Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kogel / V Koncu - Kogel (čez Gamsov skret)

V Koncu - Kogel (čez Gamsov skret)

Natisni
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Širina/Dolžina: 46,342°N 14,5682°E
Ime poti: čez Gamsov skret
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1200 m
Višinska razlika po poti: 1220 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 24.070
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.
Opis poti:
Od parkirišča pri spodnji postaji žičnice nadaljujemo po cesti do »zgornjega parkirišča«. Tu bomo ob parkirišču na levi strani ceste opazili dva kolovoza. Levi kolovoz, ki je označen s smerokazi na drevesu vodi proti Kokrskem sedlu. Mi pa se usmerimo na desni kolovoz (tudi ta kolovoz je na levi strani ceste).
Sprva še nekaj časa hodimo po omenjenem kolovozu s katerega se odcepi tudi nekaj stranskih kolovozov, nato pa kolovoz preide v stezo. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo po ozki stezi skozi gozd. Pot tukaj vseskozi poteka po levi strani doline in se tako izogne strmemu skalnemu skoku v spodnjem delu doline.
Ko pridemo iz gozda, pot preči nekoliko strmejša pobočja v desno in nas pripelje na travnata pobočja. Sledi vzpon po travnatem terenu, ki nas pripelje pod ostenja Kogla.
Tu bolje uhojena steza zavije levo proti steni, mi pa nadaljujemo rahlo desno po ozki stezici. Pot je na tem delu dokaj slabo vidna in poteka po levi strani hudournika po dolini navzgor. Za orientacijo nam lahko služi lepo viden slap omenjenega hudournika (običajno brez vode). Steza že nekoliko pred slapom zavije v levo in vstopi v steno.
Tu postane pot zelo zahtevna in najprej moramo nekaj metrov splezati po skoraj navpičnem pobočju navzgor. Sledi vzpon po ozki zavarovani polici, ki preči pobočje v desno in nas pripelje na strma travnata pobočja. Kljub temu, da je polica zavarovana, pa je vzpon dokaj zahteven. Upoštevati je potrebno tudi, da so varovala običajno v nekoliko slabšem stanju, kot smo vajeni na označenih poteh. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po dokaj strmih travnatih pobočjih, nato pa postane pobočje postopno manj strmo in pot nas pripelje do nepričakovane klopce od katere je tudi zelo lep razgled na vse strani.
V nadaljevanju se vzpenjamo po travnatem pobočju navzgor vse do markirane poti Kokrsko sedlo - Kamniško sedlo.
Tu se usmerimo levo in sledimo označeni poti, ki nas pripelje na severno stran Kogla. Tu zapustimo markirano pot in se najprej po brezpotju nekoliko spustimo. Ker severno pobočje Kogla ni pretirano strmo, tudi iskanje primernih prehodov proti vrhu ni pretirano zahtevno. Pozorni pa moramo biti na brezna, ki jih je na pobočju Kogla kar nekaj.
zemljevid poti - Kogel
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
V Koncu - Kogel1
V Koncu - Kogel2
V Koncu - Kogel3
V Koncu - Kogel4
V Koncu - Kogel5
V Koncu - Kogel6
V Koncu - Kogel7
V Koncu - Kogel8
V Koncu - Kogel9
V Koncu - Kogel10
V Koncu - Kogel11
V Koncu - Kogel12
V Koncu - Kogel13
V Koncu - Kogel14
V Koncu - Kogel15
V Koncu - Kogel16
V Koncu - Kogel17
V Koncu - Kogel18
V Koncu - Kogel19
V Koncu - Kogel20
V Koncu - Kogel21
V Koncu - Kogel22
V Koncu - Kogel23
V Koncu - Kogel24
V Koncu - Kogel25
V Koncu - Kogel26
V Koncu - Kogel27
V Koncu - Kogel28
V Koncu - Kogel29
V Koncu - Kogel30
V Koncu - Kogel31
V Koncu - Kogel32
V Koncu - Kogel33
V Koncu - Kogel34
V Koncu - Kogel35
V Koncu - Kogel36
V Koncu - Kogel37
V Koncu - Kogel38
V Koncu - Kogel39
V Koncu - Kogel40
V Koncu - Kogel41
V Koncu - Kogel42
V Koncu - Kogel43
V Koncu - Kogel44
V Koncu - Kogel45
V Koncu - Kogel46
V Koncu - Kogel47
V Koncu - Kogel48
V Koncu - Kogel49
V Koncu - Kogel50
V Koncu - Kogel51
V Koncu - Kogel52
V Koncu - Kogel53
V Koncu - Kogel54
V Koncu - Kogel55
V Koncu - Kogel56
V Koncu - Kogel57
V Koncu - Kogel58
V Koncu - Kogel59
V Koncu - Kogel60
V Koncu - Kogel61
V Koncu - Kogel62
Diskusija o izletu V Koncu - Kogel (čez Gamsov skret)
alpin5. 07. 2010
Kot naročeno.To turo sem nameraval narediti zadnjič,ko sem šel do bivaka pod Grintovcem.Zaradi nepoznanega terena sem šel rajši mimo Kokrskega sedla in naprej.V prihodnje pa nameravam obiskati Kogel in se ga bom lotil po tej poti. L.P.
capin12. 10. 2010
V soboto končno čas za dolgo načrtovano pot čez Gamsov skret.Krenil sem še v temi iz zadnjega parkirišča in zavil levo po kolovozu.Po približno 15 min. sem ugotovil da je to samo bližnjica do markirane poti na Kokrško(Kekec bi rekel :capin ti si cepec)Hitro nazaj dol ,pa po naslednjem kolovozu gor,Ta pa je bil pravi.Po vzponu skozi gozd se pa odprejo pravi razgledi.Seveda me je najbolj zanimal Kogel in tista njegova polica, ki se od daleč lepo vidi.Ko pridem do njegove stene krenem kakih 50m levo navzgor (desno po jarku je dosti lažja in zavarovana pot),do police ki gre proti desni navzgor.Ta od začetka zgleda dokaj lahka, potem pa se postavi nesramno pokonci.Oprimki so majhni,šopi trave pa nič kaj sigurni.Izpostavljenost je nekaj nerodnih metrov kar velika.Na grebenu prestopim na drugo poličko ki me pelje skoraj ravno do strmih trav.Kakšnih 30 m pod sabo pa gledam zaščiteno pot. Sledi kar mučen vzpon naravnost navzgor ,dokler ne pridem do čudovite hribovske iznajdbe ,ki stoji na pravem mestu ,zato se ji posvetim kar za nekaj časa.Od tam spet vzpon do markirane poti čez Sleme, tam pa krenem levo proti Kokrskem sedlu.Skočim še na Kogel ki ni daleč iz poti,vedno pa sem šel mimo njega.Potem pa mimo bivaka na sedlo in v dolino .Normalno ,na srečanje forumovcev ki se je zavleklo dolgo v noč (no ja ,bila je že tema)Po dobri turi še dobra družba.L.p.
jprim13. 10. 2010
To pot sva lani z možem zgrešila, potem sva pač nadaljevala čez Žmavčerje,katero pot sva že poznala.

Koliko razumem si potem zgrešil še enkrat:

Kakšnih 30 m pod sabo pa gledam zaščiteno pot ...

Lahko kak nasvet prosim, na kaj biti pozoren, da se pohodniku ne zgodi kaj podobnega.
LP in hvala.
capin13. 10. 2010
Drugič nisem zgrešil, saj sem hotel iti po tisti Koglovi polički.Pod Koglovo steno imaš dve varianti : kreneš levo pod steno in po polici desno navzgor ali pa nadaljuješ dalje po jarku do zavarovanega dela poti.Za oba sem vedel ,Ampak jaz imam raje malo zahtevnega brezpotja oziroma plezanja kot zajle.Sicer pa po moje časovno niti ni razlike.Če greš po težji varianti gledaš iz poličke zajle pod seboj.Obe poti se pa na travnatem pobočju spet združita.Orientacija ni težka ker je pot kar shojena do klopi(čudovit izum) pa tudi dalje.Par slikic. L.p.
jprim13. 10. 2010
Verjetno je največji problem, če spodaj zgrešiš, takrat sva lezla in plezala po podrtih drevesih, kar je bilo verjetno od plazu, ...
Hvala!
garmont17. 10. 2012
Table na sliki št.2 ( Kokrsko sedlo )ni več.
Vstop v del,ki je zavarovan z jeklenico je nekaj metrov bolj v levo, saj je tam jeklenica napeta skoraj do samega vstopa v steno.
visokogorc27. 06. 2013
ali se ti lahko kaj zavrti v glavi-meni se včasih pa vprašam::nasmeh
andi218. 08. 2014
lep opis s ključnimi momenti, lepo vidna in nadelana potka, tako da mislim težav z orientacijo ne sme biti, bolj pomembna kondicija in trden korak. Razgledi in samota sijajni, naj tako ostane...
enageorgette1. 07. 2021 16:19:12
Včeraj sem bila na Koglu. Od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu je možno priti z avtom.

Na zgornjem parkirišču ni več table z oznako Kokrsko sedlo, kolovoz pa je precej zaraščen in po parih metrih zasut z vejami (možno jih je zaobiti).

Do klopi je pot dobro uhojena (ob hudourniku slabše). Od klopi dalje je pot po travnatem pobočju težko sledlljiva, markirano pot Kokrsko sedlo - Kamniško sedlo sem komaj našla - šele zadaj, za najvišjim zelenim hribčkom. Tej poti je bilo tudi težko slediti, ker je bilo v tistem delu še nekaj zaplat snega. Zaplate sem prečila "na pamet" (seveda odsvetujem) in prišla severno stran Kogla, od tam dalje je še par minutk do vrha.

Razgled z vrha je vseeno apsolutno vreden mučnega iskanja poti!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki