Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Žusem / Turistična kmetija Žurej - Žusem (Panoramska pot - stara trasa)

Turistična kmetija Žurej - Žusem (Panoramska pot - stara trasa)

Natisni
Izhodišče: Turistična kmetija Žurej (313 m)
Širina/Dolžina: 46,1671°N 15,4683°E
Ime poti: Panoramska pot - stara trasa
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 356 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: žusem
Ogledov: 18.830
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
Na AC LJ-MB zapustimo AC na izvozu Dramlje in se peljemo proti Šentjurju. V Šentjurju se usmerimo proti Kozju, Gorici pri Slivnici. V Gorici se v krožnem križišču usmerimo proti Sv. Štefan, Loka, Podčetrtek. V nadaljevanju se peljemo ob Slivniškem jezeru (cca 3 km-naravnost mimo odcepa za Sv. Štefan), v naslednjem križišču zavijemo desno proti Ječovo, Dobrina, Hrastje. Po cca. 500 m se pripeljemo do Turistične kmetije Žurej (prva kmetija ob cesti - Javorje 32, Gorica pri Slivnici).
Opis poti:
Spodaj opisana pot poteka preko zasebnega zemljišča in zaradi prepovedanega prehoda ni več v uporabi.

Pohod pričnemo pri Turistični kmetiji Žurej-Ječovo. Po lepi javorski dolini, kjer se je po ljudskem izročilu sadil prvi krompir v Sloveniji, prečkamo reko Voglajno, ter zavijemo levo v gozd. Markirana pot nas vodi mimo napajalnika. Nadaljujemo po urejenem gozdu, kjer lahko z nekaj sreče naberemo veliko vrst gob. Prispemo do prvega težjega vzpona: »Kurčev hrib«. Ta del poti je še posebej čudovit spomladi, v času Tradicionalnega pohoda. Sledi spust, pot pa nas pripelje do »Grofovega štanta«, kjer se lahko priključimo Strmi, zelo zahtevni poti, ali pa nadaljujemo desno po cesti, do kmetije Užmah. Tu so pohodniki vedno dobrodošli in dobro postreženi. Odpre se nam čudovit razgled na dolino pod nami, pogled pa seže tudi do Kamniško-savinjskih Alp, Pohorja, Boča, Donačke gore. Po 15 minutah hoje, pridemo do »pušnšank« Užmah, pot pa nadaljujemo po kolovozu do majhne stare kozjanske hišice, kjer zavijemo levo na makadamsko cesto. Po desetih minutah makadama zavijemo levo v hrib in skozi manjši kostanjev gozd pridemo do znamenitih »Ravnih njiv«. Včasih je tu stala kmetija Lipovšek, ki pa so jo Nemci med vojno požgali. Ostali so še temelji in manjši kozolec, kjer se lahko odpočijemo. Nemškemu agresorju se je uprla tudi mogočna lipa, ki še danes stoji. Nadaljujemo po ravnem terenu, levo mimo Velikega Špička (669 m). Sledimo markacijam in po 10 minutah hoje, pridemo do vrha - do mesta, kjer bo stal Stolp ljubezni.
zemljevid poti - Žusem
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Turistična kmetija Žurej - Žusem (Panoramska pot - stara trasa)
frajer23. 03. 2015
Danes prehodili opisano pot in je res čudovita... gor po strmi poti in nekaj klinih, nazaj po panoramski... na vrhu pa resnično lep lesen stolp.

Priporočam...
VanSims28. 03. 2015
Zanimivo: Pivo pri stolpu bo stalo ko bo odprt (predvidoma 27. aprila kot sem izvedel iz lokalnih virov) 2 EUR, na Turistični kmetiji Žurej pa je po 2,5 EUR. Ponavadi cena narašča z višino. zmeden
AndrejRibic11. 04. 2015
Danes prehodila strmo pot, nazaj pa po panoramski. Otvoritev bo 26.4.2015.
Vseskozi sonce in prijazni domačini na stolpu. Pivo po 2 eurnasmehnasmeh
hazo23. 04. 2015
Že večkrat smo prehodili pot od Ječovega - tur.kmetije Žurej do Žusma,pot je fantastična, prav tako zelo prijazni domačini. Pivo na pri Žurej stane tudi 2EUR, prav tako kot na Žusmu. Moramo pa pohvaliti njihovo domače vino, ki je res izvrstno, da o hrani ne govorim!Bravo, le tako naprej
baxon28. 04. 2015
Pozdravljeni,

na sliki vidim kline pa me zanima ali se jim je mogoče izogniti, saj bi rad pot prehopdil s psom.

Hvala in lp
okram128. 04. 2015
Nekje na sredini poti od turistične kmetije Žurej se v desno odcepi markirana nezahtevna pot (panoramska), ki gre malo naokoli in je primerna za vse.
VanSims27. 07. 2015
Če je res kar pravi @hazo potem so me pri Žurejevih nategnili in torej priporočam izogib tej kmetiji v širokem loku!
VanSims27. 07. 2015
Zgoraj opisana pot je ta ki je primerna tudi za psa (@baxon), otroke,... Klini in zajle so pa na zahtevni poti, mislim da je razcep označen. Obe pripeljeta do vrha in stolpa ljubezni.

Zvonček15. 04. 2017
Pozdravljeni,

zanima me, ali je žig Žusma samo v hišici pri stolpu, ki je odprta samo ob vikendih ali tudi na kakšnem drugem mestu zunaj nje? Hvala za odgovor.
Ajda_Zitnik13. 01. 2020
Pozdravljeni,
Pot sem prehodila 4.1.2020. Žig je bil v hišici, ki je odprta ob vikendih in praznikih.
Pot je še vedno dobro vzdrževana in označena. Stolp pa že stoji in ima lepo sivo patino.
hribovkaTjaša19. 07. 2020
Prosila bi, da PD uredi markacijo le te panoramske poti. Pot namerc NI PREHODNA! (vrjetno ze kar nekaj casa)
Pred dvem leti sem prvic sla po panoramski poti in sicer z vrha Žusma nazaj v dolino, lepa pot.
Tokrat se je pot koncala malo naprej od kozjanske hiske naprej pri lovski opazovalnci..pot v gozd in iz gozda rahlo zarascena in neurejena, nato pridemo do hiske kjer je pot zaprta, “PRIVAT ZEMLJISCE, PREPOVEDAN PREHOD” in zapora z ograjo in pastirjem..ok preverim pot, vidim, da naprej je prava, da morma samo mimo zadnje kmetije Užmah..kjer naju cca 50m pred hiso opozori tabla za psa in malo zatem lajez psa, ki nama pritece naproti..ok obrnema se!
Opozorila tudi pri “Grofovem štantu” (se pravi ne smes iti desno proti kmetiji) HODITE PO MARKIRANI POTI IN NE PRIVAT ZEMLJISCU
kar zares ne izves kje je privat dokler nisi ze tam..
TOKRAT POSTENO RAZOCARANA! mrk pogled
marinka674. 08. 2020
Ali lahko kdo razloži, če je ta pot prehodna (glede na zgornji Tjašin post) ? 13.8. nameravava prehoditi to pot. ali je bolje, da greva od gradu? Hvala.
garmont4. 08. 2020
Letos sem 1.1. prehodil to pot in nisem imel prav nobenih težav. nasmeh Mogoče res na tem delu poti markacij ni ravno v izobilju, ampak, da bi pa bilo tako hudo, kot je razvidno iz posta zgoraj, pa res nisem imel občutka. mežikanje
dija10. 10. 2020
res je table so, da je prepoved preko zemljišča, pa tudi kar veliki kuža, mi smo šli mimo upam, da niso jezni, v kolikor pa je jeza, pa predlagam, da se zmenijo s tistimi, ki markirajo tole pot, sama sem pisala na društvo, vendar nobenega odgovora žal.
Lisica28. 02. 2021
Lepa pot ampak znamenitega luleka na drevesu v Kurcevem bregu pa zal ni vec. Nekdo si ga je sposodil velik nasmeh
karibu2. 03. 2021
Mogoče pa je dokončno "zgnil" velik nasmehvelik nasmeh
Lisica3. 03. 2021
Mogoce pa res velik nasmehvelik nasmeh mrk pogled
piotr4. 03. 2021
Podlegel koronavirusuzmedennasmeh
KSG13. 07. 2021 21:03:55
Lepa in zanimiva pot z zgodbo o gradu Žusem in ostankih gradu ter razgledni stolp... Primerno tudi za družinske pohode. Nekaj utrinkov s pohoda maj 2021 pa na https://bit.ly/2UMJMjJ
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki