Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Selski most - Planina Prihod

Natisni
Izhodišče: Selski most (427 m)
Širina/Dolžina: 46,3459°N 14,1026°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 590 m
Višinska razlika po poti: 640 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del - 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 835
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
Opis poti:
Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje ob reki, nato pa na prvem križišču nadaljujemo levo na slabšo cesto v smeri Taleža (naravnost Kupljenik). Slabša cesta se nekaj minut vzpenja ob pašni ograji, na koncu le te pa se razcepi na dva kolovoza.
Nadaljujemo po levem kolovozu (razpotje ni označeno), ki postopoma zavije levo in nas hitro pripelje na senožet, s katere se nam odpre nekaj razgleda proti Karavankam, le ta pa ni tako lep kot spodaj od izhodišča, saj del razgleda zakrivajo smreke. Za propadajočim senikom, ki se nahaja ob koncu senožeti, se pot vrne v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Pot nadaljujemo po razmeroma široki vlaki, kjer "spregledamo" vse desne odcepe stranskih kolovozov. Ko višje prispemo na manjše razpotje, ob katerem opazimo oznake za Lovsko kočo na Taležu, pa nadaljujemo rahlo desno, po še vedno širšem kolovozu. Pot naprej se prečno vzpenja proti desni ter poteka po občasno bolj strmih pobočjih Tolstega vrha (883 m). Na delu, kjer se pot prehodno nekoliko položi, se nam z desne priključi še tehnično nekoliko zahtevnejša pot s Kupljenika, ki pa je od leta 2014 zaradi žledoloma zaprta.
Od razpotja naprej nadaljujemo v smeri Taleža, po prehodno markirani poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnjega vzpona prispemo na razpotje na manjšem sedelcu, ob katerem se nahaja manjša klop in obeležje NOB.
Na sedlu se v levo nadaljuje pot na Tolsti vrh in dalje do Lovske koče na Taležu, naravnost vodi pot do planine Talež, proti desni pa se nadaljuje pot proti planini Vršana in Jelovici.
Nadaljujemo v smeri planine Vršana (ob razpotju ni oznak za planino Vršana) ter se pričnemo prečno vzpenjati proti desni. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa nas pot pripelje ob rob planine Vršana, na kateri se nahaja krmišče za divjad.
Planino obidemo po desni strani ter vzpon nadaljujemo po poti, ob kateri nas spremljajo sicer redke označbe ob poti v obliki planinskega čevlja. Nekaj minut višje stopimo na razmeroma novo gozdno cesto, ob kateri pa so oznake le za smer, od koder prihajamo. Cesti sledimo v levo, nato pa, ko po nekaj korakih na desni opazimo stezico, zapustimo cesto in se usmerimo na omenjeno stezo. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa se pot položi in nas pripelje ob rob planote, kjer opazimo oznako, da smo na Babi in ker smo preko 1000 metrov višine, da tudi ni greha.
Od tu še kratek čas nadaljujemo po dokaj zložni poti skozi gozd, nato pa prispemo na slabšo gozdno cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo, torej na cesto, ob kateri na deblu opazimo "čevelj" (naravnost manj kot 5 minut izjemna razgledna točka pri gozdarski koči na Babi). Pot nadaljujemo po dokaj slabi cesti, kateri na manjšem križišču sledimo v desno. Sledi nekajminutni spust in pot nas pripelje na planino Prihod.
Selski most - planina Vršana 1:15, planina Vršana - planina Prihod 45 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).
zemljevid poti - Planina Prihod
Ob poti: Planina Vršana (900m), Na Babi (1001m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gozdarska koča na Babi, Danejeva planina, Babji zob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Selski most - Planina Prihod1
Selski most - Planina Prihod2
Selski most - Planina Prihod3
Selski most - Planina Prihod4
Selski most - Planina Prihod5
Selski most - Planina Prihod6
Selski most - Planina Prihod7
Selski most - Planina Prihod8
Selski most - Planina Prihod9
Selski most - Planina Prihod10
Selski most - Planina Prihod11
Selski most - Planina Prihod12
Selski most - Planina Prihod13
Selski most - Planina Prihod14
Selski most - Planina Prihod15
Selski most - Planina Prihod16
Selski most - Planina Prihod17
Selski most - Planina Prihod18
Selski most - Planina Prihod19
Selski most - Planina Prihod20
Selski most - Planina Prihod21
Selski most - Planina Prihod22
Selski most - Planina Prihod23
Selski most - Planina Prihod24
Selski most - Planina Prihod25
Selski most - Planina Prihod26
Selski most - Planina Prihod27
Selski most - Planina Prihod28
Selski most - Planina Prihod29
Selski most - Planina Prihod30
Selski most - Planina Prihod31
Selski most - Planina Prihod32
Selski most - Planina Prihod33
Selski most - Planina Prihod34
Selski most - Planina Prihod35
Selski most - Planina Prihod36
Selski most - Planina Prihod37
Selski most - Planina Prihod38
Selski most - Planina Prihod39
Selski most - Planina Prihod40
Selski most - Planina Prihod41
Selski most - Planina Prihod42
Selski most - Planina Prihod43
Selski most - Planina Prihod44
Selski most - Planina Prihod45
Selski most - Planina Prihod46
Selski most - Planina Prihod47
Selski most - Planina Prihod48
Selski most - Planina Prihod49
Selski most - Planina Prihod50
Selski most - Planina Prihod51
Selski most - Planina Prihod52
Selski most - Planina Prihod53
Selski most - Planina Prihod54
Selski most - Planina Prihod55
Selski most - Planina Prihod56
Selski most - Planina Prihod57
Selski most - Planina Prihod58
Selski most - Planina Prihod59
Selski most - Planina Prihod60
Selski most - Planina Prihod61
Diskusija o izletu Selski most - Planina Prihod
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki