Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Suhi vrh (Nanos) / Strane - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Strane - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Strane (664 m)
Širina/Dolžina: 45,7861°N 14,0873°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 649 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 32.388
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Razdrto in cesti naprej sledimo po vzporedni stari cesti v smeri Postojne. Že kmalu pa bomo opazili oznake, ki nas usmerijo levo v smeri vasi Veliko Ubeljsko in Strane. V vasi Malo Ubeljsko pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Stran (levo Veliko Ubeljsko). Cesti, ki se naprej nekoliko bolj vzpenja, nato sledimo do središča vasi Strane, kjer opazimo planinske smerne table. Parkiramo le nekaj metrov stran, v bližini otroškega igrišča (ne parkiraj na igrišču).
Opis poti:
Oznake za Nanos nas usmerijo na vzpenjajočo cesto, po kateri se vzpenjamo mimo nekaj hiš. Cesta kmalu izgubi asfaltno prevleko in se le nekoliko višje spremeni v širok kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz kmalu preide v strnjen gozd in nas mimo studenčka, v zmernem vzponu pripelje do označenega razpotja. Nadaljujemo desno v smeri svetega Brica (levo Nanos) po poti, ki nas po 2 minutah nadaljnje hoje pripelje do omenjene cerkvice.
Od Brica se vrnemo do bližnjega razpotja, nato pa vzpon nadaljujemo v smeri Nanosa. Pot naprej se prečno vzpenja po nekoliko ožjem kolovozu, le ta pa preči vse bolj strma pobočja. Še naprej lahka pot, s katere se nam odpre nekaj razgleda na bližnja ostenja, pa nas višje pripelje do razpotja, kjer se v desno odcepi označena pot na Suhi vrh.
Usmerimo se na omenjeno pot (naravnost Vojkova koča), ki zavije v desno in se povsem položi. Pot višje preči gozdno cesto in se nadaljuje v zmernem vzponu skozi gozd. Nekoliko naprej ponovno stopimo na gozdno cesto in ji sledimo v desno. Razmeroma zložna cesta pa nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do lovske koče.
Vzpon še nekaj časa nadaljujemo po gozdni cesti, nato pa nas oznake za Suhi vrha - strma pot usmerijo desno navzdol (naravnost po cesti položna pot). Pot naprej se sprva strmo spusti na dno kotanje, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah strmega vzpona nas pot pripelje do zasilnega bivaka (star vojaški rov) za katerim se pot malenkost položi. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na razgleden Suhi vrh.
zemljevid poti - Suhi vrh (Nanos)
Ob poti: Sveti Bric (Nanos) (965m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Strane - Suhi vrh (Nanos)1
Strane - Suhi vrh (Nanos)2
Strane - Suhi vrh (Nanos)3
Strane - Suhi vrh (Nanos)4
Strane - Suhi vrh (Nanos)5
Strane - Suhi vrh (Nanos)6
Strane - Suhi vrh (Nanos)7
Strane - Suhi vrh (Nanos)8
Strane - Suhi vrh (Nanos)9
Strane - Suhi vrh (Nanos)10
Strane - Suhi vrh (Nanos)11
Strane - Suhi vrh (Nanos)12
Strane - Suhi vrh (Nanos)13
Strane - Suhi vrh (Nanos)14
Strane - Suhi vrh (Nanos)15
Strane - Suhi vrh (Nanos)16
Strane - Suhi vrh (Nanos)17
Strane - Suhi vrh (Nanos)18
Strane - Suhi vrh (Nanos)19
Strane - Suhi vrh (Nanos)20
Strane - Suhi vrh (Nanos)21
Strane - Suhi vrh (Nanos)22
Strane - Suhi vrh (Nanos)23
Strane - Suhi vrh (Nanos)24
Strane - Suhi vrh (Nanos)25
Strane - Suhi vrh (Nanos)26
Strane - Suhi vrh (Nanos)27
Strane - Suhi vrh (Nanos)28
Strane - Suhi vrh (Nanos)29
Strane - Suhi vrh (Nanos)30
Diskusija o izletu Strane - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)
Lara0015. 12. 2011
Super tura s kolesom!nasmeh
ulmusglabra21. 12. 2011
Pogostokrat grem najprej na Suhi vrh pa potem na Vojkovo kočo po celotnem grebenu... je to kr zahtevna turca, vzame prib. 4 ure hoje

Nanos je zakon!
bmiki30. 04. 2012
Pozdravljeni. v sredo grem na Nanos in sedaj izbiram najbolj ustrezno pot. Rada bi šla od Stran na Suhi vrh, iz Suhega vrha pa na Vojkovo kočo. Potem pa sem gledala pot iz Vojkove koče do Velikega Ubeljskega od tam pa na Strane do avta. Ali je pot od Ubeljskega do Stran dolga? Ali bi bilo bolje se vrniti iz Vojkove koče nazaj po isti poti kot do nje?
B230. 04. 2012
Od Velikega Ubeljskega do Stran, je okrog dva kilometra asfalta. Planinska pot od Vojkove koče do Velikega Ubeljskega je dokaj strma... Bolje bi se bilo povzpeti iz Velikega Ubeljskega do Vojkove koče in se potem "sprehoditi" po robu v Strane in po asfaltu do avta. Takšno je moje mnenje...
SunnyDay14. 01. 2014
Dobro označena, v spodnjem delu precej blatna (z možnostjo obhodov), a zelo udobna, ravno prav strma pot. V nasprotju z vzponom z Razdrtega zelo malo obljudena tudi na topel in sončen zimski dan. Res strm je samo zadnji del, iz kotanje pod cesto do vrha. Dol je verjetno bolj udobno iti po položni poti. Ovinek res nič bistveno ne podaljša poti, tudi za gor. Razgled super, tudi sprehod do konca rova je zanimiv.
valerija11231. 05. 2014
Danes prehodili to pot(nazaj pa po položni).Lep sprehod v teh dneh,ko je v viskogorju še sneg.Naužiješ se svežega zraka in miru.Še pridemo v te konce,pa srečno.
Mikens23. 06. 2019
Danes izvedel lepo turico: Strane - Suhi vrh - Pleša - Razdrto (Via Hieronim), po avto peš v Stranje je pika na "i"(predvidevam, da je to tura "Ulmusglabra"). Pot iz Stranj priporočam za trenig gorskega teka. Lep lovski pozdrav.
bizgo936. 03. 2021
Super pohod. Prvič do sedaj sem obiskal tudi najvišji vrh Nanosa in mi ni bilo žal. Pot je izredno slikovita - sploh nekje od izvirčkov naprej (v tem času že raste čemaž), ko se strmeje vzpnemo v idilično kamnito pot in imamo na desni znamenito nanoško ostenje na levi pa lahko skozi spremljamo Postojnsko kotlino. Pot se nato precej zravna in preči lep bukov gozd s številnimi brezni in vrtačami. Nekje po lovski koči (pred odcepom za strmo pot) me je s skokom na cesto presenetil tudi gams. Tik pod vrhom obiščite tudi bivak, ki je verjetno nekdaj bil star italijanski bunker (kaverna), vendar priporočam previdnost in močno svetilko. Od bivaka do vrha sta nato le še dva koraka in od tam se nam odpre prekrasen pogled na Alpe, nanoški masiv za nami, celotno Pivško kotlino z njenimi hribovji do Snežnika!
Žiga in vpisne knjige zaenkrat na vrhu še ni, saj naj bi ju odnesla burja, vendar bosta po poročanju prijaznih ljudi iz PD Postojna postavljena v 2-3 tednih.
Za sestop se je dobro odločiti za položno pot, po kateri si za slab km podaljšamo pot, vendar je veliko bolj nogam prijazna. Morda bi bilo še za naslednjih nekaj dni za zadnji vzpon oz. spust po položni poti primerno imeti obute dereze, saj je pot na severni strani in je zato tam ostalo še kar nekaj pomrznjenih zametov.
Salsagirl2. 03. 2022 15:58:22
Mene zanima, kje se lahko parkira.
di8. 05. 2023 06:33:08
Obisk: Debeli vrh, Boljunov vrh, Suhi vrh, Votla stena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki