Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Labotniške Alpe / Moschkogel / Weinebene - Moschkogel

Weinebene - Moschkogel

Natisni
Izhodišče: Weinebene (1668 m)
Širina/Dolžina: 46,8401°N 15,0162°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 248 m
Višinska razlika po poti: 280 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 150
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko enega od mejnih prehodov z Avstrijo (Korensko sedlo, predor Karavanke, prelaz Ljubelj, prelaz Jezerski vrh, prelaz Pavličev vrh) se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po t.i. južni avtocesti proti Gradcu / Graz. Po omenjeni avtocesti se peljemo do kraja Volšperk / Wolfsberg, kjer zapustimo avtocesto, nato pa, ko prispemo do stare oz. regionalne ceste z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m.
b) Preko mejnega prehoda Holmec ali Vič se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Volšperk / Wolfsberg. Iz Volšperka nadaljujemo po regionalni cesti v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m.
c) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti MP Šentilj in naprej po avstrijski avtocesti proti Gradcu / Graz. Omenjeno avtocesto zapustimo na izvozu za kraj Lipnica / Leibnitz. Ko zapeljemo z avtoceste v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Lipnica / Leibnitz ter se v nadaljevanju peljemo južno od vasi Gralla, ki je danes že nekakšen obrobni del Lipnice. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo industrijske oz. trgovske cone, mi pa v krožišču ob trgovini Hofer nadaljujemo "naravnost" na drugi izvoz v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po glavni cesti, nato pa za vasjo Graschach zavijemo desno v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V krožišču v neposredni bližini kraja Lonč / Deutschlandsberg, pa nadaljujemo "naravnost" v smeri alpskega prelaza Weinebene. Od tu naprej se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo do omenjenega prelaza, do katerega prispemo po približno 20 km vožnje od pričetka naselja Lonč.
Opis poti:
S prelaza se usmerimo proti jugu, kjer ob gostišču Weinofenblick opazimo oznake za vrh Gr. Spekkogel, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične zmerno vzpenjati ob trasi smučišča. Po nekaj minutah hoje se cesta položi, mi pa nekaj korakov s poti opazimo nekaj večjih skal, ki tvorijo vrh Weinhofen.
Omenjeni vrh obidemo po levi strani, s ceste pa se rahlo v levo odcepi pot, ki vodi proti koči Grünangerhütte. Od tu po cesti hodimo le še kratek čas, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na pešpot, ki se nadaljuje čez pašnik. Sledi nekaj zložnega vzpona med posameznimi drevesi, ko se markirana pot vrne na cesto pa gremo desno na neoznačen kolovoz. Sledi nekoliko strmejši vzpon po smučišču (v času obratovanja smučišča je hoja po smučišču prepovedana), mi pa mimo zgornje postaje vlečnice prispemo do akumulacijskega jezera, namenjenega zasneževanju smučišča.
Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo po deloma travnati poti, obdani z zanimivimi skalnimi gmotami. Takšni poti nato sledimo do bližnjega vrha, ki se nahaja na koncu deloma kamnitega dela.
Z vrha Brandhöhe sledi krajši spust, nato pa nekaj minut nadaljujemo po bolj planotastem svetu ob pašni ograji. Ko se zložen del konča sledi še nekaj minut vzpona in dosežemo 1916 metrov visok vrh.
Weinebene - Weinofen 0:10, Weinofen - Brandhöhe 0:50, Brandhöhe - Moschkogel 0:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje junija 2023.
zemljevid poti - Moschkogel
Ob poti: Weinhofen (1726m), Brandhöhe (1886m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Weinebene - Moschkogel1
Weinebene - Moschkogel2
Weinebene - Moschkogel3
Weinebene - Moschkogel4
Weinebene - Moschkogel5
Weinebene - Moschkogel6
Weinebene - Moschkogel7
Weinebene - Moschkogel8
Weinebene - Moschkogel9
Weinebene - Moschkogel10
Weinebene - Moschkogel11
Weinebene - Moschkogel12
Weinebene - Moschkogel13
Weinebene - Moschkogel14
Weinebene - Moschkogel15
Weinebene - Moschkogel16
Weinebene - Moschkogel17
Weinebene - Moschkogel18
Weinebene - Moschkogel19
Weinebene - Moschkogel20
Weinebene - Moschkogel21
Weinebene - Moschkogel22
Weinebene - Moschkogel23
Weinebene - Moschkogel24
Weinebene - Moschkogel25
Weinebene - Moschkogel26
Weinebene - Moschkogel27
Weinebene - Moschkogel28
Weinebene - Moschkogel29
Weinebene - Moschkogel30
Weinebene - Moschkogel31
Weinebene - Moschkogel32
Weinebene - Moschkogel33
Weinebene - Moschkogel34
Weinebene - Moschkogel35
Diskusija o izletu Weinebene - Moschkogel
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki