Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Robniške peči / Smrečje - Robniške peči (mimo lovske koče Stanič)

Smrečje - Robniške peči (mimo lovske koče Stanič)

Natisni
Izhodišče: Smrečje (854 m)
Širina/Dolžina: 46,3993°N 14,469°E
Ime poti: mimo lovske koče Stanič
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 469 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 256
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Preddvor oz. do naselja Tupaliče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri naselja Zgornje Jezersko. Le malo za cestno tablo, ki označuje konec naselja Spodnje Jezersko, pa pri koncu zaselka zavijemo levo v smeri učnega centra GRZS, kamnoloma lehnjaka, partizanske bolnice Krtina... V nadaljevanju se peljemo po dolini Komatevre, ob poti pa lahko opazujemo številne brzice in slapiče reke Kokre. Malo pred dopolnilno tablo prometnega znaka, ki od 20.7. do 20.10. prepoveduje nadaljnjo vožnjo, parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa nas hitro pripelje do manjšega križišča. Nadaljujemo po širši, rahlo levi cesti, ob kateri je zapornica in katera se še naprej nadaljuje ob reki Kokri. Cesta višje naredi dve serpentini in nas pripelje do označenega križišča pod opuščeno domačijo Robnik (na nekaterih zemljevidih tudi Robenik).
Iz križišča nadaljujemo po levi cesti v smeri partizanske bolnice Krtina in doline Komatevra (rahlo desno učni center GRZS na Virnikovi planini), mi pa ob poti kmalu opazimo opozorilo, da smo vstopili v območje prebivališča rjavega medveda. Pot naprej nas vodi še preko lesenega mostu, nato pa se v desno odcepi slabih 10 minut dolga pot proti partizanski bolnici Krtina, mi pa nadaljujemo po cesti, ki postopoma postane dokaj razgledna. Sledi še nekaj vzpona po makadamski cesti, le malo pred lovsko kočo Stanič pa se s širše ceste rahlo v desno odcepi nekoliko ožja cesta po kateri nadaljujemo. Sprva nadaljujemo brez večjih sprememb višine, nato pa se za nekaj časa zmerno spustimo, v nadaljevanju pa večinoma prečimo pobočja in dva potoka. Ko se cesta konča nadaljujemo v isti smeri, kjer sledimo kolovozu, ki se prečno spusti, ko se položi pa nadaljujemo po rahlo levem kolovozu, ki nas pripelje na manjši preval, kjer levo pod nami pazimo obračališče ceste, ki vodi čez Virnikovo planino.
Tu nadaljujemo desno po novejšem kolovozu, takoj za tem, ko zapustimo gozd pa desno pod nami opazimo lovsko opazovalnico. Sledi lahkoten prečni vzpon čez dokaj strmo pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gozdove, ko pa kolovoz zavije levo, ga na zahodnem grebenu Robniških peči zapustimo. Tu nas sprva čaka nekaj metrov nekoliko težjega vzpona, da se vzpnemo s kolovoza na greben, nato pa po strmem grebenu v nekaj minutah dosežemo vrh Robniških peči.
Izhodišče - lovska koča Stanič 1:30, lovska koča Stanič - Robniške peči 0:45.
Opis se nanaša na stanje januarja 2020.
zemljevid poti - Robniške peči
Ob poti: Partizanska bolnica Krtina (1040m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Smrečje - Robniške peči (mimo lovske koče Stanič)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki