Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVogel / Tolminske Ravne - Vogel
  

Tolminske Ravne - Vogel (po mulatjeri in čez Globoko)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Vogel (1922 m)
Ime poti: po mulatjeri in čez Globoko
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 998 m
Višinska razlika po poti: 1085 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 940
Ocena: 1 glasov
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo spodnjo položno pot (rahlo levo strma pot), ki se nadaljuje po širokem kolovozu. Nekoliko naprej, za prečenjem pašne ograje, se kolovoz spremeni v mulatjero, z nje pa gremo že kmalu rahlo levo, na markirano pešpot, ki seka daljši ovinek mulatjere. Po nekaj minutah vzpona se vrnemo na mulatjero, katero pa dosežemo ravno na manjšem razpotju. Izberemo zgornjo desno pot, ki se prečno vzpenja proti desni, že kmalu pa zavije ostro v levo. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po mulatjeri, ki nas vodi prečno proti levi, postopoma pa preide na precej strma pobočja, kjer pa prehod ni zahteven, saj je pot ves čas precej široka. Ko se višje pobočje položi, mulatjera zavije nekoliko desno in nas pripelje iz gozda na jugozahodni del planine Razor. Od tu sledi še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje do sirarne in kako minuto naprej še do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Z razpotja nadaljujemo desno (naravnost Vrh nad Škrbino in Dom na Komni) ter se pričnemo zmerno vzpenjati. Pot se hitro vrne v gozd in nas pripelje do naslednjega razpotja.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Globokega (rahlo desno Vogel) po poti, ki nas hitro pripelje iz gozda. Ko stopimo iz gozda se vzpenjamo po mulatjeri, ki nas sprva občasno še vodi skozi pasove grmičevja ali ruševja, nato pa postopoma preide na bolj strma, večinoma travnata pobočja. Pot naprej se zmerno vzpenja v nekaj okljukih, nato pa sledi nekoliko daljši prečni vzpon proti desni. Tu pobočje postopoma postane bolj strmo, pot pa, ki se še naprej nadaljuje po mulatjeri nas višje pripelje do starega betonskega bunkerja, nekoliko naprej pa še do manjšega zasilnega bivaka, v katerem se nahaja nekaj klopi. Od bivaka sledi še nekaj minut razglednega vzpona, nato pa dosežemo glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora na prevalu Globoko.
Z Globokega se spustimo na bohinjsko stran, po poti, ki je dobro urejena iz brun, tako da spust ne povzroča težav, nekoliko nižje pa nam je v pomoč še jeklenica (nezahtevno). Po nekaj minutah spusta prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vogla (levo Konjsko sedlo in Komna, naravnost navzdol se lahko spustimo v Žagarjev graben ali do planine Zadnji Vogel).
Za razpotjem se prečno spustimo čez sprva strmo pobočje, nato pa nas pot vodi prečno proti levi. Za manjšim prevalom, se v nekaj korakih spustimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno navzgor po poti v smeri Vogla (naravnost smučišče Vogel, Šija...). Sledi krajši nekoliko bolj strm vzpon, nato pa se nam z leve priključi še ena pot od smučišča Vogel. Tudi tu nadaljujemo desno, nato pa v nekaj korakih ponovno stopimo na greben Spodnjih Bohinjskih gora, kjer nadaljujemo levo v smeri Vogla (desno Vrh Krnic 2 minuti).
Od zadnjega razpotja sledi še slabih 10 minut vzpona po razglednem grebenu, nato pa dosežemo 1922 metrov visok vrh.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:45, planina Razor - Globoko 1:45, Globoko - Vogel 45 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m), Globoko (1828m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst, Vrh Krnic
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - vogel1 Tolminske Ravne - vogel2 Tolminske Ravne - vogel3 Tolminske Ravne - vogel4 Tolminske Ravne - vogel5 Tolminske Ravne - vogel6 Tolminske Ravne - vogel7 Tolminske Ravne - vogel8 Tolminske Ravne - vogel9 Tolminske Ravne - vogel10 Tolminske Ravne - vogel11 Tolminske Ravne - vogel12 Tolminske Ravne - vogel13 Tolminske Ravne - vogel14 Tolminske Ravne - vogel15 Tolminske Ravne - vogel16 Tolminske Ravne - vogel17 Tolminske Ravne - vogel18 Tolminske Ravne - vogel19 Tolminske Ravne - vogel20 Tolminske Ravne - vogel21 Tolminske Ravne - vogel22 Tolminske Ravne - vogel23 Tolminske Ravne - vogel24 Tolminske Ravne - vogel25 Tolminske Ravne - vogel26 Tolminske Ravne - vogel27 Tolminske Ravne - vogel28 Tolminske Ravne - vogel29 Tolminske Ravne - vogel30 Tolminske Ravne - vogel31 Tolminske Ravne - vogel32 Tolminske Ravne - vogel33 Tolminske Ravne - vogel34 Tolminske Ravne - vogel35 Tolminske Ravne - vogel36 Tolminske Ravne - vogel37 Tolminske Ravne - vogel38 Tolminske Ravne - vogel39 Tolminske Ravne - vogel40 Tolminske Ravne - vogel41 Tolminske Ravne - vogel42 Tolminske Ravne - vogel43 Tolminske Ravne - vogel44 Tolminske Ravne - vogel45 Tolminske Ravne - vogel46 Tolminske Ravne - vogel47 Tolminske Ravne - vogel48 Tolminske Ravne - vogel49 Tolminske Ravne - vogel50 Tolminske Ravne - vogel51 Tolminske Ravne - vogel52 Tolminske Ravne - vogel53 Tolminske Ravne - vogel54 Tolminske Ravne - vogel55 Tolminske Ravne - vogel56 Tolminske Ravne - vogel57 Tolminske Ravne - vogel58 Tolminske Ravne - vogel59 Tolminske Ravne - vogel60 Tolminske Ravne - vogel61 Tolminske Ravne - vogel62 Tolminske Ravne - vogel63 Tolminske Ravne - vogel64 Tolminske Ravne - vogel65 Tolminske Ravne - vogel66 Tolminske Ravne - vogel67 Tolminske Ravne - vogel68 Tolminske Ravne - vogel69 Tolminske Ravne - vogel70 Tolminske Ravne - vogel71 Tolminske Ravne - vogel72 Tolminske Ravne - vogel73
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Vogel (po mulatjeri in čez Globoko)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki