Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Grmada na Mali gori / Velike Lašče - Grmada na Mali gori (čez Gornje Retje)

Velike Lašče - Grmada na Mali gori (čez Gornje Retje)

Natisni
Izhodišče: Velike Lašče (540 m)
Širina/Dolžina: 45,83372°N 14,63634°E
Ime poti: čez Gornje Retje
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 347 m
Višinska razlika po poti: 347 m
Zemljevid: maPZS
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: jerque
Ogledov: 364
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 58
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Avto:
Velike Lašče ležijo ob glavni cesti med Škofljico (zveza z Ljubljano in dolenjsko avtocesto) in Kočevjem. Pripeljemo se po tej cesti iz katerekoli smeri in parkiramo na primernem mestu. Še najobzirneje bo, če to storimo na večjem urejenem parkirišču ob pokopališču na severnem robu kraja. Med prostimi dnevi lahko poskusimo tudi na drugem parkirišču malenkost južneje ob Javorškovi ulici, ki je v delovnem času sicer primarno namenjeno uporabnikom bližnje pošte in zdravstvenega doma.

Avtobus:
V Velikih Laščah ustavljajo avtobusi med Ljubljano in Kočevjem. Postajališče, ki se uradno imenuje "V.Lašče", se nahaja v neposredni bližini izhodišča pri Levstikovem trgu.
Lahko pa si pot še nekoliko skrajšamo in se zapeljemo malo naprej (v smeri proti Kočevju) in izstopimo v Dolnjih Retjah (voznoredno ime postajališča "Retje/V.Laščah"), čez nadvoz prečkamo železniško progo, zavijemo desno in se tako priključimo na opisano pot.

Vlak:
Potniški vlaki med Grosupljim (možna zveza z Ljubljano in Dolenjsko) in Kočevjem ustavljajo na postajališču "Velike Lašče", ki leži nekoliko izven središča kraja, do koder lahko pridemo po pribl. poldrugi km dolgi hoji po cesti. "Neuradno" pa lahko v bližini postajališča pazljivo prečkamo progo, v gozdu najdemo in zavijemo desno na pot, ki vodi vzporedno s progo proti jugu. Na koncu poti zavijemo desno (proti Velikim Laščam), "spregledamo" table za prepoved prehoda in pazljivo prečkamo železniško progo, ko dospemo do roba gozda in do razcepa "Pri Martinkovem kozolcu" (prepoznamo ga po rdečih kažipotih PZS), zavijemo levo in se tako priključimo na opisano pot.
Opis poti:
Prvi del poti se prekriva s traso Slovenske pisateljske poti, kar pomeni, da nas bodo poleg običajne Knafelčeve rdeče - bele markacije spremljali tudi rumeni kažipoti s podobo nalivnega peresa.

Z Levstikovega trga v Velikih Laščah se napotimo po asfaltirani cesti "Grič" mimo cerkve proti vzhodu. Cesta se spočetka blago spušča. Med spustom bomo opazili odcep "Kulturne poti" proti desni na Jontezovo ulico, vendar ubogamo rdeč kažipot in nadaljujemo naravnost. Naravnost nadaljujejmo tudi na naslednjem križišču poleg kapelice. Pot nas vodi mimo kapelice, pri naslednjem razcepu, kjer v daljavi že lahko vidimo znak za konec naselja, pa nas kažipot usmeri levo. Za zadnjo hišo asfalt preide v makadamsko cesto, ki nas pripelje do roba gozda oz. razcepa "Pri Martinkovem kozolcu", kjer se nam iz nasprotne smeri priključi "neuradna" pot z železniškega postajališča.

Tu zavijemo desno in po makadamski cesti hodimo pribl. 300 m, dokler nas rumen kažipot proti Grmadi ne usmeri ostro levo. Kolovoz kmalu vstopi v gozd, najprej naredi ovinek v desno, malo naprej pa na mestu, kjer naredi ovinek levo, nadaljujejmo po slabši poti naravnost. Krajši čas še hodimo po gozdu, ko ga zapustimo, nekaj časa hodimo vzporedno z železniško progo, dokler ne naletimo na kolovoz in nas kažipot PZS usmeri levo. Čeprav smo na uradni markirani poti (!!!), nas takoj pričaka tabla, ki prepoveduje prehod proge. "Spregledamo" jo, mimo zapornice zelo pazljivo prečkamo progo in na drugi strani nadaljujemo po stezi vzporedno s progo, dokler ne prispemo v Dolnje Retje in se steza ne priključi na asfaltirano cesto.

Po asfaltirani cesti skozi vas nadaljujemo vzporedno s progo. Po malo več kot 200 m pridemo do križišča, kjer se nam z desne prek nadvoza priključi pot z avtobusnega postajališča v Dolnjih Retjah. Nadaljujemo naravnost, zapustimo Dolnje Retje, gremo mimo ekološkega otoka in kmalu prispemo v Gornje Retje. Ko prehodimo že lep del vasi, takoj za neometanim gospodarskim poslopjem nasproti hišne številke 2 zavijemo levo in rahlo navzgor, kakor nas usmeri tudi rumen kažipot takoj za tem razcepom. Že po nekaj metrih cesta naredi ovinek v levo, takoj za tem ovinkom pa tik pred prvo hišo zavijemo desno. Po nekaj metrih asfaltirana cesta zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto, ki se končno začne opazneje vzpenjati vse do vrha. Tu tudi zapustimo "civilizacijo", ker je kar nekaj razpotij, pozorno spremljamo markacije (poleg Knafelčevih markacij bomo občasno videvali tudi kažipote, bodisi rumene bodisi v barvni shemi avstrijske zastave) oz. se v primeru dvoma poslužimo aplikacije maPZS.

Pot za nekaj časa vstopi v gozd, ko ga po pribl. 600 m zapustimo, hodimo ob desnem robu travnika in občasno med posameznimi drevesi, za krajši čas spet v gozd, ko ga zapustimo, zavije levo in takoj desno, prečka gozdno cesto in se nadaljuje tokrat po bolj levem robu travnika. Na naši levi lahko opazimo lovski dom LD Velike Lašče, malo naprej, ko prečkamo zelo ozek pas gozda, pa še majhno rdečo hišico. Takoj za njo za krajši čas spet stopimo v gozd in nato po desnem robu travnika do lovske opazovalnice, kjer blago desno znova krenemo v gozd. V gozdu prečkamo gozdno cesto (levo bi bila ena neuradnih bližnjic do Kamen vrha), ko ga zapustimo, kratek čas hodimo po kolovozu in nato zavijemo desno in hodimo po levem robu travnika. Kmalu prečkamo nov kolovoz, kjer je na levo označen "neuraden" odcep proti Kamen vrhu. Nadaljujemo naravnost, znova za krajši čas v gozd in kmalu dosežemo uraden razcep "Pod Grmado", ki ga prepoznamo po nekaj rdečih kažipotih.

Od tu proti Grmadi nadaljujemo naravnost. Kmalu znova zapustimo gozd, do prečkanja kolovoza po levem robu travnika, nato pa nas po prečkanju kolovoza čaka še kratek vzpon skozi gozd po najstrmejšem delu poti (pozimi bo morda potrebna pomoč derez), kjer so pred kratkim za lažje premagovanje strmine uredili še nekaj stopnic. Tako dosežemo Turistični dom na Grmadi, izpred katerega se nam ob primernem vremenu odpirajo lepi razgledi predvsem proti jugovzhodu. Tik pred domom zavijemo levo in se povzpnemo še zadnjih nekaj metrov do oddajnika na samem vrhu Grmade.

Opis in slike se nanašajo na stanje februarja 2023.
zemljevid poti - Grmada na Mali gori
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Velike Lašče - Grmada na Mali gori1
Velike Lašče - Grmada na Mali gori2
Velike Lašče - Grmada na Mali gori3
Velike Lašče - Grmada na Mali gori4
Velike Lašče - Grmada na Mali gori5
Velike Lašče - Grmada na Mali gori6
Velike Lašče - Grmada na Mali gori7
Velike Lašče - Grmada na Mali gori8
Velike Lašče - Grmada na Mali gori9
Velike Lašče - Grmada na Mali gori10
Velike Lašče - Grmada na Mali gori11
Velike Lašče - Grmada na Mali gori12
Velike Lašče - Grmada na Mali gori13
Velike Lašče - Grmada na Mali gori14
Velike Lašče - Grmada na Mali gori15
Velike Lašče - Grmada na Mali gori16
Velike Lašče - Grmada na Mali gori17
Velike Lašče - Grmada na Mali gori18
Velike Lašče - Grmada na Mali gori19
Velike Lašče - Grmada na Mali gori20
Velike Lašče - Grmada na Mali gori21
Velike Lašče - Grmada na Mali gori22
Velike Lašče - Grmada na Mali gori23
Velike Lašče - Grmada na Mali gori24
Velike Lašče - Grmada na Mali gori25
Velike Lašče - Grmada na Mali gori26
Velike Lašče - Grmada na Mali gori27
Velike Lašče - Grmada na Mali gori28
Velike Lašče - Grmada na Mali gori29
Velike Lašče - Grmada na Mali gori30
Velike Lašče - Grmada na Mali gori31
Velike Lašče - Grmada na Mali gori32
Velike Lašče - Grmada na Mali gori33
Velike Lašče - Grmada na Mali gori34
Velike Lašče - Grmada na Mali gori35
Velike Lašče - Grmada na Mali gori36
Velike Lašče - Grmada na Mali gori37
Velike Lašče - Grmada na Mali gori38
Velike Lašče - Grmada na Mali gori39
Velike Lašče - Grmada na Mali gori40
Velike Lašče - Grmada na Mali gori41
Velike Lašče - Grmada na Mali gori42
Velike Lašče - Grmada na Mali gori43
Velike Lašče - Grmada na Mali gori44
Velike Lašče - Grmada na Mali gori45
Velike Lašče - Grmada na Mali gori46
Velike Lašče - Grmada na Mali gori47
Velike Lašče - Grmada na Mali gori48
Velike Lašče - Grmada na Mali gori49
Velike Lašče - Grmada na Mali gori50
Velike Lašče - Grmada na Mali gori51
Velike Lašče - Grmada na Mali gori52
Velike Lašče - Grmada na Mali gori53
Velike Lašče - Grmada na Mali gori54
Velike Lašče - Grmada na Mali gori55
Velike Lašče - Grmada na Mali gori56
Velike Lašče - Grmada na Mali gori57
Velike Lašče - Grmada na Mali gori58
Diskusija o izletu Velike Lašče - Grmada na Mali gori (čez Gornje Retje)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki