Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Bivacco Baccon Barborka / Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka

Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka

Natisni
Izhodišče: Sant'Uberto (1421 m)
Širina/Dolžina: 46,60229°N 12,1072°E
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1199 m
Višinska razlika po poti: 1330 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 129
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 107
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Čez MP Rateče se zapeljemo do Trbiža / Tarvisio, kjer se usmerimo na avtocesto v smeri Vidma / Udine. Avtocesto zapustimo na izvozu za Tolmezzo in cesti sledimo do omenjenega kraja. Iz Tolmezza nadaljujemo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno (levo Belluno in Cortina d'Ampezzo) v smeri naselja Auronzo. Po nekaj nadaljnjih km vožnje pa pridemo do naslednjega večjega križišča, kjer se usmerimo desno v smeri kraja Misurina (levo prelaz Tre Croci). Od tu se spustimo po cesti do večjega križišča kjer nadaljujemo levo proti Cortini d'Ampezzo (desno Avstrija). Od omenjenega križišča nadaljujemo še približno 10 km proti Cortini d'Ampezzo, nato pa se v ostrem levem ovinku usmerimo desno na cesto proti koči Rifugio Ra Stua. Parkiramo na parkirišču, ki se nahaja čisto na začetku omenjene ceste.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo levo na kolovoz za oznakami »Valle di Fanes« (pot št. 10). Kolovoz se od parkirišča prične spuščati in nas hitro pripelje do označenega razpotja. Na razpotju se usmerimo desno na peš pot za oznakami »Valle di Fanes«. Od razpotja se pot prične spuščati skozi gozd in nas pripelje na asfaltirano cesto.
Nadaljujemo desno po cesti in prečimo most čez potok Rio di Fanes. Cesta, ki poteka ob potoku nas nato pripelje do križišča.
Desno vodi zahtevnejša pot imenovana Sentiero dei Canyons, mi pa se usmerimo levo (pot št. 10) na cesto, ki je kratek čas še asfaltirana nato pa postane makadamska. V nadaljevanju se cesta večinoma rahlo vzpenja skozi gozd, občasno pa se nam odprejo tudi razgledi na bližnje vrhove.
Kasneje se levo odcepi peš pot proti sedlu Posporcora, mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta nato zavije nekoliko v desno in preko mostu preči globoko sotesko Gola di Fanes. Še naprej nadaljujemo po cesti in hitro smo ponovno na razpotju. V bližini razpotja je tudi nekaj klopi ter miz.
Mi na razpotju nadaljujemo levo po cesti, naravnost vodi pot Scorciatoia (bližnjica), ki je nekoliko strmejša in se kasneje ponovno priključi cesti. Z omenjene bližnjice se nato tudi odcepi pot Sentiero dei Canyons. Na razpotju desno pa vodi pot proti slapu Cascata di Fanes do katerega je le nekaj minut hoje po izpostavljeni polici (priporočljiva uporaba samovarovanja).
Mi torej nadaljujemo levo in se še naprej vzpenjamo po makadamski cesti, ki je primerna tudi za gorske kolesarje. Po kratkem vzponu pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot 401 proti škrbini Forcella Posporcora. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti skozi gozd s katerega se nam vse pogosteje odpirajo razgledi na okoliške vrhove. Cesta se v nadaljevanju nekajkrat strmeje vzpne in je občasno tudi betonirana. Višje se levo odcepi še pot Sentiero dei Canyons, ki vodi tudi proti dolini Val Travenanzes.
Naša pot se nato počasi obrne v desno in se ponovno približa potoku Rio di Fanes. Tu se nam z desne strani priključi pot Scorciatoia, malo za tem pa se desno odcepi še pot do zadnjega slapa na potoku Rio di Fanes. Do slapa je le nekaj minut hoje po izpostavljeni poti. Tudi tukaj je priporočljiva uporaba samovarovanja.
Pri razpotju cesta zavije rahlo v levo in v nadaljevanju poteka ob omenjenem potoku. Pot nas nato kmalu pripelje iz gozda in odprejo se nam čudoviti razgledi na okoliške vrhove. Razgledna pot nas nato pripelje do jezera Lago di Fanes.
Na koncu jezera prečimo most in nadaljujemo po položnem kolovozu ob potoku. Pot nas pripelje do ograje kjer zapustimo naravni park Dolomiti d'Ampezzo ter vstopimo v naravni park Fanes-Senes-Braies. Tu poteka tudi meja med deželo Benečija (Veneto) ter Južno Tirolsko (Trentinsko - Zgornje Poadižje). Nadaljujemo po kolovozu, ki kratek čas še poteka ob potoku nato pa se nekoliko strmeje vzpne in nas s travnatega pobočja pripelje v gozd. Gozd postaja vse redkejši in s poti imamo lep razgled na vrhove nad dolino Valle di Fanes. Naša pot nekaj časa ponovno poteka ob potoku in nas pripelje do razpotja.
Desno vodi pot 10A proti koči Rifugio Fanes, mi pa nadaljujemo levo po cesti proti planini Malga Fanes Grande. V nadaljevanju poteka cesta v rahlem vzponu proti jugozahodu. Kasneje se cesta prične rahlo spuščati in z desne se nam priključi še cesta od koče Rifugio Fanes. Sledi le še kratek spust po razgledni cesti do koče Ütia de Gran Fanes.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki nas vodi po razgledni planini in se še malenkost spustimo. Cesta nato preči mostiček ter nas kmalu pripelje do označenega razpotja.
Mi se na razpotju usmerimo levo na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične tudi razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Desno se odcepi zavarovana plezalna pot proti vrhu Furcia Rossa III in naprej proti bivaku Bivacco della Pace. Mi na razpotju nadaljujemo levo in se še nekaj časa vzpenjamo po razgledni poti. Pot nato zavije nekoliko v desno in nas po široki polici in nato po vrhnjem robu melišča ponovno pripelje do razpotja.
Levo vodi pot proti vrhu Vallon Bianco, mi pa nadaljujemo naravnost proti vrhu Furcia Rossa II ob katerem se nahaja tudi manjši bivak Bivacco Baccon Barborka. Od razpotja še naprej nadaljujemo v isti smeri in se vzpenjamo pod ostenjem proti jugu. Pot nato zavije v desno in se prečno vzpne po skalnatem pobočju proti glavnemu grebenu. Malo pred grebenom nato nadaljujemo levo in hitro dosežemo bivak Bivacco Baccon Barborka. Od bivaka se lahko vzpnemo še nekaj metrov do vrha Furcia Rossa II od koder se nam odpre čudovit razgled na vrhove nad dolino Val Travenanzes.
Sestopimo po poti vzpona.
zemljevid poti - Bivacco Baccon Barborka
Ob poti: Lago di Fanes (1832m), Ütia de Gran Fanes (2102m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka1
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka2
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka3
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka4
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka5
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka6
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka7
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka8
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka9
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka10
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka11
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka12
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka13
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka14
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka15
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka16
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka17
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka18
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka19
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka20
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka21
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka22
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka23
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka24
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka25
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka26
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka27
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka28
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka29
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka30
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka31
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka32
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka33
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka34
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka35
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka36
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka37
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka38
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka39
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka40
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka41
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka42
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka43
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka44
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka45
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka46
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka47
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka48
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka49
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka50
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka51
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka52
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka53
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka54
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka55
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka56
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka57
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka58
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka59
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka60
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka61
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka62
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka63
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka64
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka65
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka66
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka67
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka68
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka69
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka70
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka71
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka72
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka73
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka74
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka75
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka76
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka77
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka78
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka79
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka80
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka81
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka82
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka83
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka84
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka85
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka86
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka87
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka88
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka89
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka90
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka91
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka92
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka93
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka94
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka95
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka96
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka97
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka98
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka99
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka100
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka101
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka102
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka103
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka104
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka105
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka106
Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka107
Diskusija o izletu Sant'Uberto - Bivacco Baccon Barborka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki