Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeTurska gora / Suhadolnik - Turska gora
  

Suhadolnik - Turska gora

 
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3352°N / 14,5102°E
Cilj: Turska gora (2251 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1350 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 740
Ocena: 2 glasov
Število slik: 142
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.

Opis poti:

Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti (naravnost Grintovec čez Streho in Kočna). Usmerimo se desno na to sprva nekoliko slabše vidno stezico, ki nas v zmernem vzponu pripelje do slikovitega prehoda čez Mala vratca. Za ozkim prehodom Malih vratc, pa se pot začne spuščati po strmem in občasno nekoliko izpostavljenem pobočju. Ob koncu spusta, ki nam vzame približno 100 višinskih metrov nam je v pomoč nekaj klinov. Sledi prečenje grape in nato vzpon po visokogorskem svetu do bivaka pod Grintovcem.
V bližini bivaka kjer je razpotje nadaljujemo desno v smeri Slemena in Turske gore, levo pa vodi pot proti Mlinarskemu sedlu in Skuti. Pot sprva preči še delno travnata pobočja nato pa nas pripelje na bolj škrapljast teren. Pot je tu dovolj dobro označena tako da hoja orientacijsko ni zahtevna. Pot nas nato vodi mimo vrha Kogel katerega bomo opazili na naši desni. V nadaljevanju je na poti več kratkih nekoliko strmejših vzponov in spustov, ki nas pripeljejo pod pobočja Štruce in Skute. Ob poti je na tem delu tudi nekaj brezen, z desne strani pa se nam priključi še neoznačena steza, ki vodi preko Gamsovega Skreta. Ko pridemo do smerokaza ob poti, zavije pot odločno v levo in se prične strmeje vzpenjati po melišču pod ostenja Skute.
Ko se povsem približamo ostenju pot zavije v desno in postane zahtevnejša. Sprva prečimo strmo pobočje pod skalnim previsom, nato pa se nekajkrat strmo vzpnemo ob jeklenici. Pot je ves čas dobro zavarovana z jeklenico, na krajšem delu kjer prečimo grapo pa s klini. Še naprej v vzponu prečimo strma pobočja in pot nas pripelje do širše police. Slikovita pot nas nato vodi ob breznu v steni in nas nato kmalu pripelje do Slemena kjer postane pot ponovno lahka.
Pot proti Slemenu je včasih potekala nekoliko nižje, vendar je zaradi večjega podora, ki se je zgodil leta 2003 bila pot spremenjena.
S Slemena kjer je smerokaz nadaljujemo levo in se po nekoliko strmejšem pobočju spustimo proti Malim podom. Pobočje nato postane manj strmo in levo se kmalu odcepi neoznačena bližnjica, ki vodi preko melišč in se kasneje priključi poti na Skuto. Mi nadaljujemo naprej po markirani poti kjer se občasno rahlo vzpnemo. Še naprej hodimo po razglednih pobočjih Malih podov kjer je ob poti tudi nekaj brezen. Ob poti bomo nato opazili večji možic kjer se nam z desne priključi neoznačena pot od bivaka pod Skuto. Do bivaka je z markirane poti približno 10 minut spusta.
Mi na sicer razmeroma slabo vidnem razpotju nadaljujemo naravnost in kmalu sledi kratek nekoliko strmejši vzpon kjer nam je v pomoč tudi nekaj klinov. Pot nato ponovno postane položnejša in nas pripelje do označenega razpotja.
Levo navzgor se odcepi označena pot na Skuto in Rinke, mi pa nadaljujemo naravnost proti Turski gori. Razgledna pot se v nadaljevanju nato spušča in nas pripelje do razpotja pri Vrhu Turskega žleba.
Tu se nam z leve priključi pot skozi Turski žleb, mi pa nadaljujemo rahlo desno in se pričnemo vzpenjati proti vrhu Turske gore. Sprva v rahlem vzponu prečimo pobočja ob grebenu in občasno se nam odpre pogled tudi proti severu kjer izstopa Mrzla gora. Pot se nato grebenu umakne na desno stran in sledi nekoliko strmejši vzpon proti vršnemu grebenu. Ko dosežemo greben nadaljujemo desno in po razgledni grebenski poti kmalu dosežemo vrh. Hoja po grebenu v kopnem ne predstavlja večjih težav, v snegu pa je na vršnem grebenu velika nevarnost zdrsa.

zemljevid poti
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m), Mala vratca (1935m), Bivak pod Grintovcem (2100m), Sleme (2140m), Vrh Turskega žleba (2136m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kamniška koča na Kamniškem sedlu (2 h), Brana
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Suhadolnik - turska_gora1
Suhadolnik - turska_gora2
Suhadolnik - turska_gora3
Suhadolnik - turska_gora4
Suhadolnik - turska_gora5
Suhadolnik - turska_gora6
Suhadolnik - turska_gora7
Suhadolnik - turska_gora8
Suhadolnik - turska_gora9
Suhadolnik - turska_gora10
Suhadolnik - turska_gora11
Suhadolnik - turska_gora12
Suhadolnik - turska_gora13
Suhadolnik - turska_gora14
Suhadolnik - turska_gora15
Suhadolnik - turska_gora16
Suhadolnik - turska_gora17
Suhadolnik - turska_gora18
Suhadolnik - turska_gora19
Suhadolnik - turska_gora20
Suhadolnik - turska_gora21
Suhadolnik - turska_gora22
Suhadolnik - turska_gora23
Suhadolnik - turska_gora24
Suhadolnik - turska_gora25
Suhadolnik - turska_gora26
Suhadolnik - turska_gora27
Suhadolnik - turska_gora28
Suhadolnik - turska_gora29
Suhadolnik - turska_gora30
Suhadolnik - turska_gora31
Suhadolnik - turska_gora32
Suhadolnik - turska_gora33
Suhadolnik - turska_gora34
Suhadolnik - turska_gora35
Suhadolnik - turska_gora36
Suhadolnik - turska_gora37
Suhadolnik - turska_gora38
Suhadolnik - turska_gora39
Suhadolnik - turska_gora40
Suhadolnik - turska_gora41
Suhadolnik - turska_gora42
Suhadolnik - turska_gora43
Suhadolnik - turska_gora44
Suhadolnik - turska_gora45
Suhadolnik - turska_gora46
Suhadolnik - turska_gora47
Suhadolnik - turska_gora48
Suhadolnik - turska_gora49
Suhadolnik - turska_gora50
Suhadolnik - turska_gora51
Suhadolnik - turska_gora52
Suhadolnik - turska_gora53
Suhadolnik - turska_gora54
Suhadolnik - turska_gora55
Suhadolnik - turska_gora56
Suhadolnik - turska_gora57
Suhadolnik - turska_gora58
Suhadolnik - turska_gora59
Suhadolnik - turska_gora60
Suhadolnik - turska_gora61
Suhadolnik - turska_gora62
Suhadolnik - turska_gora63
Suhadolnik - turska_gora64
Suhadolnik - turska_gora65
Suhadolnik - turska_gora66
Suhadolnik - turska_gora67
Suhadolnik - turska_gora68
Suhadolnik - turska_gora69
Suhadolnik - turska_gora70
Suhadolnik - turska_gora71
Suhadolnik - turska_gora72
Suhadolnik - turska_gora73
Suhadolnik - turska_gora74
Suhadolnik - turska_gora75
Suhadolnik - turska_gora76
Suhadolnik - turska_gora77
Suhadolnik - turska_gora78
Suhadolnik - turska_gora79
Suhadolnik - turska_gora80
Suhadolnik - turska_gora81
Suhadolnik - turska_gora82
Suhadolnik - turska_gora83
Suhadolnik - turska_gora84
Suhadolnik - turska_gora85
Suhadolnik - turska_gora86
Suhadolnik - turska_gora87
Suhadolnik - turska_gora88
Suhadolnik - turska_gora89
Suhadolnik - turska_gora90
Suhadolnik - turska_gora91
Suhadolnik - turska_gora92
Suhadolnik - turska_gora93
Suhadolnik - turska_gora94
Suhadolnik - turska_gora95
Suhadolnik - turska_gora96
Suhadolnik - turska_gora97
Suhadolnik - turska_gora98
Suhadolnik - turska_gora99
Suhadolnik - turska_gora100
Suhadolnik - turska_gora101
Suhadolnik - turska_gora102
Suhadolnik - turska_gora103
Suhadolnik - turska_gora104
Suhadolnik - turska_gora105
Suhadolnik - turska_gora106
Suhadolnik - turska_gora107
Suhadolnik - turska_gora108
Suhadolnik - turska_gora109
Suhadolnik - turska_gora110
Suhadolnik - turska_gora111
Suhadolnik - turska_gora112
Suhadolnik - turska_gora113
Suhadolnik - turska_gora114
Suhadolnik - turska_gora115
Suhadolnik - turska_gora116
Suhadolnik - turska_gora117
Suhadolnik - turska_gora118
Suhadolnik - turska_gora119
Suhadolnik - turska_gora120
Suhadolnik - turska_gora121
Suhadolnik - turska_gora122
Suhadolnik - turska_gora123
Suhadolnik - turska_gora124
Suhadolnik - turska_gora125
Suhadolnik - turska_gora126
Suhadolnik - turska_gora127
Suhadolnik - turska_gora128
Suhadolnik - turska_gora129
Suhadolnik - turska_gora130
Suhadolnik - turska_gora131
Suhadolnik - turska_gora132
Suhadolnik - turska_gora133
Suhadolnik - turska_gora134
Suhadolnik - turska_gora135
Suhadolnik - turska_gora136
Suhadolnik - turska_gora137
Suhadolnik - turska_gora138
Suhadolnik - turska_gora139
Suhadolnik - turska_gora140
Suhadolnik - turska_gora141
Suhadolnik - turska_gora142
Diskusija o izletu Suhadolnik - Turska gora ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki