Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Žusem / Turistična kmetija Žurej - Žusem (Panoramska pot)

Turistična kmetija Žurej - Žusem (Panoramska pot)

Natisni
Izhodišče: Turistična kmetija Žurej (313 m)
Širina/Dolžina: 46,16704°N 15,46852°E
Ime poti: Panoramska pot
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 356 m
Višinska razlika po poti: 405 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 510
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Dramlje, nato pa sledimo oznakam za Šentjur, iz središča Šentjurja pa kratek čas še nadaljujemo proti naselju Šmarje pri Jelšah, a gremo že hitro desno na cesto proti Podsredi in Planini pri Sevnici. Ko se Šentjur konča gremo kmalu z glavne ceste levo v smeri Podsrede, Kozjega in Gorice pri Slivnici. Ko prispemo do naselja Gorica pri Slivnici gremo iz krožišča na izvoz za Sodno vas in Sv. Štefana. Ko se Gorica pri Slivnici konča nas pot vodi ob Slivniškem jezeru, še nekoliko naprej pa gremo desno v smeri Hrastja, Dobrine in Turistične kmetije Žurej. Po omenjeni cesti se peljemo do omenjene kmetije, kjer zavijemo levo na parkirišče ob planinskih smernih tablah.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri sv. Helene in Slivnice ter s hojo nadaljujemo po asfaltni cesti. Že kmalu prispemo do križišča, kjer se v desno odcepi označena pot proti sv. Heleni, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki nas malo naprej pripelje do naselja Hrastje.
Ko prispemo v naselje Hrastje gremo pri kapelici levo v smeri stolpa ljubezni. Sledi vzpon po ožji asfaltni cesti, kjer se na nekaj manjših križiščih držimo desnih odcepov, oz. oznak za stolp ljubezni. Višje se asfalt konča, pot pa nas mimo križa pripelje do kamnoloma, katerega obidemo po levi, zgornji strani. Nad kamnolomom cesta preide v gozd ter nekoliko naprej zavije levo. Sledi nekaj prečnega vzpona proti levi, pri nekdanji domačiji, kjer se nam z leve priključi še stara trasa Panoramske poti pa se pot obrne nazaj proti desni. Sledi nekaj prečenja po makadamski cesti, ko pa na južni strani gore dosežemo asfaltno cesto pa gremo levo in nato takoj še enkrat levo na pešpot v smeri stolpa in Žusma. Pot naprej nas vodi po gozdnatem kolovozu, ki nas v nekaj minutah pripelje iz gozda, kjer nas pot vodi mimo dvojnega kozolca - toplarja. Sledi vzpon preko senožeti, kjer na vrhu vzpona prispemo do lepega razgledišča, kjer se nahaja tudi razgledna plošča z vrisanimi vrhovi. Sledi krajši lahkoten spust, nato pa se pot vrne v gozd, katerega pa hitro zapustimo. Ko gozd zapustimo se nam na desno stran odpre lep pogled proti cerkvi sv. Valentina, pot pa malo naprej preide nazaj v gozd, skozi katerega nato po markirani poti nadaljujemo vse do stolpa ljubezni na Žusmu.
Opis in slike se nanašajo na stanje novembra 2023.
zemljevid poti - Žusem
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Turistična kmetija Žurej - Žusem1
Turistična kmetija Žurej - Žusem2
Turistična kmetija Žurej - Žusem3
Turistična kmetija Žurej - Žusem4
Turistična kmetija Žurej - Žusem5
Turistična kmetija Žurej - Žusem6
Turistična kmetija Žurej - Žusem7
Turistična kmetija Žurej - Žusem8
Turistična kmetija Žurej - Žusem9
Turistična kmetija Žurej - Žusem10
Turistična kmetija Žurej - Žusem11
Turistična kmetija Žurej - Žusem12
Turistična kmetija Žurej - Žusem13
Turistična kmetija Žurej - Žusem14
Turistična kmetija Žurej - Žusem15
Turistična kmetija Žurej - Žusem16
Turistična kmetija Žurej - Žusem17
Turistična kmetija Žurej - Žusem18
Turistična kmetija Žurej - Žusem19
Turistična kmetija Žurej - Žusem20
Turistična kmetija Žurej - Žusem21
Turistična kmetija Žurej - Žusem22
Turistična kmetija Žurej - Žusem23
Turistična kmetija Žurej - Žusem24
Turistična kmetija Žurej - Žusem25
Turistična kmetija Žurej - Žusem26
Turistična kmetija Žurej - Žusem27
Turistična kmetija Žurej - Žusem28
Turistična kmetija Žurej - Žusem29
Turistična kmetija Žurej - Žusem30
Turistična kmetija Žurej - Žusem31
Turistična kmetija Žurej - Žusem32
Turistična kmetija Žurej - Žusem33
Turistična kmetija Žurej - Žusem34
Turistična kmetija Žurej - Žusem35
Turistična kmetija Žurej - Žusem36
Diskusija o izletu Turistična kmetija Žurej - Žusem (Panoramska pot)
rokeg18. 01. 2024 10:05:54
Kakšna je razlika med staro in novo Panoramsko potjo? A je mogoče stara pot šla del po strmi poti čez Geršinski hrib in potem mimo kmetije Frlič do Užmaha? Združita pa se pri kmetiji Lončar?
gamsek121. 01. 2024 18:15:50
Če prav razumem iz zgornjega opisa, nova panoramska pot torej ni več krožna, ampak gre od Žureja po asfaltni cesti naprej po dolini in pri kapelici zavije levo proti Hrastju. Na neki točki nad kamnolomom se ji pri kmetiji Lončar pridruži stara/opuščena trasa panoramske poti, ki pride iz smeri Frliča, kjer pa sedaj ni več dovoljeno prečkati (privat zemljišče). Nato se pot usmeri naprej mimo Užmaha in potem čez Veliki Špiček do Žusema.

Torej je razlika s staro panoramsko potjo ta, da je le-ta prej potekala po delu strme poti direktno od Žureja (in ne po dolini), ampak je še pred zavarovanim delom z jeklenicami potem pod vrhom Žusema zavila desno in se po cesti mimo Frliča priključila novi poti pri Lončarju, od tam naprej pa je trasa ostala ista?

Lahko nekdo potrdi?
n3jc21. 01. 2024 19:14:43
Tvoj drugi ostavek se mi zdi pravilen, nisem pa tam hodil ze kar nekaj casa, da bi lahko 100% potrdil kako je trenutno stanje.

Tudi do mene je prislo, da je ze nekaj casa prehod prepovedan nekje med Jancicem (46.160756, 15.477659) in Loncarjem (46.154479, 15.471399), kar je prekinilo staro traso panoramske poti. V dozivljajskem smislu ne zgubis veliko, malo pa je skoda ker so s tem odpadle krajse variante, ki smo jih veckrat delali, ko smo se zapeljali do Jancica, sli po eni izmed zahtevnih na vrh, in se vrnili po delu panoramske nazaj do Jancica.

Za tiste ki startajo od Zureja pa morda se vedno obstaja sledeca moznost zelo lepe krozne, ampak je se nisem sprobal: po originalni trasi Panoramske do Jancica; od tam na Zusem po eni izmed treh variant - prva je Strma pot, ki se odcepi pri Jancicu (zaradi siritve kamnoloma ne vem ce se obstaja?). Druga varianta je, da gres po cesti par minut do gradu, kmalu za njim pa se navzgor odcepi ena zahtevnejsa pot z zajlami/klini. Tretja varianta je pa kar naprej po cesti do naselja s cerkvijo in od tam na vrh. Iz vrha pa se spustis do Zureja po tej "novi" opisani panoramski zgoraj iz opisa.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki