Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrh nad Škrbino / Tolminske Ravne - Vrh nad Škrbino
  

Tolminske Ravne - Vrh nad Škrbino (po mulatjeri in direktni poti)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Vrh nad Škrbino (2054 m)
Ime poti: po mulatjeri in direktni poti
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1130 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1010
Ocena: 1 glasov
Število slik: 47
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo spodnjo položno pot (rahlo levo strma pot), ki se nadaljuje po širokem kolovozu. Nekoliko naprej, za prečenjem pašne ograje, se kolovoz spremeni v mulatjero, z nje pa gremo že kmalu rahlo levo, na markirano pešpot, ki seka daljši ovinek mulatjere. Po nekaj minutah vzpona se vrnemo na mulatjero, katero pa dosežemo ravno na manjšem razpotju. Izberemo zgornjo desno pot, ki se prečno vzpenja proti desni, že kmalu pa zavije ostro v levo. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po mulatjeri, ki nas vodi prečno proti levi, postopoma pa preide na precej strma pobočja, kjer pa prehod ni zahteven, saj je pot ves čas precej široka. Ko se višje pobočje položi, mulatjera zavije nekoliko desno in nas pripelje iz gozda na jugozahodni del planine Razor. Od tu sledi še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje do sirarne in kako minuto naprej še do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Tokrat nadaljujemo naravnost v smeri Vrha nad Škrbino in Doma na Komni (desno Vogel, Globoko in Črna prst), po poti, ki se obrne rahlo proti levi in se v nadaljevanju vzpenja po z ruševjem poraslim pobočju. Po nekaj minutah se pot prehodno položi, nato pa nas severno od neizrazitega vrha Kopecko, po krajšem zmernem vzponu pripelje do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo desno v smeri Vrha nad Škrbino (po levi poti prispemo na Škrbino, od tam pa lahko nadaljujemo proti Tolminskemu Kuku, Bohinju ali Vrhu nad Škrbino po zelo zahtevni poti).
Pot naprej se sprva rahlo do zmerno vzpenja skozi ruševje in zavije nekoliko proti levi. Ko zapustimo ruševje, se še kratek čas zmerno vzpenjamo, pot pa nas vodi prečno po travnatem pobočju, le nekoliko pod grebenom. Sledi prečenje nekaj manjših melišč, pot pa za tem zavije desno ter se prične precej strmo vzpenjati po travnatem pobočju. Po strmih travnatih pobočjih se vzpenjamo vse dokler ne dosežemo grebena, tam pa se nam priključi zelo zahtevna pot s Škrbine.
Tu gremo desno ter ob lepih razgledih hitro dosežemo vrh.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:45 planina Razor - Vrh nad Škrbino 2:15.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Meja, Podrta gora
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino1 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino2 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino3 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino4 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino5 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino6 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino7 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino8 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino9 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino10 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino11 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino12 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino13 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino14 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino15 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino16 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino17 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino18 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino19 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino20 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino21 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino22 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino23 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino24 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino25 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino26 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino27 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino28 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino29 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino30 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino31 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino32 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino33 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino34 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino35 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino36 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino37 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino38 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino39 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino40 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino41 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino42 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino43 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino44 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino45 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino46 Tolminske Ravne - vrh_nad_skrbino47
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Vrh nad Škrbino (po mulatjeri in direktni poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki