Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Ravne - Loška stena

Natisni
Izhodišče: Ravne (743 m)
Širina/Dolžina: 45,558°N 14,7692°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 132 m
Višinska razlika po poti: 380 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.981
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 65
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, , nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do prelaza Strma Reber (993 m). Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do odcepa za lovski dom Ravne. Parkiramo v bližini odcepa ali pa kakih 100 m naprej ob glavni cesti, kjer na nasprotni strani ceste opazimo prometni znak za 10 % klanec (napis seveda iz naše smeri ni viden), na desni pa skalo z markacijo.
Opis poti:
Na drugi strani ceste kot je prometni znak, opazimo planinske oznake za Cerk, ki nas usmerijo na pot, ki se zložno vzpne čez travnik ter nas v nekaj minutah pripelje do bližnje lovske koče (pot lahko pričnemo tudi pri omenjeni lovski koči).
Od lovske koče nadaljujemo rahlo levo po slabše vidni stezici, ki nas hitro pripelje do krmišča za živali. Naprej pot preide v gozd, kjer se nadaljuje po zmerno strmem kolovozu. Po približno 15 minutah hoje od izhodišča, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem, ob katerem sprva ni markacij (leva bolj uhojena pot vodi do Kamnitega zidu in naprej proti Krempi). Desni kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas že hitro pripelje do naslednjega razpotja, ob katerem ponovno opazimo markacije. Nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa se višje spremeni v slabše uhojeno pešpot. Pot naprej preči manjši hudournik, nato pa se vzpne do naslednjega kolovoza kateremu sledimo v levo. Vzpon nadaljujemo po kamnitem in z listjem prekritem kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste.
Z gozdne ceste se že kmalu v levo odcepi markirana pot proti vrhu Cerka, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki se postopoma prične spuščati. Za levo serpentino, na križišču nadaljujemo desno, nato pa nekaj minut naprej, ob obeležju nekdanje partizanske bolnice levo v smeri Firstovega repa (če nadaljujemo po desni cesti prispemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka).
Od križišča naprej nas cesta vodi preko večje jase, nato pa preide v gozd, kjer se prične rahlo vzpenjati. Na delu, kjer se cesta prične vzpenjati, se nam z desne priključi še markirana pot s prelaza Strma Reber in Bezgarske planine, mi pa nadaljujemo naravnost in po cesti hodimo še nekaj minut, do mesta, kjer se na obračališču le ta konča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Ravne - Firstov rep 1:25, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
zemljevid poti - Loška stena
Ob poti: Lovski dom Ravne (760m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ravne - Loška stena1
Ravne - Loška stena2
Ravne - Loška stena3
Ravne - Loška stena4
Ravne - Loška stena5
Ravne - Loška stena6
Ravne - Loška stena7
Ravne - Loška stena8
Ravne - Loška stena9
Ravne - Loška stena10
Ravne - Loška stena11
Ravne - Loška stena12
Ravne - Loška stena13
Ravne - Loška stena14
Ravne - Loška stena15
Ravne - Loška stena16
Ravne - Loška stena17
Ravne - Loška stena18
Ravne - Loška stena19
Ravne - Loška stena20
Ravne - Loška stena21
Ravne - Loška stena22
Ravne - Loška stena23
Ravne - Loška stena24
Ravne - Loška stena25
Ravne - Loška stena26
Ravne - Loška stena27
Ravne - Loška stena28
Ravne - Loška stena29
Ravne - Loška stena30
Ravne - Loška stena31
Ravne - Loška stena32
Ravne - Loška stena33
Ravne - Loška stena34
Ravne - Loška stena35
Ravne - Loška stena36
Ravne - Loška stena37
Ravne - Loška stena38
Ravne - Loška stena39
Ravne - Loška stena40
Ravne - Loška stena41
Ravne - Loška stena42
Ravne - Loška stena43
Ravne - Loška stena44
Ravne - Loška stena45
Ravne - Loška stena46
Ravne - Loška stena47
Ravne - Loška stena48
Ravne - Loška stena49
Ravne - Loška stena50
Ravne - Loška stena51
Ravne - Loška stena52
Ravne - Loška stena53
Ravne - Loška stena54
Ravne - Loška stena55
Ravne - Loška stena56
Ravne - Loška stena57
Ravne - Loška stena58
Ravne - Loška stena59
Ravne - Loška stena60
Ravne - Loška stena61
Ravne - Loška stena62
Ravne - Loška stena63
Ravne - Loška stena64
Ravne - Loška stena65
Diskusija o izletu Ravne - Loška stena
cico21. 11. 2015
Sem kar reden potepin po teh krajih, ampak domačini so me učili, da je stena poimenovana po zaselku Ložec, torej je
Ložka stena, ko je pred leti bila še manj
zaraščena, se je pod steno videl skalni
stolp, imanovan Dedec, ta je zdaj skrit med
borovci in precej poškodovan od razraščujočih korenin!LP
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki