Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVeliki Rogatec (Veliki Rogac) / Rogljev mlin - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)
  

Rogljev mlin - Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (preko Lepenatke)

 
Izhodišče: Rogljev mlin (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3097°N / 14,7726°E
Cilj: Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (1557 m)
Ime poti: preko Lepenatke
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 967 m
Višinska razlika po poti: 1230 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: JTrogar
Ogledov: 14331
Ocena: 4 glasov
Število slik: 49
Število komentarjev: 18
Dostop do izhodišča:

Iz kranjske strani se peljemo proti Gornjemu gradu. Pri kapelici približno 100 m pred Gornjim gradom zavijemo levo za Sveti Lenart.
S štajerske strani pa se zapeljemo skozi Gornji Grad in približno 100 m za Gornjim Gradom tudi zavijemo desno za Sveti Lenart. Naprej se peljemo slabe 3 km po asfaltni cesti in nato še slab km po makadamu do podirajočega Rogljevega mlina na desni strani ceste in tam parkiramo.

Opis poti:

Avto parkiramo nekaj metrov pred podirajočim Rogljevim mlinom ob potoku Kanolščica. Nato se odpravimo naprej po cesti za Sv. Lenart, toda le za kratek čas. Malo naprej od mosta, prek katerega vodi desno cesta do kmeta Roglja, zavijemo pri električnem drogu levo na stezo. Steza, ki nas malo višje pripelje spet na cesto, je na trenutke precej zaraščena. Nadaljujemo po cesti vse do cerkve Svetega Lenarta. Pred cerkvijo gremo levo za Lepenatko. Takoj nad cerkvijo pot prečka cesto in se kar strmo vzpenja vse dotlej, ko spet pridemo na cesto. Po nekaj metrih gremo levo po bolj zvoženi cesti. Po tej cesti nadaljujemo do preže na manjši jasi. Mimo preže lahko gremo levo ali desno. Takoj za njo pa gre pot par korakov navzgor skozi gozd, nato pa naprej po pašniku vse do vrha Lepenatke. Ta del poti je zelo lep spomladi, ko cveti veliko vrst gorskega cvetja. V vseh letnih časih pa nam nudi čudovite razglede.
Z vrha Lepenatke se nato spustimo po travnatem pobočju na Kal. Med spuščanjem imamo ves čas pred sabo Rogatec. Na Kalu levo med drevesi opazimo bivak.
S Kala gremo naprej po zelo zahtevni poti za V. Rogac (drugo ime za V. Rogatec). Pot gre s pašnika v gozd in se po kratkem ravnem delu takoj začne zelo zahteven strm izpostavljen del poti. Kdor uporablja palice mu priporočam, da jih spravi na nahrbtnik, saj so ob nepravilni uporabi lahko prej nevarne kot koristne. Pot po spodnjem plezalnem delu v zgornjem delu postane lažja in je že možna varna uporaba palic. Ko pridemo na vrh Rogatca smo nagrajeni z naravnost fantastičnim razgledom. Za sestop je lepa varianta mimo Zg. in Sp. Špeha, Kokalja in Roglja do Rogljevega mlina.

zemljevid poti
Ob poti: Sveti Lenart nad Gornjim Gradom (929m), Lepenatka (1425m), Kal (1285m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac1 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac2 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac3 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac4 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac5 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac6 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac7 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac8 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac9 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac10 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac11 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac12 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac13 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac14 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac15 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac16 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac17 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac18 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac19 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac20 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac21 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac22 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac23 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac24 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac25 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac26 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac27 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac28 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac29 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac30 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac31 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac32 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac33 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac34 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac35 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac36 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac37 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac38 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac39 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac40 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac41 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac42 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac43 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac44 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac45 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac46 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac47 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac48 Rogljev mlin - veliki_rogatec_veliki_rogac49
Diskusija o izletu Rogljev mlin - Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (preko Lepenatke)
Matjaz_65     
10.10.2010
prijeten jesenski izlet ... sam sem ga skrajšal z vožnjo do odcepa na sliki 6 nasmeh
še nekaj mojih fotk mežikanje
lepenatka     
11.10.2010
Neke gužve pa ni bilo...nasmeh
petruša     
16.5.2012
V soboto se bi radi odpravili na Rogatec, sedaj pa me nekaj zanima. Radi bi naredili krožno turo.Lahko se zapeljemo do Svetega Lenarta in gremo na Lepenatko-Kal-Rogatec, nato pa dol na Zg. Špeh in nazaj do Sv. Lenarta. Zanima me če je vse lepo označeno.Pa če lahko štartaš pri Sv. Lenarti ali moramo iti od Rogljevega mlina. Že v naprej hvala. lp
geppo     
16.5.2012
Jaz se pripeljem do ovinka, kjer tudi parkiram ( cck. 200m od cerkvice ).Tam se tudi nahaja tabla - fotografija št. 6. Izhodišče za krožno turo.
Lp
areh     
19.10.2012
Petruša, oz kdo ki ve...kako je s to krožno potjo Sv Lenart- Lepenatka-Kal-Rogatec, nato pa dol na Zg. Špeh in nazaj do Sv. Lenarta.Koliko časa znese ob zmerni hoji? Vmes, kakor vidim ni nobene koče..
geppo     
19.10.2012
4 do 5 ur max.
lp
areh     
19.10.2012
Hvala Geppo. Upam, da bo še letos čas za to turo.
Bandzo     
23.10.2012
V nedeljo, 21.10.2012 sem zopet obiskal tega lepotca in moram opozoriti, da tiste table na sliki 7 ni več prisotne v vertikalni obliki - zaradi poseke tabla leži na tleh. Čudovit sprehod s čudovito krožno potjo! Tudi kar se tiče zelo zahtevnega dela, ta ni nič posebnega in se da zelo lepo prečkati. Problem je samo, če je zmrzal. Takrat pa le previdno!

LP
katja87     
17.6.2013
V soboto, 15.6.2013, smo se po tej poti odpravili na vrh Rogatca. Sprva smo osvojili vrh Lepenatke, nato pa se preko grebenske plezalne poti povzpeli na Veliki Rogatec.

Plezalna pot je zelo lepa in na grebenu kar lepo adrenalinska velik nasmeh Plezalna oprema ne pride v poštev, vendar pa priporočam čelado, saj je možnost padajočega kamenja. Se je pa zagotovo lažje po njej povzpeti kot pa sestopiti.

Rada bi pohvalila tudi markciste, saj so markacije nove in kar pogoste. Obenem so poti tudi lepo označene s smerokazi, tako da je možnost da se izgubiš, zelo majhna.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130616-debela-pec/foto/20865894
katja87     
17.6.2013
Prava povezava do slik je naslednja: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130615-lepenatka-in-rogatec-plezalna-pot/lepenatka-levo-in-veliki-rogatec-desno/20860619

P.S.: Se opravičujem za prejšnjo napako (tiste slike so iz drugega pohoda) mežikanje
valerija112     
5.6.2014
Pozdravljeni! Poznavalce te poti sprašujem,če je pot s Kala na Pl. Zg.Špeh markirana. Radi bi se na ta način izognili plezalnemu delu poti. Hvala za odgovor.
garmont     
5.6.2014
Je markirana. Pri sestopu z Lepenatke proti Kalu naletiš na usmerjevalne table, ki te usmerijo desno malo navzdol proti Špehu ( plezalni del je naravnost ).Lp
valerija112     
5.6.2014
O,super. Hvala lepa.
valerija112     
7.6.2014
Danes smo obiskali Lepenatko in Rogatec,nekateri bolj korajžni po zahtevni poti,drugi pa čez Pl.Zg.Špeh.Bil je krasen dan,srečali smo same prijetne ljudi. Še enkrat hvala dvema(Dolenjka in Korošec)za prijaznost in lep pozdrav.
sasgittariusvz     
3.12.2016
Kakvo je stanje ceste do crkve sv.Lenart?
Ili je bolje autom samo do Rogljevog Mlina?
geppo     
3.12.2016
Kar se snega tiče - je kopno
Cesta pa kot običajna gorska cesta. Nekaj lukenj/grbin, kar pa s počasno vožnjo ne predstavlja težav.
lp
cico     
3.12.2016
Kadar grem enosmerno na Lepenatko, uporabim
cesto skozi Krnico do Zg. Špeha! Par tednov
nazaj so me presenetili z novim asfaltom
do Zg. Klinarja, kjer je največja obora
z indijskimi damjaki, tako, da je le še
dobrih 500m makadama do izhodišča!
geppo     
4.12.2016
Še bolje
Potem pa lahko greš že pred ogrado v greben in narediš celotnega. http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=1488
Bolje kot mi letos januarja, ko smo pričeli nad ogrado.
lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki