Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Robniške peči / Smrečje - Robniške peči (čez Virnikovo planina)

Smrečje - Robniške peči (čez Virnikovo planina)

Natisni
Izhodišče: Smrečje (854 m)
Širina/Dolžina: 46,3993°N 14,469°E
Ime poti: čez Virnikovo planina
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 469 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 544
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Preddvor oz. do naselja Tupaliče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri naselja Zgornje Jezersko. Le malo za cestno tablo, ki označuje konec naselja Spodnje Jezersko, pa pri koncu zaselka zavijemo levo v smeri učnega centra GRZS, kamnoloma lehnjaka, partizanske bolnice Krtina... V nadaljevanju se peljemo po dolini Komatevre, ob poti pa lahko opazujemo številne brzice in slapiče reke Kokre. Malo pred dopolnilno tablo prometnega znaka, ki od 20.7. do 20.10. prepoveduje nadaljnjo vožnjo, parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa nas hitro pripelje do manjšega križišča. Nadaljujemo po širši, rahlo levi cesti, ob kateri je zapornica in katera se še naprej nadaljuje ob reki Kokri. Cesta višje naredi dve serpentini in nas pripelje do označenega križišča pod opuščeno domačijo Robnik (na nekaterih zemljevidih tudi Robenik).
Iz križišča nadaljujemo po desni cesti v smeri učnega centra GRZS (levo Komatevra in partizanska bolnica Krtina), že kmalu pa se nam odpre lep pogled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo po pobočjih vrha Robniške peči, nato pa za prečenjem potoka preidemo na pobočja Virnikovega Grintovca, nas pa do Virnikove planine loči le še nekaj minut vzpona.
Od učnega centra nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje proti severu, nato pa preči večje število grap ter se najprej obrne proti zahodu, pozneje pa proti jugu. Cesti, ki se večino časa zložno do zmerno vzpenja in s katere se nam občasno odpirajo lepi razgledi, sledimo do njenega konca, kjer je obračališče, mi pa z obračališča nadaljujemo desno navzgor na brezpotje ter se po strmejšem širokem žlebu vzpnemo na manjši preval, kjer dosežemo kolovoz.
Po kolovozu nadaljujemo prečno čez strmo severozahodno pobočje Robniških peči, ko dosežemo zahodni greben pa kolovoz zapustimo in nadaljujemo po grebenu. Da dosežemo greben se moramo najprej strmo vzpeti s kolovoza, nato pa grebenu sledimo do nekaj minut oddaljenega vrha Robniških peči.
Izhodišče - Virnikova planina 1:05, Virnikova planina - Robniške peči 0:55.
Opis se nanaša na stanje januarja 2020.
zemljevid poti - Robniške peči
Ob poti: Virnikova planina (1160m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Smrečje - Robniške peči (čez Virnikovo planina)
kozuc12. 03. 2023 14:42:01
Danes po tejle poti gor in po drugi opisani poti dol. Zelo samoten teren, nikjer žive duše, niti človeških sledi ne najdeš v snegu ki večji del poti še prekriva gozdno cesto. Sem bil pa prijetno presenečen, da na vrhu stoji možic. Sicer je treba biti malo iznajdljiv da se vzpneš prav na vrh, jaz sem pod vrhom naredil en manjši obvoz po vzhodni strani kjer je bil teren potem bolj prijazen namesto plezanja po skalovju če bi šel kar direktno po vrhu grebena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki