Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / KaravankeOvčji vrh (Kozjak) / Geissberg (Kosiak) / Trate / Johannsenruhe - Ovčji vrh (Kozjak) / Geissberg (Kosiak)
  

Trate / Johannsenruhe - Ovčji vrh (Kozjak) / Geissberg (Kosiak) (jugovzhodna pot)

 
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4701°N / 14,1562°E
Cilj: Ovčji vrh (Kozjak) / Geissberg (Kosiak) (2024 m)
Ime poti: jugovzhodna pot
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 872 m
Višinska razlika po poti: 880 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1986
Ocena: 1 glasov
Število slik: 68
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.

Opis poti:

Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Od koče nadaljujemo v smeri doline Poden / Bodental, gostišča Sereinig in poti Friedrich Zopp na Ovčji vrh (Kozjak). Zložna pot nas skozi pas iglastega gozda v nekaj minutah pripelje na večjo jaso oz. rovt, kjer je označeno razpotje.
Na omenjenem mestu zapustimo pot, ki vodi proti prevalu Vrata / Stinzesattel (1714 m) in dalje proti Podnu in nadaljujemo levo v smeri Ovčjega vrha (Kozjak). Od razpotja naprej se pot prične strmo vzpenjati skozi ruševje. Z razmeroma strme poti se nam v nadaljevanju odpirajo vedno lepši pogledi na Vrtačo, Svačico, Celovško špico, Stol... Višje se pot za nekaj časa povsem položi, redčiti pa se prične tudi ruševje. Sledi nekajminutni zmerni vzpon po pobočju, katerega v poletnih mesecih krasi alpsko cvetje, v vseh letnih časih, če le ni megle pa izjemni pogledi na severna ostenja Karavank. Po nekaj minutah se pot ponovno položi, mi pa pred seboj že zagledamo prostrano travnato planjavo, na koncu katere stoji večji križ, le ta pa na samem vrhu. Sledi le še nekaj minut prijetne poti, kateri se par korakov pod vrhom priključi še jugozahodna pot od Celovške koče. Ko dosežemo vrh smo nagrajeni še z razgledom proti severu, ki ob lepih dneh seže vse do Visokih in Nizkih Tur.
Opis in slike se nanašajo na stanje v začetku avgusta 2014.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Ovčji vrh 1:05.

Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak1 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak2 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak3 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak4 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak5 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak6 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak7 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak8 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak9 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak10 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak11 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak12 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak13 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak14 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak15 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak16 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak17 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak18 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak19 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak20 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak21 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak22 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak23 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak24 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak25 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak26 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak27 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak28 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak29 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak30 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak31 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak32 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak33 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak34 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak35 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak36 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak37 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak38 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak39 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak40 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak41 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak42 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak43 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak44 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak45 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak46 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak47 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak48 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak49 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak50 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak51 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak52 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak53 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak54 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak55 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak56 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak57 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak58 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak59 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak60 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak61 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak62 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak63 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak64 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak65 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak66 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak67 Trate / Johannsenruhe - ovcji_vrh_kozjak___geissberg_kosiak68
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Ovčji vrh (Kozjak) / Geissberg (Kosiak) (jugovzhodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki