Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrh Krnic / Tolminske Ravne - Vrh Krnic
  

Tolminske Ravne - Vrh Krnic (po mulatjeri in čez Vogel)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Vrh Krnic (1896 m)
Ime poti: po mulatjeri in čez Vogel
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 972 m
Višinska razlika po poti: 1030 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 370
Ocena: 1 glasov
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo spodnjo položno pot (rahlo levo strma pot), ki se nadaljuje po širokem kolovozu. Nekoliko naprej, za prečenjem pašne ograje, se kolovoz spremeni v mulatjero, z nje pa gremo že kmalu rahlo levo, na markirano pešpot, ki seka daljši ovinek mulatjere. Po nekaj minutah vzpona se vrnemo na mulatjero, katero pa dosežemo ravno na manjšem razpotju. Izberemo zgornjo desno pot, ki se prečno vzpenja proti desni, že kmalu pa zavije ostro v levo. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po mulatjeri, ki nas vodi prečno proti levi, postopoma pa preide na precej strma pobočja, kjer pa prehod ni zahteven, saj je pot ves čas precej široka. Ko se višje pobočje položi, mulatjera zavije nekoliko desno in nas pripelje iz gozda na jugozahodni del planine Razor. Od tu sledi še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje do sirarne in kako minuto naprej še do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Z razpotja nadaljujemo desno (naravnost Vrh nad Škrbino in Dom na Komni) ter se pričnemo zmerno vzpenjati. Pot se hitro vrne v gozd in nas pripelje do naslednjega razpotja.
Ponovno nadaljujemo desno v smeri Vogla (levo Globoko) ter se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Gozd hitro zapustimo, nato pa se pričnemo vzpenjati po postopoma bolj strmem pobočju. Ob lepih pogledih na Tolminsko, višje dosežemo jugozahodni hrbet Vrha Krnic, kjer se pot prehodno položi in zavije levo. Pot naprej se prečno vzpenja ter nas vodi nad Krnico ter po pobočjih Vrha Krnic. Za prečenjem manjše dolinice, kjer se v levo odcepi neoznačena stezica, ki vodi na sedelce med omenjenim vrhom in Voglom, pot preide na pobočja Vogla, kjer se prečno vzpne čez strmo pobočje. Višje dosežemo greben Vogla, kjer pot zavije levo (desno Žabiški Kuk). Sledi še dobrih 10 minut vzpona in razgledna pot nas pripelje na 1922 metrov visok vrh Vogla.
Z vrha Vogla nadaljujemo levo ter se po grebenu v nekaj minutah spustimo do sedla med Voglom in Vrhom Krnic. Tu se markirana pot nadaljuje v desno, mi pa nadaljujemo naravnost po neoznačeni stezici, po kateri se v dveh, treh minutah povzpnemo na Vrh Krnic.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:45, planina Razor - Vogel 1:45, Vogel - Vrh Krnic 10 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m), Vogel (1922m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - vrh_krnic1 Tolminske Ravne - vrh_krnic2 Tolminske Ravne - vrh_krnic3 Tolminske Ravne - vrh_krnic4 Tolminske Ravne - vrh_krnic5 Tolminske Ravne - vrh_krnic6 Tolminske Ravne - vrh_krnic7 Tolminske Ravne - vrh_krnic8 Tolminske Ravne - vrh_krnic9 Tolminske Ravne - vrh_krnic10 Tolminske Ravne - vrh_krnic11 Tolminske Ravne - vrh_krnic12 Tolminske Ravne - vrh_krnic13 Tolminske Ravne - vrh_krnic14 Tolminske Ravne - vrh_krnic15 Tolminske Ravne - vrh_krnic16 Tolminske Ravne - vrh_krnic17 Tolminske Ravne - vrh_krnic18 Tolminske Ravne - vrh_krnic19 Tolminske Ravne - vrh_krnic20 Tolminske Ravne - vrh_krnic21 Tolminske Ravne - vrh_krnic22 Tolminske Ravne - vrh_krnic23 Tolminske Ravne - vrh_krnic24 Tolminske Ravne - vrh_krnic25 Tolminske Ravne - vrh_krnic26 Tolminske Ravne - vrh_krnic27 Tolminske Ravne - vrh_krnic28 Tolminske Ravne - vrh_krnic29 Tolminske Ravne - vrh_krnic30 Tolminske Ravne - vrh_krnic31 Tolminske Ravne - vrh_krnic32 Tolminske Ravne - vrh_krnic33 Tolminske Ravne - vrh_krnic34 Tolminske Ravne - vrh_krnic35 Tolminske Ravne - vrh_krnic36 Tolminske Ravne - vrh_krnic37 Tolminske Ravne - vrh_krnic38 Tolminske Ravne - vrh_krnic39 Tolminske Ravne - vrh_krnic40 Tolminske Ravne - vrh_krnic41 Tolminske Ravne - vrh_krnic42 Tolminske Ravne - vrh_krnic43 Tolminske Ravne - vrh_krnic44 Tolminske Ravne - vrh_krnic45 Tolminske Ravne - vrh_krnic46 Tolminske Ravne - vrh_krnic47 Tolminske Ravne - vrh_krnic48 Tolminske Ravne - vrh_krnic49 Tolminske Ravne - vrh_krnic50 Tolminske Ravne - vrh_krnic51 Tolminske Ravne - vrh_krnic52 Tolminske Ravne - vrh_krnic53 Tolminske Ravne - vrh_krnic54 Tolminske Ravne - vrh_krnic55 Tolminske Ravne - vrh_krnic56 Tolminske Ravne - vrh_krnic57 Tolminske Ravne - vrh_krnic58 Tolminske Ravne - vrh_krnic59 Tolminske Ravne - vrh_krnic60 Tolminske Ravne - vrh_krnic61 Tolminske Ravne - vrh_krnic62 Tolminske Ravne - vrh_krnic63
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Vrh Krnic (po mulatjeri in čez Vogel)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki