Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaAltemaver (Ratitovec) / Spodnje Danje - Altemaver (Ratitovec)
  

Spodnje Danje - Altemaver (Ratitovec)

 
Izhodišče: Spodnje Danje (896 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2281°N / 14,0444°E
Cilj: Altemaver (Ratitovec) (1678 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 782 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1300
Ocena: 1 glasov
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Železnikov in Tolmina. Nekaj kilometrov za Zalim Logom prispemo na križišče pri Podroštu, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sorice in Soriške planine (levo Petrovo Brdo in Tolmin). Ko se nam nad Sorico z leve priključi cesta s Petrovega Brda nadaljujemo desno, nato pa se proti Soriški planini peljemo le še do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest. V zadnjem času je zaradi sanacije ceste Podrošt - Sorica, le ta pogosto zaprta. V tem primeru uporabimo obvoz in sicer tako, da pri Podroštu nadaljujemo v smeri Tolmina, nato pa na prvem križišču desno. Po dokaj strmi cesti prispemo v Sorico, kjer se priključimo nazaj na glavno cesto proti Soriški planini.
b) Iz smeri Baške grape se zapeljemo do Petrovega Brda, od tam pa nadaljujemo levo proti Soriški planini. Malo za tem, ko se priključimo cesti iz Sorice, pa prispemo do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
c) Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini, od tam pa se pričnemo spuščati proti Sorici. Ko se po nekaj kilometrih spusta v levo odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam, nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.

Opis poti:

Sredi vasi Spodnje Danje je križišče, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marka), nato pa se cesta takoj razcepi na dva dela. Ena poteka po levi, druga pa po desni strani starejše hiše. Za hišo se obe cesti združita, mi pa mimo zadnje hiše nadaljujemo naravnost na kolovoz, ki se prične vzpenjati preko razgledne senožeti. Senožet počasi zamenja redek gozd, mi pa na nekaj razpotjih nadaljujemo naravnost. Višje nas pot vodi še mimo dveh manjših balvanov, nato pa še enkrat prečimo pašno ograjo in stopimo na cesto, ki vodi od Sorice proti Zgornjim Danjam. Omenjeni cesti sledimo v desno, le ta pa postopoma preide iz gozda na bolj razgledna pobočja. Sledi še ovinek v levo in ob pogledih na pečine Ratitovca dosežemo manjše križišče neposredno pred Zgornjimi Danjami. Nadaljujemo po levi zgornji cesti, ki se po nekaj 10 m spremeni v kamnit kolovoz, kateremu pa sledimo le do bližnje lesene barake, kjer bomo na levi strani opazili začetek markirane poti, ki vodi na Ratitovec.
Pot se najprej vzpenja skozi gozd, nato pa preči razmeroma novo poseko, kjer tudi prečimo kolovoz. Na tem mestu zaradi podrtega drevja ni oznak, zato je orientacija na tem delu nekoliko težja, a če poiščemo stezo, ki se nadaljuje v isti smeri, tudi s tem nimamo večjih težav. Pot naprej se za nekaj časa vrne v gozd, nato pa se položi in nas pripelje na večji travnik (planina Spodnji Jirn). Na drugi strani travnika, ob napajališču za živali pot zavije rahlo v levo ter nato desno v gozd. Pot naprej nas pripelje na slabši kolovoz, po katerem pa hodimo le kratek čas, saj nas nato slabo vidne oznake usmerijo levo na planinsko pot, po kateri skozi gozd sledimo do razmeroma nove lesene brunarice.
Od brunarice, kjer tudi stopimo iz gozda, nadaljujemo v isti smeri ter vzpon nadaljujemo po slabše vidni poti, ki se prečno vzpenja rahlo proti desni. Vse bolj razgledna pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Blegoš, Črni vrh in Porezen, pa nas višje pripelje do starega vojaškega bunkerja, kjer si lahko odpočijemo ali pa naredimo kak lep panoramski posnetek. Od bunkerja še nekaj minut nadaljujemo po slabše uhojeni poti, nato pa se priključimo poti Soriška planina - Krekova koča.
Tu nadaljujemo desno ter poti, ki se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti, sledimo do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi pot na Altemaver.
Nadaljujemo v omenjeni smeri (rahlo levo Koča na Ratitovcu) ter po 5 minutah vzpona prispemo na razgleden vrh.
Spodnje Danje - Zgornje Danje 45 minut, Zgornje Danje - Altemaver 1:45.

zemljevid poti
Ob poti: Zgornje Danje (1070m), Spodnji Jirn (1334m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krekova koča na Ratitovcu, Gladki vrh (Ratitovec)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Spodnje Danje - altemaver_ratitovec1 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec2 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec3 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec4 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec5 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec6 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec7 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec8 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec9 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec10 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec11 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec12 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec13 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec14 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec15 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec16 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec17 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec18 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec19 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec20 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec21 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec22 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec23 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec24 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec25 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec26 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec27 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec28 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec29 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec30 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec31 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec32 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec33 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec34 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec35 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec36 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec37 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec38 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec39 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec40 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec41 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec42 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec43 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec44 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec45 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec46 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec47 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec48 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec49 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec50 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec51 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec52 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec53 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec54 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec55 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec56 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec57 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec58 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec59 Spodnje Danje - altemaver_ratitovec60
Diskusija o izletu Spodnje Danje - Altemaver (Ratitovec) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki