mrzla_gora2 Ravenska Kočna - mrzla_gora3 Ravenska Kočna - mrzla_gora4 Ravenska Kočna - mrzla_gora5 Ravenska Kočna - mrzla_gora6 Ravenska Kočna - mrzla_gora7 Ravenska Kočna - mrzla_gora8 Ravenska Kočna - mrzla_gora9 Ravenska Kočna - mrzla_gora10 Ravenska Kočna - mrzla_gora11 Ravenska Kočna - mrzla_gora12 Ravenska Kočna - mrzla_gora13 Ravenska Kočna - mrzla_gora14 Ravenska Kočna - mrzla_gora15 Ravenska Kočna - mrzla_gora16 Ravenska Kočna - mrzla_gora17 Ravenska Kočna - mrzla_gora18 Ravenska Kočna - mrzla_gora19 Ravenska Kočna - mrzla_gora20 Ravenska Kočna - mrzla_gora21 Ravenska Kočna - mrzla_gora22 Ravenska Kočna - mrzla_gora23 Ravenska Kočna - mrzla_gora24 Ravenska Kočna - mrzla_gora25 Ravenska Kočna - mrzla_gora26 Ravenska Kočna - mrzla_gora27 Ravenska Kočna - mrzla_gora28 Ravenska Kočna - mrzla_gora29 Ravenska Kočna - mrzla_gora30 Ravenska Kočna - mrzla_gora31 Ravenska Kočna - mrzla_gora32 Ravenska Kočna - mrzla_gora33 Ravenska Kočna - mrzla_gora34 Ravenska Kočna - mrzla_gora35 Ravenska Kočna - mrzla_gora36 Ravenska Kočna - mrzla_gora37 Ravenska Kočna - mrzla_gora38 Ravenska Kočna - mrzla_gora39 Ravenska Kočna - mrzla_gora40 Ravenska Kočna - mrzla_gora41 Ravenska Kočna - mrzla_gora42 Ravenska Kočna - mrzla_gora43 Ravenska Kočna - mrzla_gora44 Ravenska Kočna - mrzla_gora45 Ravenska Kočna - mrzla_gora46 Ravenska Kočna - mrzla_gora47 Ravenska Kočna - mrzla_gora48 Ravenska Kočna - mrzla_gora49 Ravenska Kočna - mrzla_gora50 Ravenska Kočna - mrzla_gora51 Ravenska Kočna - mrzla_gora52 Ravenska Kočna - mrzla_gora53 Ravenska Kočna - mrzla_gora54 Ravenska Kočna - mrzla_gora55 Ravenska Kočna - mrzla_gora56 Ravenska Kočna - mrzla_gora57 Ravenska Kočna - mrzla_gora58 Ravenska Kočna - mrzla_gora59 Ravenska Kočna - mrzla_gora60 Ravenska Kočna - mrzla_gora61 Ravenska Kočna - mrzla_gora62 Ravenska Kočna - mrzla_gora63 Ravenska Kočna - mrzla_gora64 Ravenska Kočna - mrzla_gora65 Ravenska Kočna - mrzla_gora66 Ravenska Kočna - mrzla_gora67 Ravenska Kočna - mrzla_gora68 Ravenska Kočna - mrzla_gora69 Ravenska Kočna - mrzla_gora70 Ravenska Kočna - mrzla_gora71 Ravenska Kočna - mrzla_gora72 Ravenska Kočna - mrzla_gora73 Ravenska Kočna - mrzla_gora74 Ravenska Kočna - mrzla_gora75 Ravenska Kočna - mrzla_gora76 Ravenska Kočna - mrzla_gora77
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Mrzla gora (skozi Žrelo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki