Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Renke - Ostrež

Natisni
Izhodišče: Renke (254 m)
Širina/Dolžina: 46,093°N 14,9516°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 602 m
Višinska razlika po poti: 602 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: zlatan
Ogledov: 15.653
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:
a) Iz Zagorja ob Savi se peljemo po glavni cesti proti Litiji približno 5 km, kjer zagledamo smerokaz za vas Renke. Tam zavijemo levo in po nekaj metrih smo na parkirišču.b) Iz Litije se do smerokaza za Renke peljemo približno 10 km po glavni cesti proti Zagorju. Zavijemo desno in že smo na parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča začnemo hojo po asfaltni cesti, prečkamo most čez potok Šumnik in nadaljujemo skozi vas Renke. Po nekaj minutah hoje po cesti se desno v gozd odcepi steza. Po tej stezi, ki je na trenutke precej strma in nam nudi nekaj razgledov na dolino reke Save, nadaljujemo kakšnih 25 minut, nato se steza postopoma spremeni v širšo gozdno cesto. Po nekaj minutah hoje po tej gozdni cesti kmalu pridemo v vas Ravne. Nadaljujemo skozi vas, pri zadnjih hišah v vasi pa zavijemo desno na nekoliko slabšo makadamsko cesto, nato pa po nekaj korakih levo. Tej slabši poti sledimo še nekaj korakov, nato pa sledi malo slabše označen del poti. Pot, ki je vse slabša, na tem mestu zavija levo, naravnost pa se nam odpre krajša dolina, po kateri nadaljujemo pot. Na koncu te doline spet opazimo markacije, ki nas vodijo nazaj na ožjo gozdno stezo. Od tu naprej nas čaka do vrha samo še na trenutke precej strm vzpon po dobro označeni stezi, ki je v mokrem vremenu precej spolzka.
zemljevid poti - Ostrež
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Renke - Ostrež1
Renke - Ostrež2
Renke - Ostrež3
Renke - Ostrež4
Renke - Ostrež5
Renke - Ostrež6
Renke - Ostrež7
Renke - Ostrež8
Renke - Ostrež9
Renke - Ostrež10
Renke - Ostrež11
Renke - Ostrež12
Renke - Ostrež13
Renke - Ostrež14
Renke - Ostrež15
Renke - Ostrež16
Renke - Ostrež17
Renke - Ostrež18
Renke - Ostrež19
Renke - Ostrež20
Renke - Ostrež21
Renke - Ostrež22
Diskusija o izletu Renke - Ostrež
Lj4. 05. 2011
Lani smo prehodili zelo lepo Pot od cerkvice do cerkvice, katere del je tudi vzpon na Ostrež: Polšnik-Preveg-Ostrež-Stranski vrh-Glinjek-Polšnik. Izlet je primeren za otroke, med potjo je veliko zanimivosti napr. legende, zapisane pri vsaki cerkvici.
zlatan4. 05. 2011
Moj prvi opis poti nasmeh Upam, da je dovolj razumljivo nasmeh
Enka5. 05. 2011
Pred kratkim sem iskala podatke o Poti od cerkvice do cerkvice. Zanima me, koliko se hodi po cesti in koliko po pešpoteh ipd.?
Boštjan MK5. 05. 2011
Marljiva organizatorca pohoda Mateja sporoča:
Približno 1/3 poti je po cesti ostalo po gozdnih poteh. Več informacij pa je na naši internetni strani: www.polsnik.si

Letos smo v goste povabili slovenske zamejce : zbor iz Italije, folkloriste iz Madžarske in vokalno skupino iz Avstrije. S seboj bodo prinesli tudi marsikaj zanimivega iz njihovih krajev.
Na zaključku pa igrajo Zasavci. Izšla bo tudi nova brošura Polšnika (cca 8 strani predstavitve kraja, kmetov, podjetnikov, pohoda in kmečkega dneva...) Še nastaja ...
Upam, pa da bo nova zanimivost tudi peč na vetrtni podpih na Glinjeku ( v nastajanju)
Boštjan MK5. 05. 2011
Morda še direkten link:
http://www.polsnik.si/za-obiskovalce/odcerkvicedocerkvice.aspx
Vsi lepo povabljeni!
Lj5. 05. 2011
Mi smo to pot naredili izven uradnega pohoda in je zelo lepo označena, le na dveh mestih smo bili malce v dvomih, saj smo bili prvič v teh krajih: pod Stranskim vrhom, ko se asfaltna cesta razcepi v 2 smeri in ni oznake, je treba iti desno in pa ko smo prišli do Lovskega doma, nam ni bilo jasno v katero smer je središče Polšnika, kjer smo pustili avto. Sicer pa res lepi kraji, ki jih premalo poznamo.nasmeh
Enka6. 05. 2011
Hvala vsem za informacije. Spletno stran Polšnika sem našla že prej nasmeh, seveda pa vseeno hvala. Zelo dobrodošel bi bil kakšen tak zemljevid poti, kot je uporabljen za ozadje spletne strani (če lahklo predlagam :jeziknasmeh!

Lj - in kam torej je treba zaviti, ko prideš do lovske koče? Ker bi tudi mi šli v solo varianti.
Lj6. 05. 2011
Po gozdni stezi smo se spustili do križišča cest pred lovskim domom: dve asfaltni cesti gresta v desno, ena v levo in še en kolovoz v levo. Treba je iti po kolovozu levo mimo lovskega doma. Verjetno tudi asfaltna cesta v levo pride na izhodišče, vendar po daljši poti. Pomagali smo si s karto Posavsko hribovje-vzhodni del (Menina-Ostrež-Kum), vendar ta pot ni vrisana, dobiš pa nekaj orientacije na delih poti, ki potekajo po cestah. Na ZS ti pošiljam link do mojega albuma s te poti.
Srečno in lp, Ljubica
Boštjan MK7. 05. 2011
Kot je rekel že "lj", je bližnja takoj prva makadamska cesta, ki se po levi strani lovske koče (gledano iz križišča proti koči) spusti do izhodišča na Polšniku, do koder je še kakšnih 10 minutk hoje. Seveda se pa pride tudi po asfaltni cesti (skrajno levo gledano proti koči), po kateri obidemo kmetijo Repovž (Pr Končar)in se v križišču odločimo za desno cesto (skupno cca 15 minutk do izhodišča). Pa srečno!
Rudi2618. 05. 2011
a mogoče kdo ve kje je štampiljka za zasavsko planinsko pot, a je na vrhu al kje drugje?
zlatan2. 01. 2012
Žig ZPP je v vasi Preveg (hišna številka 3) pod vrhom Ostreža.
navdušena7. 04. 2019
Parkirišče, ki je opisano, je zagrajeno. Avto je mogoče pustiti ob glavni cesti, nasproti odcepa za Renke.
AndrejK21. 05. 2019
Živio, prosim za napotek za dostop na Ostrež iz vasi Podkum. Hvala
janezz13. 04. 2020
Mi smo iskali primerno pot z druge strani, kot je opisana, in smo se pripeljali do Prevega, kjer poteka pot od cerkvice do cerkvice. Če narediš krožno pot, je kar prijeten izlet, sploh ker smo bili z dvema otrokoma (3 in 5). Če bi šli iz Polšnika, ki do izhodišča hodili po neprometni cesti.
fpetel114. 04. 2020
Letos sem že drugič vodil izlet na tale Ostrež. Šli smo 29. 2., ko Korona virus še ni bil spremljan v Sloveniji. Šli smo iz vasi Renke do vasi Ravne, do vrha in po drugi strani najprej do Prevega in čez gozd nazaj proti vasi.
Lep poldnevni izlet, ki s počitki traja štiri ure.

Pred leti smo pot od Prevega nadaljevali do Podkuma in do vrha Kuma.
Vse poti so označene, vendar je tale med Podkumom in Prevegom najslabše označena. Prvi del gre bolj po travniku, kasneje pa po cesti.
zlatan25. 08. 2020
Odsek Preveg-Kum je del Zasavske planinske poti, mogoče bo tole kaj pomagalo: http://www.pespoti.si/obhodnica.php?id=52
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki