Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Labotniške Alpe / Renneiskogel / Weinebene - Renneiskogel (zgornja pot)

Weinebene - Renneiskogel (zgornja pot)

Natisni
Izhodišče: Weinebene (1668 m)
Širina/Dolžina: 46,8401°N 15,0162°E
Ime poti: zgornja pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 21 m
Višinska razlika po poti: 255 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 51
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko enega od mejnih prehodov z Avstrijo (Korensko sedlo, predor Karavanke, prelaz Ljubelj, prelaz Jezerski vrh, prelaz Pavličev vrh) se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po t.i. južni avtocesti proti Gradcu / Graz. Po omenjeni avtocesti se peljemo do kraja Wolfsberg, kjer zapustimo avtocesto, nato pa, ko prispemo do stare oz. regionalne ceste z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
b) Preko mejnega prehoda Holmec ali Vič se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Wolfsberg. Iz Wolfsberga nadaljujemo po regionalni cesti v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
c) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti MP Šentilj in naprej po avstrijski avtocesti proti Gradcu / Graz. Omenjeno avtocesto zapustimo na izvozu za kraj Lipnica / Leibnitz. Ko zapeljemo z avtoceste v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Lipnica / Leibnitz ter se v nadaljevanju peljemo južno od vasi Gralla, ki je danes že nekakšen obrobni del Lipnice. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo industrijske oz. trgovske cone, mi pa v krožišču ob trgovini Hofer nadaljujemo "naravnost" na drugi izvoz v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po glavni cesti, nato pa za vasjo Graschach zavijemo desno v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V krožišču v neposredni bližini kraja Lonč / Deutschlandsberg, pa nadaljujemo "naravnost" v smeri alpskega prelaza Weinebene. Od tu naprej se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo približno 20 km do že omenjenega prelaza, kjer parkiramo na urejenem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča na prelazu Weinebene se usmerimo na markirano pešpot, ki se s prelaza nadaljuje proti severu. Pot nas sprva vodi po zložnem pašniku, nato pa nas mimo kapele postopoma popelje v redek gozd. Ko stopimo v gozd postane pot nekoliko bolj strma, le ta pa nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo (desno Mörtlkreuz, Parfurßvit, Lonč / Deutschlandsberg, Handalmkreuz, Poschalmkreuz in Osterwitz) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati skozi vse bolj redek gozd. Višje pot postane še nekoliko bolj strma ter nas vodi ob žičnati ograji. Po nekaj minutah strmega vzpona se pot položi, zavije v levo ter preči ograjo. Pot nadaljujemo ob ograji, nas pa pot vodi tik pod vrhom bližnjega vrha Handalm, kjer so pred leti postavili večje število vetrnih elektrarn. V nadaljevanju se razgledna pot lahkotno spušča in nas sprva še vodi ob vetrnih elektrarnah, nato pa se za nekaj časa povsem položi. Sledi rahel vzpon ter prečenje ograje in pot nas pripelje na neizrazit vrh Weberkogel. Možic z manjšim "križem" opazimo nekaj metrov levo s poti.
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične vidneje spuščati, nižje pa preide v pas gozda. Ko gozd zapustimo hitro prispemo do označenega razpotja na sedlu Wildbachsattel, od koder nadaljujemo naravnost (levo volčji kamen / Wolfstein in spodnja pot na Weinebene).
Pot se nadaljuje ob pašni ograji in malo višje preide v gozd, kjer se prehodno nekoliko bolj vzpne, a se že hitro položi. Malo naprej prečimo pašna vrata in zapustimo gozd. Nadaljujemo čez večji travnat del, mi pa na drugi strani travnatega dela zapustimo markirano pot in se držimo smeri ob ograji. Višje na primernem mestu preidemo na drugo stran žičnate ograje ter se sprehodimo do bližnjega neizrazitega vrha.
zemljevid poti - Renneiskogel
Ob poti: Weberkogel (1805m), Wildbachsattel (1605m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Weinebene - Renneiskogel1
Weinebene - Renneiskogel2
Weinebene - Renneiskogel3
Weinebene - Renneiskogel4
Weinebene - Renneiskogel5
Weinebene - Renneiskogel6
Weinebene - Renneiskogel7
Weinebene - Renneiskogel8
Weinebene - Renneiskogel9
Weinebene - Renneiskogel10
Weinebene - Renneiskogel11
Weinebene - Renneiskogel12
Weinebene - Renneiskogel13
Weinebene - Renneiskogel14
Weinebene - Renneiskogel15
Weinebene - Renneiskogel16
Weinebene - Renneiskogel17
Weinebene - Renneiskogel18
Weinebene - Renneiskogel19
Weinebene - Renneiskogel20
Weinebene - Renneiskogel21
Weinebene - Renneiskogel22
Weinebene - Renneiskogel23
Weinebene - Renneiskogel24
Weinebene - Renneiskogel25
Weinebene - Renneiskogel26
Weinebene - Renneiskogel27
Weinebene - Renneiskogel28
Weinebene - Renneiskogel29
Weinebene - Renneiskogel30
Weinebene - Renneiskogel31
Weinebene - Renneiskogel32
Weinebene - Renneiskogel33
Weinebene - Renneiskogel34
Weinebene - Renneiskogel35
Weinebene - Renneiskogel36
Weinebene - Renneiskogel37
Weinebene - Renneiskogel38
Weinebene - Renneiskogel39
Weinebene - Renneiskogel40
Weinebene - Renneiskogel41
Weinebene - Renneiskogel42
Weinebene - Renneiskogel43
Weinebene - Renneiskogel44
Weinebene - Renneiskogel45
Diskusija o izletu Weinebene - Renneiskogel (zgornja pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki