Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Gorjanci, Medvednica in MedžimurjeHam / Seljanec - Ham
  

Seljanec - Ham (ob Seljanečkem potoku)

 
Izhodišče: Seljanec (235 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2076°N / 16,2412°E
Cilj: Ham (679 m)
Ime poti: ob Seljanečkem potoku
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 444 m
Višinska razlika po poti: 444 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 2436
Ocena: 1 glasov
Število slik: 55
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Čez MP Gruškovje se zapeljemo na Hrvaško ter se v nadaljevanju peljemo po hrvaški avtocesti, katero zapustimo na prvem izvozu. V nadaljevanju se peljemo v smeri Trakoščana in Ivanca. Na koncu kraja Ivanec prispemo do vasi Ivanečko Naselje, kjer zapustimo glavno cesto proti Varaždinu in nadaljujemo v smeri Margečana (glavno cesto proti Varaždinu zapustimo le nekaj 10 metrov pred železniškim podvozom). V nadaljevanju se peljemo skozi vas Salinovec, nato prečkamo most preko Bednje in preidemo v njeno sotesko. Ko se soteska konča kmalu prispemo do križišča, kjer nadaljujemo desno v vas Margečan. Ko se vas Margečan konča pa prispemo v sosednjo vas Seljanec, kjer parkiramo na majhnem parkirišču v Belski ulici (parkiramo za modrim mostičkom ali pa nekje ob glavni cesti).
b) Najprej se zapeljemo v Varaždin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Zagrebu. V vasi Turčin ne zavijemo levo proti avtocesti, ampak sprva nadaljujemo naravnost skozi vas, nato pa zavijemo desno proti kraju Ivanec. V vasi Sveti Ilija gremo levo in se peljemo do naslednje vasi Beletinec, od koder nadaljujemo v smeri Ivanovca. Na koncu vasi Završje nadaljujemo čez most preko Bednje (rumena ograja), nato pa v vasi Bela zagledamo planinko puščico. Cesta nas nato vodi ob obnovljenem dvorcu Bela, za katerim prispemo v vas Seljanec.

Opis poti:

Ne glede na to kje v Seljancu smo parkirali, se najprej vrnemo na glavno cesto, od koder nadaljujemo proti vzhodu. Ko se naselje konča nadaljujemo desno po Barunski ulici ter na koncu nje po kolovozu v gozd, kjer prvič prečimo Seljanečki potok, ob katerem se nato vzpenjamo približno tretjino poti. Kolovoz nas nato hitro pripelje na razpotje, ob katerem je običajno veliko drv in žagovine. Nadaljujemo naprej po zložnem kolovozu, ki nas v nadaljevanju pripelje do dveh zaporednih prečenj že prej omenjenega potoka. Tu bomo ob poti opazili krmilnico za divjad ter odcep poti v desno proti plezališču Velika Zija.
Nadaljujemo po levi poti, katera se s kolovoza hitro spremeni v gozdno stezico, le ta pa nato še nekajkrat preči potoček. V nadaljevanju pot postane bolj strma ter se vzpenja po in ob grabnu že večkrat omenjenega Seljanečkega potoka. Nad mestom, ko zadnjič prečimo potoček stopimo na običajno precej blaten kolovoz, kateri nas le malo naprej pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Ham (rahlo levo planinska koča Lujčekova Hiža na Pokojcu - 10 minut). Nekaj časa še nadaljujemo po zložnem kolovozu, nato pa prispemo na travnik, od koder ponovno nadaljujemo desno v gozd (ob robu gozda se nahaja klopca na kateri si lahko odpočijemo). Tu se pot prične strmeje vzpenjati, le ta pa nas hitro pripelje do razpotje, kjer lahko zaidemo, saj je puščica slabo narisana. Nadaljujemo levo, čeprav se zdi, da je bolj logično desno. Ko nekoliko naprej prispemo do naslednjega razcepa poti, pa nadaljujemo navzgor po še bolj strmi poti, katera se nato vzpenja po jugozahodnem pobočju Hama. Ko strmina popusti bomo stopili na opuščeno planino Velika Raven (nekoč so na planino pasli govedo, danes je planina zapuščena in zaraščena).
Nadaljujemo po markiranem kolovozu v gozd, kateri ponovno postane precej strm. Višje nas markacije s kolovoza usmerijo na markirano stezico, katera se prehodno položi, nato pa nas pripelje na bolj strmo ter deloma skalnato pobočje, kjer je predvsem v mokrem nekoliko večja nevarnost za zdrs. Ko višje prispemo na greben Hama se pot položi, mi pa v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo na vrh.
Vrh je porasel z gozdom, tako da moramo za razgled z vrha nadaljevati v desno do bližnje razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Ivanščico, Ravno goro in Hamec, ob zelo dobri vidljivosti pa se vidijo tudi Kamniško Savinjske Alpe.

Priporočamo: podobni izleti,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Seljanec - ham1 Seljanec - ham2 Seljanec - ham3 Seljanec - ham4 Seljanec - ham5 Seljanec - ham6 Seljanec - ham7 Seljanec - ham8 Seljanec - ham9 Seljanec - ham10 Seljanec - ham11 Seljanec - ham12 Seljanec - ham13 Seljanec - ham14 Seljanec - ham15 Seljanec - ham16 Seljanec - ham17 Seljanec - ham18 Seljanec - ham19 Seljanec - ham20 Seljanec - ham21 Seljanec - ham22 Seljanec - ham23 Seljanec - ham24 Seljanec - ham25 Seljanec - ham26 Seljanec - ham27 Seljanec - ham28 Seljanec - ham29 Seljanec - ham30 Seljanec - ham31 Seljanec - ham32 Seljanec - ham33 Seljanec - ham34 Seljanec - ham35 Seljanec - ham36 Seljanec - ham37 Seljanec - ham38 Seljanec - ham39 Seljanec - ham40 Seljanec - ham41 Seljanec - ham42 Seljanec - ham43 Seljanec - ham44 Seljanec - ham45 Seljanec - ham46 Seljanec - ham47 Seljanec - ham48 Seljanec - ham49 Seljanec - ham50 Seljanec - ham51 Seljanec - ham52 Seljanec - ham53 Seljanec - ham54 Seljanec - ham55
Diskusija o izletu Seljanec - Ham (ob Seljanečkem potoku)
Marx     
7.6.2015
Bil danes (07.06.) na tej poti. Ob začetku je nekaj podrtih drves , ampak je le z enim težavno. Potoka skoraj da ni , ampak je zato del od zadnjeg prečkanja Seljanečkeg potoka (Slika 28) do livade Frukov Krč (Slika 36) precej blatno kljub vručini brez dežja.
Žal je razglednik ob vrhu zdaj preraščen z gozdom in razgleda več ni...

Tista pot je za zdaj edina uradna in markirana pot na Ham. Jaz za sestop (In občasno za vzpon) rabim neuradno severno varijanto. Od vrha je potrebno iti na jug in po nekaj minut hoje se pride na kolovoz. Zdaj taj kolovoz pratimo vse do Seljanca. Problem je kar je na nekaj mest izjemno zahtevna podlaga ker se kolovoz rabi za spuščanje drves v dol in je ob blatu in snegu skoraj pa neprohoden.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki