Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeStol / Razpotje Vragovec - Stol
  

Razpotje Vragovec - Stol (čez Zabreško planino)

 
Izhodišče: Razpotje Vragovec (1125 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4142°N / 14,1713°E
Cilj: Stol (2236 m)
Ime poti: čez Zabreško planino
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1111 m
Višinska razlika po poti: 1135 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5290
Ocena: 1 glasov
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa iz krožišča nadaljujemo v smeri Žirovnice in Vrbe. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
b) Najprej se zapeljemo na Bled, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Lescam in avtocesti. Iz krožišča v neposredni bližini avtoceste, zapeljemo na izvoz proti Vrbi in Žirovnici. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
c) Z Jesenic se po stari cesti peljemo proti Lescam. Pri oznaki ceste 4 km opazimo tudi tablo, ki označuje začetek občine Žirovnica, mi pa na prvem križišču za omenjeno tablo nadaljujemo rahlo levo proti Mostam (odcep z glavne ceste ni označen). V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti (desno Doslovška planina), ki nas še nekaj minut vodi skozi gozd, nato pa nas mimo jase, na kateri stoji lesena koča hitro pripelje do obračališča ob zapori ceste (rampa).
Za ograjo stopimo iz gozda in pot nas pripelje na prostrano Zabreško planino, preko katere se ob lepih razgledih hitro sprehodimo do pastirske koče na omenjeni planini.
Od pastirske koče nadaljujemo desno v smeri Stola, po poti, ki se vzpne mimo korita z vodo. Nekaj korakov višje nas pot vodi še mimo vodnega zajetja, nato pa se prečno vzpenja proti desni. Ko po nekaj minutah dosežemo Staro planino, nas oznake za Stol usmerijo levo, kjer po nekoliko bolj strmem vzponu hitro dosežemo markirano Zabreško pot, ki vodi od Valvasorjevega doma proti Prešernovi koči.
Omenjeni poti sledimo v desno, po njej pa se prečno vzpenjamo proti desni, sprva še nad Staro planino, nato pa skozi gozd. Ko v gozdu pot prehodno zavije nekoliko v levo, se nam z desne priključi opazna, a nemarkirana pot od lovske koče nad Doslovško planino. Nekaj minut višje se pot obrne proti levi, nato pa se hitro vzpne do večje jase, ob robu katere se nahaja Betonska bajta (1606 m).
Za bajto nas oznake za Stol usmerijo desno, v gozd, kjer takoj opazimo tablo, ki nas nagovarja, da k Prešernovi koči odnesemo kakšno poleno. v nadaljevanju še kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa mimo prijetne klopi "počitek pri Janezu" prispemo do levega ovinka, kjer se nam le nekaj korakov pred ovinkom, z desne priključi še slabše uhojena nemarkirana stezica od Tinčkove koče. Od ovinka naprej se prečno vzpenjamo skozi pas ruševja, po vedno bolj razgledni poti, s katere se nam odpirajo lepi pogledi proti Gorenjski in Julijskim Alpam. Višje se pot ponovno obrne desno, nato pa nas mimo Finžgarjeve skale pripelje na travnato izravnavo, kjer markirana pot zavije levo ter preide na vršno jugovzhodno pobočje Malega Stola. V nadaljevanje se vzpenjamo po poti, s katere se nam odpirajo res lepi pogledi proti vzhodu, mi pa se ob razgledih, ki sežejo tudi na Julijske Alpe, v približno 30 minutah nadaljnjega vzpona, povzpnemo do Prešernove koče.
Od koče nadaljujemo v smeri Stola, kjer se najprej v minuti povzpnemo na Mali Stol.
Z Malega Stola sledi spust v dolinico, ki se nahaja med obema Stoloma, od tam pa nadaljujemo naravnost (desno Ljubelj, Celovška koča...) ponovno v smeri Stola. Sledi še približno 10 minutni vzpon in pot nas brez večjih tehničnih težav pripelje na najvišji vrh Karavank.
Izhodišče - Zabreška planina 20 minut, Zabreška planina - Prešernova koča 2:25, Zabreška planina - Stol 15 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (september).

zemljevid poti
Ob poti: Zabreška planina (1225m), Stara planina (1305m), Betonska bajta (1606m), Finžgarjeva skala (1850m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Razpotje Vragovec - stol1 Razpotje Vragovec - stol2 Razpotje Vragovec - stol3 Razpotje Vragovec - stol4 Razpotje Vragovec - stol5 Razpotje Vragovec - stol6 Razpotje Vragovec - stol7 Razpotje Vragovec - stol8 Razpotje Vragovec - stol9 Razpotje Vragovec - stol10 Razpotje Vragovec - stol11 Razpotje Vragovec - stol12 Razpotje Vragovec - stol13 Razpotje Vragovec - stol14 Razpotje Vragovec - stol15 Razpotje Vragovec - stol16 Razpotje Vragovec - stol17 Razpotje Vragovec - stol18 Razpotje Vragovec - stol19 Razpotje Vragovec - stol20 Razpotje Vragovec - stol21 Razpotje Vragovec - stol22 Razpotje Vragovec - stol23 Razpotje Vragovec - stol24 Razpotje Vragovec - stol25 Razpotje Vragovec - stol26 Razpotje Vragovec - stol27 Razpotje Vragovec - stol28 Razpotje Vragovec - stol29 Razpotje Vragovec - stol30 Razpotje Vragovec - stol31 Razpotje Vragovec - stol32 Razpotje Vragovec - stol33 Razpotje Vragovec - stol34 Razpotje Vragovec - stol35 Razpotje Vragovec - stol36 Razpotje Vragovec - stol37 Razpotje Vragovec - stol38 Razpotje Vragovec - stol39 Razpotje Vragovec - stol40 Razpotje Vragovec - stol41 Razpotje Vragovec - stol42 Razpotje Vragovec - stol43 Razpotje Vragovec - stol44 Razpotje Vragovec - stol45 Razpotje Vragovec - stol46 Razpotje Vragovec - stol47 Razpotje Vragovec - stol48 Razpotje Vragovec - stol49 Razpotje Vragovec - stol50 Razpotje Vragovec - stol51 Razpotje Vragovec - stol52 Razpotje Vragovec - stol53 Razpotje Vragovec - stol54 Razpotje Vragovec - stol55 Razpotje Vragovec - stol56 Razpotje Vragovec - stol57 Razpotje Vragovec - stol58 Razpotje Vragovec - stol59 Razpotje Vragovec - stol60 Razpotje Vragovec - stol61 Razpotje Vragovec - stol62 Razpotje Vragovec - stol63 Razpotje Vragovec - stol64 Razpotje Vragovec - stol65 Razpotje Vragovec - stol66
Diskusija o izletu Razpotje Vragovec - Stol (čez Zabreško planino)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki