Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStoržek / Ravenska Kočna - Storžek
  

Ravenska Kočna - Storžek (skozi Žrelo)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Storžek (2110 m)
Ime poti: skozi Žrelo
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1110 m
Višinska razlika po poti: 1225 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 870
Ocena: 1 glasov
Število slik: 76
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Z nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah – skozi Žrelo. Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnat teren, ki je delno poraščen z rušjem. Tu pot zavije rahlo v levo in se nato prečno vzpenja ob redkem ruševju, kasneje pa po melišču. Takšna pot nas pripelje do prvega razpotja, kjer se desno odcepi pot proti Češki koči (Umik žrela). Razpotje je označeno z napisom »Češka koča« na skali. Že po nekaj deset metrih vzpona smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo v steno odcepi Slovenska pot. Mi nadaljujemo rahlo desno in se pričnemo vzpenjati po strmem melišču navzgor. Na tem delu poti je lahko tudi še v poznem poletju snežišče. V zgornjem delu melišča se nam z desne priključi še pot s Češke koče (skozi Žrelo). Tu nadaljujemo levo in kmalu vstopimo v grapo, imenovano Žrelo. Zaradi zelo velike nevarnosti padajočega kamenja je pri vzponu skozi grapo obvezna uporaba čelade.
V grapi se najprej prečno vzpnemo ob jeklenici, nato pa sledi kratek zelo strm vzpon desno navzgor. V pomoč so nam rahlo navzdol ukrivljeni klini in jeklenica. Sledi prečenje v levo po nekoliko gruščnatem pobočju ter nato vzpon ob jeklenici po grapi navzgor. V zadnjem delu postane grapa še nekoliko bolj strma in poleg jeklenice nam je v pomoč tudi nekaj klinov in skob. Iz grape nato s pomočjo nekaj klinov izstopimo levo navzgor in pot postane ponovno lažja.
Po nekaj metrih se nam z leve priključi slovenska pot in sledi še nezahteven vzpon do Koče na Ledinah.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Rink. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo.
Z Jezerskega sedla nadaljujemo desno v smeri Savinjskega sedla, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah prečne hoje.
S Savinjskega sedla nadaljujemo ostro levo (desno Okrešelj in Mrzla gora) po poti, ki se začne spuščati proti dolini Belske Kočne. Po nekaj minutah spusta bomo na levi strani poti opazili velik napis na skali “Klettersteig”. Tu zapustimo pot proti dolini Belske Kočne in se usmerimo levo navzgor po nekoliko slabše uhojeni stezi. Pot ki je v nadaljevanju označena z rdečimi pikami, nas kmalu pripelje do vstopa v plezalni del poti. Plezalna pot sprva s pomočjo jeklenice in skob preči strmo vzhodno pobočje gore proti severu. Pot nato zavije v levo in se strmo vzpne ob jeklenici navzgor. Kasneje nas pot pripelje na strmo delno travnato pobočje, kjer je potrebna previdnost saj je pot pogosto spolzka. V zadnjem delu poti zavijemo v levo in sledi še kratek vzpon po nezavarovanem pobočju proti vrhu.
Ravenska Kočna - Kranjska koča 2:00, Kranjska koča - Storžek 2:00.

Ob poti: Kranjska koča na Ledinah (1700m), Jezersko sedlo (2034m), Savinjsko sedlo (2020m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - storzek1 Ravenska Kočna - storzek2 Ravenska Kočna - storzek3 Ravenska Kočna - storzek4 Ravenska Kočna - storzek5 Ravenska Kočna - storzek6 Ravenska Kočna - storzek7 Ravenska Kočna - storzek8 Ravenska Kočna - storzek9 Ravenska Kočna - storzek10 Ravenska Kočna - storzek11 Ravenska Kočna - storzek12 Ravenska Kočna - storzek13 Ravenska Kočna - storzek14 Ravenska Kočna - storzek15 Ravenska Kočna - storzek16 Ravenska Kočna - storzek17 Ravenska Kočna - storzek18 Ravenska Kočna - storzek19 Ravenska Kočna - storzek20 Ravenska Kočna - storzek21 Ravenska Kočna - storzek22 Ravenska Kočna - storzek23 Ravenska Kočna - storzek24 Ravenska Kočna - storzek25 Ravenska Kočna - storzek26 Ravenska Kočna - storzek27 Ravenska Kočna - storzek28 Ravenska Kočna - storzek29 Ravenska Kočna - storzek30 Ravenska Kočna - storzek31 Ravenska Kočna - storzek32 Ravenska Kočna - storzek33 Ravenska Kočna - storzek34 Ravenska Kočna - storzek35 Ravenska Kočna - storzek36 Ravenska Kočna - storzek37 Ravenska Kočna - storzek38 Ravenska Kočna - storzek39 Ravenska Kočna - storzek40 Ravenska Kočna - storzek41 Ravenska Kočna - storzek42 Ravenska Kočna - storzek43 Ravenska Kočna - storzek44 Ravenska Kočna - storzek45 Ravenska Kočna - storzek46 Ravenska Kočna - storzek47 Ravenska Kočna - storzek48 Ravenska Kočna - storzek49 Ravenska Kočna - storzek50 Ravenska Kočna - storzek51 Ravenska Kočna - storzek52 Ravenska Kočna - storzek53 Ravenska Kočna - storzek54 Ravenska Kočna - storzek55 Ravenska Kočna - storzek56 Ravenska Kočna - storzek57 Ravenska Kočna - storzek58 Ravenska Kočna - storzek59 Ravenska Kočna - storzek60 Ravenska Kočna - storzek61 Ravenska Kočna - storzek62 Ravenska Kočna - storzek63 Ravenska Kočna - storzek64 Ravenska Kočna - storzek65 Ravenska Kočna - storzek66 Ravenska Kočna - storzek67 Ravenska Kočna - storzek68 Ravenska Kočna - storzek69 Ravenska Kočna - storzek70 Ravenska Kočna - storzek71 Ravenska Kočna - storzek72 Ravenska Kočna - storzek73 Ravenska Kočna - storzek74 Ravenska Kočna - storzek75 Ravenska Kočna - storzek76
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Storžek (skozi Žrelo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki