Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Srednja peč / Trate / Johannsenruhe - Srednja peč (mimo Celovške koče)

Trate / Johannsenruhe - Srednja peč (mimo Celovške koče)

Natisni
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Širina/Dolžina: 46,4701°N 14,1562°E
Ime poti: mimo Celovške koče
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 768 m
Višinska razlika po poti: 855 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 618
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 88
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.
Opis poti:
Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Od koče se usmerimo desno v smeri Stola / Hochstuhl, Svačice / Bielschitza in Prešernove koče ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se nekoliko nižje spremeni v planinsko pot, le ta pa nas skozi pas ruševja pripelje do melišč pod Svačico. Pot naprej se prečno vzpne čez prvo melišče, nato pa nas pripelje do kratkega strmega dela, kjer nam je ob prečenju v pomoč jeklenica. Kratek ter tehnično ne posebej zahteven del poti se hitro konča, pot pa se nadaljuje čez melišče, preko katerega nas vodi široka in dobro vzdrževana pot. Ob pogledu na okoliška ostenja, se nato brez večjih težav vzpnemo do sedla Belščica, kjer je označeno razpotje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Vrtačo, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol. Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavijPe v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se združimo z zgornjo in spodnjo potjo na Stol.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo ostro levo v smeri Zelenice (rahlo desno Stol), nato pa po nekaj 10 korakih, še preden se pot prične vidneje spuščati, na desni opazimo manjši možic in lep prehod po brezpotju proti sedelcu med masivom Stola in Srednjo pečjo.
Nadaljujemo ob robu ruševja, po lepo prehodnem brezpotju, ob katerem nam pravo smer kažejo posamezni možici. Po približno 5 minutah prispemo na manjši preval zahodno od Srednje peči, kjer na levi preko melišča opazimo slabšo stezico. Vzpnemo se do omenjene stezice, nato pa prečimo melišče proti desni. Ko se melišče konča, nas stezica vodi skozi ozek pas ruševja, nato pa slabša stezica zavije levo ob ruševju strmo navzgor in se po nekaj korakih v razmeroma strmih travah konča. Vzpon nadaljujemo ob ruševju strmo navzgor, mi pa v približno isti smeri nadaljujemo vse do prihoda na greben, kjer se zopet pojavi slabša stezica. Nadaljujemo desno, nekoliko naprej tudi skozi kratek pas požaganega ruševja, nato pa se po in ob grebenu, ki je na levo stran občasno tudi prepaden, povzpnemo na malo obiskan in razgleden vrh.
Trate - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Srednja peč 1:30.
zemljevid poti - Srednja peč
Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč1
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč2
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč3
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč4
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč5
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč6
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč7
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč8
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč9
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč10
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč11
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč12
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč13
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč14
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč15
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč16
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč17
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč18
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč19
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč20
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč21
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč22
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč23
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč24
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč25
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč26
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč27
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč28
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč29
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč30
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč31
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč32
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč33
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč34
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč35
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč36
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč37
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč38
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč39
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč40
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč41
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč42
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč43
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč44
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč45
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč46
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč47
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč48
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč49
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč50
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč51
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč52
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč53
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč54
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč55
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč56
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč57
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč58
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč59
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč60
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč61
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč62
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč63
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč64
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč65
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč66
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč67
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč68
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč69
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč70
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč71
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč72
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč73
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč74
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč75
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč76
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč77
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč78
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč79
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč80
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč81
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč82
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč83
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč84
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč85
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč86
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč87
Trate / Johannsenruhe - Srednja peč88
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Srednja peč (mimo Celovške koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki