Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVrh Planje (nad Globokim) / Tolminske Ravne - Vrh Planje (nad Globokim)
  

Tolminske Ravne - Vrh Planje (nad Globokim) (po mulatjeri)

 
Izhodišče: Tolminske Ravne (924 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2294°N / 13,7715°E
Cilj: Vrh Planje (nad Globokim) (1863 m)
Ime poti: po mulatjeri
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 939 m
Višinska razlika po poti: 960 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 740
Ocena: 2 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Žabč in Zadlaza (odcep z glavne ceste se nahaja na levem bregu Tolminke). Ko prispemo v Žabče, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Zadlaz. V naselju Zadlaz-Žabče se cesta prehodno spusti, kjer preko mostu preči Zadlaščico, nato pa se ponovno prične strmo vzpenjati po ozki, a ves čas asfaltirani cesti. Po približno 12 km od glavne ceste prispemo do označenega parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Koče na planini Razor in planine na Kalu. Sprva hodimo po kolovozu, ki se nadaljuje od bližnje hiše in nas vodi čez razgleden travnik. Na drugi strani travnika prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po spodnjem desnem kolovozu (rahlo levo planina na Kalu).
V nadaljevanju hodimo po kolovozu, ki se rahlo spušča proti desni, nato pa se položi in se nekaj minut nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za betonskim koritom se pot še enkrat razcepi, mi pa izberemo spodnjo položno pot (rahlo levo strma pot), ki se nadaljuje po širokem kolovozu. Nekoliko naprej, za prečenjem pašne ograje, se kolovoz spremeni v mulatjero, z nje pa gremo že kmalu rahlo levo, na markirano pešpot, ki seka daljši ovinek mulatjere. Po nekaj minutah vzpona se vrnemo na mulatjero, katero pa dosežemo ravno na manjšem razpotju. Izberemo zgornjo desno pot, ki se prečno vzpenja proti desni, že kmalu pa zavije ostro v levo. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po mulatjeri, ki nas vodi prečno proti levi, postopoma pa preide na precej strma pobočja, kjer pa prehod ni zahteven, saj je pot ves čas precej široka. Ko se višje pobočje položi, mulatjera zavije nekoliko desno in nas pripelje iz gozda na jugozahodni del planine Razor. Od tu sledi še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje do sirarne in kako minuto naprej še do Koče na planini Razor.
Od koče nadaljujemo v smeri Globokega, Vogla, Vrha nad Škrbino... po poti, ki preči pas gozda, nato pa se na zložnem travnatem pobočju razcepi.
Z razpotja nadaljujemo desno (naravnost Vrh nad Škrbino in Dom na Komni) ter se pričnemo zmerno vzpenjati. Pot se hitro vrne v gozd in nas pripelje do naslednjega razpotja.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Globokega (rahlo desno Vogel) po poti, ki nas hitro pripelje iz gozda. Ko stopimo iz gozda se vzpenjamo po mulatjeri, ki nas sprva občasno še vodi skozi pasove grmičevja ali ruševja, nato pa postopoma preide na bolj strma, večinoma travnata pobočja. Pot naprej se zmerno vzpenja v nekaj okljukih, nato pa sledi nekoliko daljši prečni vzpon proti desni. Tu pobočje postopoma postane bolj strmo, pot pa, ki se še naprej nadaljuje po mulatjeri nas višje pripelje do starega betonskega bunkerja, nekoliko naprej pa še do manjšega zasilnega bivaka, v katerem se nahaja nekaj klopi. Od bivaka sledi še nekaj minut razglednega vzpona, nato pa dosežemo glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora na prevalu Globoko.
Tu zapustimo markirano pot in nadaljujemo levo na neoznačeno stezico, po kateri se v minuti ali dveh povzpnemo na Vrh Planje.
Tolminske Ravne - planina Razor 1:45, planina Razor - Vrh Planje 1:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Plazje (890m), Koča na planini Razor (1315m), Globoko (1828m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim1 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim2 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim3 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim4 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim5 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim6 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim7 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim8 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim9 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim10 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim11 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim12 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim13 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim14 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim15 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim16 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim17 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim18 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim19 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim20 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim21 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim22 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim23 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim24 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim25 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim26 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim27 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim28 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim29 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim30 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim31 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim32 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim33 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim34 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim35 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim36 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim37 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim38 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim39 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim40 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim41 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim42 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim43 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim44 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim45 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim46 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim47 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim48 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim49 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim50 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim51 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim52 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim53 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim54 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim55 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim56 Tolminske Ravne - vrh_planje_nad_globokim57
Diskusija o izletu Tolminske Ravne - Vrh Planje (nad Globokim) (po mulatjeri)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki