Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Labotniške Alpe / Steinschneider / Weinebene - Steinschneider (čez planoto Großes Kar)

Weinebene - Steinschneider (čez planoto Großes Kar)

Natisni
Izhodišče: Weinebene (1668 m)
Širina/Dolžina: 46,8401°N 15,0162°E
Ime poti: čez planoto Großes Kar
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 402 m
Višinska razlika po poti: 475 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 58
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko enega od mejnih prehodov z Avstrijo (Korensko sedlo, predor Karavanke, prelaz Ljubelj, prelaz Jezerski vrh, prelaz Pavličev vrh) se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po t.i. južni avtocesti proti Gradcu / Graz. Po omenjeni avtocesti se peljemo do kraja Volšperk / Wolfsberg, kjer zapustimo avtocesto, nato pa, ko prispemo do stare oz. regionalne ceste z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m.
b) Preko mejnega prehoda Holmec ali Vič se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Volšperk / Wolfsberg. Iz Volšperka nadaljujemo po regionalni cesti v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m.
c) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti MP Šentilj in naprej po avstrijski avtocesti proti Gradcu / Graz. Omenjeno avtocesto zapustimo na izvozu za kraj Lipnica / Leibnitz. Ko zapeljemo z avtoceste v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Lipnica / Leibnitz ter se v nadaljevanju peljemo južno od vasi Gralla, ki je danes že nekakšen obrobni del Lipnice. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo industrijske oz. trgovske cone, mi pa v krožišču ob trgovini Hofer nadaljujemo "naravnost" na drugi izvoz v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po glavni cesti, nato pa za vasjo Graschach zavijemo desno v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V krožišču v neposredni bližini kraja Lonč / Deutschlandsberg, pa nadaljujemo "naravnost" v smeri alpskega prelaza Weinebene. Od tu naprej se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo do omenjenega prelaza, do katerega prispemo po približno 20 km vožnje od pričetka naselja Lonč.
Opis poti:
S prelaza Weinebene nadaljujemo proti jugozahodu, kjer nas ob koči Weinebenehaus (nekoliko stran se nahaja še koča Göslerhütte) planinske smerne table za Gr. Speikkogel (Gr. Speikkogel je najvišji vrh Golice / Koralpe), Jauksattel / Kleinalp, Grillitschhütte, Großhöllerhütte in Koralpenhaus usmerijo na zložno makadamsko cesto, ki se vzpne čez zložno travnato pobočje. Markirana pot, ki se nadaljuje po cesti kmalu preči pašno ograjo, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje na manjši preval, s katerega se nam odpre lep pogled proti najvišjemu vrhu Golice ter na vrhove severno do severovzhodno od omenjenega vrha. Ko se cesta prične spuščati, pa se rahlo v desno odcepi vzporedna markirana planinska pot, ki se nadaljuje čez prostrane pašnike. Ko se pot preneha zložno spuščati, se rahlo vzpne in se vrne na cesto, katera je že od samega začetka zaprta za javni promet. V nadaljevanju se cesta zložno do zmerno vzpenja po jugovzhodnih pobočjih vrha Brandhöhe (1886 m (Brandhöhe je vrh, ki se nahaja nad vlečnicami smučišča Weinebene)), nekoliko naprej pa še vrha Moschkogel (1916 m). Ko prispemo na pobočja slednjega vrha, pa se cesta prične prečno spuščati proti sedlu, ki se nahaja južno od omenjenega vrha.
Na sedlu, kjer je označeno razpotje prispemo z avstrijske Štajerske / Steiermark na avstrijsko Koroško / Kärnten, mi pa nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki preči pobočja proti desni (kolovoz kratek čas ni markiran, saj markirana pot vodi desno do bližnje koče Grillitschhütte in od tam naprej na kolovoz, pot naravnost ob ograji se nadaljuje proti vrhu Großer Speikkogel - razgledna pot).
Nekaj minut prečimo pobočja pod vrhom Hühnerstütze (1989 m), nato pa prispemo do križa Schäferkreuz, kjer se nam priključi že prej omenjena pot mimo koče Grillitschhütte. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj minutah prispemo na neizrazit preval med Hühnerstütze (1989 m) na levi in vrhom Sprungkogel (1868 m) na desni.
Na prevalu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri vrha Großer Speikkogel (naravnost koča Großhöllerhütte). Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki v nadaljevanju preči nekaj potočkov. Zložen kolovoz, ki se sprva celo rahlo spušča, se nekoliko višje spremeni v zložno pešpot, katera se nadaljuje čez razgledne in zložne travnike. Nekoliko naprej, na planoti Großes Kar pa prispemo do označenega razpotja, kjer gremo desno v smeri koče Koralpenhaus (naravnost vodi pot proti vrhu Gr. Speikkogel).
V nadaljevanju pašno planoto Großes Kar prečimo v smeri proti zahodu ter nekaj časa nadaljujemo brez večjih sprememb višine. Ko se postopoma pričnemo zmerno vzpenjati se nam z desne priključi še pot mimo slapa Poms in pot mimo koče Großhöllerhütte.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri koče Koralpenhaus ter prečimo še zadnji potoček, nato pa se pričnemo strmeje vzpenjati po tudi bolj strmem pobočju.
Po nekaj minutah strmega prečnega vzpona dosežemo širok severni greben vrha Steinschneider, po katerem nadaljujemo vse bolj razgleden vzpon. Pot in greben se v nadaljevanju obrneta nekoliko v levo, mi pa hitro dosežemo 2070 metrov visok vrh Steinschneider.
Opis se nanaša na stanje julija 2023, slike pa so iz različnih obdobij.
zemljevid poti - Steinschneider
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Weinebene - Steinschneider1
Weinebene - Steinschneider2
Weinebene - Steinschneider3
Weinebene - Steinschneider4
Weinebene - Steinschneider5
Weinebene - Steinschneider6
Weinebene - Steinschneider7
Weinebene - Steinschneider8
Weinebene - Steinschneider9
Weinebene - Steinschneider10
Weinebene - Steinschneider11
Weinebene - Steinschneider12
Weinebene - Steinschneider13
Weinebene - Steinschneider14
Weinebene - Steinschneider15
Weinebene - Steinschneider16
Weinebene - Steinschneider17
Weinebene - Steinschneider18
Weinebene - Steinschneider19
Weinebene - Steinschneider20
Weinebene - Steinschneider21
Weinebene - Steinschneider22
Weinebene - Steinschneider23
Weinebene - Steinschneider24
Weinebene - Steinschneider25
Weinebene - Steinschneider26
Weinebene - Steinschneider27
Weinebene - Steinschneider28
Weinebene - Steinschneider29
Weinebene - Steinschneider30
Weinebene - Steinschneider31
Weinebene - Steinschneider32
Weinebene - Steinschneider33
Weinebene - Steinschneider34
Weinebene - Steinschneider35
Weinebene - Steinschneider36
Weinebene - Steinschneider37
Weinebene - Steinschneider38
Weinebene - Steinschneider39
Weinebene - Steinschneider40
Weinebene - Steinschneider41
Weinebene - Steinschneider42
Weinebene - Steinschneider43
Weinebene - Steinschneider44
Weinebene - Steinschneider45
Weinebene - Steinschneider46
Weinebene - Steinschneider47
Weinebene - Steinschneider48
Diskusija o izletu Weinebene - Steinschneider (čez planoto Großes Kar)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki